• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Porumbul albastru, o cultură profitabilă în ciuda producțiilor modeste la hectar

    Angelica Lefter -

    Cultura de porumb albastru câștigă adepți în rândul fermierilor români. Deși porumbul albastru sau porumbul Hopi nu aduce producții la fel de mari ca o cultură obișnuită, boabele de culoare mov închis sunt foarte apreciate: analizele au indicat că sunt bogate în proteină și au mai puțin zahăr.

    Unul dintre fermierii români care cultivă porumb albastru este inginerul Nicu Bogdan din Tichilești, județul Brăila. Acesta deține o societate și o întreprindere individuală, iar suprafața lucrată în total este de 516 hectare, semănate cu cereale și leguminoase. De doi ani, în ferma lui Nicu Bogdan a intrat și porumbul albastru, o plantă inedită pentru țara noastră.

    Porumbul albastru este un soi de porumb dezvoltat și păstrat de indienii Hopi din Arizona, renumit pentru mălaiul albastru dulce. Acest soi inedit de porumb se poate consuma atât proaspăt, dar cel mai des se utilizează pentru producția de făină albastră. În plus față de culoarea diferită, porumbul albastru are mai multe avantaje nutritionale față de soiurile de porumb standard galben: cu 20% mai multă proteină și un indice glicemic mult mai mic.

    Suprafață de un hectar cu porumb albastru

    ”De doi ani cultiv porumbul albastru. Am avut curiozitate, a venit cineva și mi-a prezentat porumbul albastru, mi-a vorbit despre proprietăți, că are proteină mai multă, zahăr mai puțin și am zis să încerc și eu. Am luat semințe pentru a cultiva o suprafață mică, un hectar. Valorific și acum o parte din producția de anul trecut. Am transformat o parte din porumb în mălai și îl valorific pe internet. Am un an de când fac și promovare, colaborez cu altcineva pentru asta și a început să aibă căutare. Este destul de plăcut la gust, dar a fost testat în laborator și după analize pare dietetic”, ne-a relatat fermierul din județul Brăila.

    Sămânța de porumb albastru este adusă din Arizona

    Sămânța porumbului cu boabe albastre nu se găsește în România, ci este adusă tocmai din Arizona, Statele Unite ale Americii, de aceea acesta are anumite particularități, inclusiv acela că formează mulți ”pui”, adică copili.

    Semințele de porumb albastru se seamănă la o adâncime de 2,5-3 centimetri și germinează în 7-12 zile. Plantele ajung la maturitate în 100 de zile.

    Densitatea la care fermierul Nicu Bogdan a semănat porumbul albastru este de 60.000-65.000 de plante la hectar. ”Probabil că merge și puțin mai des, dar asta vedem pe parcurs. Erbicidare am făcut ca la porumb normal, fertilizarea a fost cu 300 de kilograme de complexe la hectar, 150-200 de azot”, ne-a vorbit cultivatorul despre tehnologia aplicată.

    Față de porumbul obișnuit, brăileanul a avut de furcă la cel albastru cu dăunătorii, probabil pentru că planta și știuletele sunt mai dulci.

    Producție de 3 tone la hectar pentru porumbul Hopi

    Producția obținută de pe un hectar de porumb albastru se ridică la 3 tone, în cultură irigată. Fermierul nu și-a calculat încă profitul la hectar pentru că este încă în curs de a valorifica recolta de anul trecut, prima de la el din exploatație. Calculele la acest moment indică realizarea unui profit în creștere față de anul trecut.

    ”Am avut anul acesta probleme cu seceta, dar a fost la irigat. Nu i-am făcut alte tratamente, doar erbicidarea. Data semănatului este în epoca porumbului, puțin mai târziu, între 10 și 1 mai, iar recoltatul va fi prin august-septembrie. Am investit undeva la 3.000-4.000 de lei la hectar. Acum sămânța nu prea am luat-o în calcul, dar estimez să am un profit mai mare, nu știu cât”.

    Din prima recoltă de porumb albastru, ing. Nicu Bogdan vinde acum făină

    Porumbul albastru este cunoscut pentru calitățile sale nutritive, este puternic antioxidant, are o aromă dulceagă, iar din el se poate face pâine, tortillas și alte preparate.

    ”Potrivit Laboratorului de Analize Fizico-Chimice şi Microbiologice ale Alimentelor din cadrul Facultăţii de Chimie Alimentară Galaţi, unde am făcut analizele, mălaiul de porumb albastru conţine cu 20% mai multe proteine şi cu 3% mai puţine glucide faţă de oricare alt tip de făină. Îl depozitez în magazii, în saci Jumbo. Avem spații de depozitare cam pentru 2.500 de tone în total”, a declarat, în final, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul Nicu Bogdan.

    Porumbul albastru, preț piperat pentru semințe

    Porumbul albastru are un preț piperat pentru semințe. Se vând mai ales cantități mici, pentru culturi în grădină. Astfel, prețul pentru 15 boabe germinabile ajunge la 22 de lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”