• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alexandru Stănescu despre Legea anti-secetă: ”Fără ea, Guvernul nu poate despăgubi fermierii. Nu există temei să fie atacată la CCR”

    Ramona Dascălu -

    Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, susține că nu există niciun motiv ca legea anti-secetă, votată săptămâna trecută în Parlament, să fie atacată la Curtea Constituțională a României, așa cum a solicitat în ultima ședința de Guvern premierul Ludovic Orban.

    Președintele Comisiei pentru Agricultură îi atrage atenția ministrului Agriculturii Adrian Oros că Legea anti-secetă urmează să fie notificată la Comisia Europeană întrucât așa este produra.

    ”L-am auzit pe ministrul Agriculturii în ședința de guvern că spunea că legea nu este constituțională pentru că nu este notificată la Comisie. Toate legile pe care le-am dat pentru ajutor de stat, abia după ce devin legi se notifică la Comisie, deci urmează să fie notificată la Comisia Europeană, și Comisia a spus că va da rezultatele, acordurile pentru ajutoare de stat, foarte repede. Asta în primul rând. În al doilea rând, mai pe seară, în aceeași zi spunea domnul ministru că nu este bună legea pentru că nu avem banii respectivi și tot în aceeași emisiune (n.r. – România9, TVR 1) a spus că el o să dea despăgubiri, că până pe 15 iunie termină controalele în teren și până pe 30 iulie se dau banii. Ori au bani ori nu au bani? Cum să spui așa ceva?”, se întreabă Alexandru Stănescu.

    Despăgubirile de secetă nu se pot da prin ordin de ministru

    Alexandru Stănescu spune că fără această lege, actualii guvernanți nu vor putea să acorde despăgubiri fermierilor afectați de secetă: ”Chestiunea este că dacă nu exista această lege, nu puteau să dea banii pentru că nu pot da pe un ordin de ministru banii, trebuie să aibă o lege, o hotărâre de guvern sau o ordonanță de urgență. Ei mi-au reproșat mie la un moment dat, în Comisia de Agricultură, că să-i lăsăm pe ei să dea ordonanță de urgență și le-am explicat că legea asta a fost inițiată acum două luni de zile și aveau timp să dea zece ordonanțe de urgență în timpul acesta. Le-am spus că această lege va intra mai repede în vigoare decât ordonanța de urgență și așa s-a și întâmplat, miercurea trecută, pe 27 mai, a fost votată în Camera Deputaților și a plecat către Președintele României pentru promulgare. Repet, ei nu pot da ajutoare de stat dacă nu au bază legală, și baza legală poate fi legea, ordonanța de urgență sau o hotărâre de guvern în baza unei legi, sub umbrela unei legi”.

    Atacarea legii la CCR va bloca procedura de despăgubire

    De asemenea, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților susține că nu există nici cel mai mic motiv ca Legea anti-secetă să fie atacată la CCR, așa cum a anunțat premierul Ludovic Orban în ședința de guvern de joi, 4 iunie.

    ”Care este motivul să fie atacată la CCR? Că această lege este făcută cu orientările Comisiei, am respectat ghidurile de ajutoare de stat ale Comisiei Europene, deci nu are nici cel mai mic motiv să o atace la CCR. Și grupul parlamentar nu poate să atace această lege la CCR pentru că i-a trecut termenul. Singurul care poate să o atace la CCR este Președintele, dar vreau să precizez că dacă această lege este atacată la CCR, ei nu vor mai putea să dea ajutoare de stat, nici ordonanță de urgență nu vor putea da pentru că există o lege. Cum să dai ordonanță de urgență dacă există o lege? Supărarea lor mare este că nu au fost în stare să dea o ordonanță de urgență cu același caracter. Au avut două luni la dispoziție, de ce nu au dat? Poate că nu vor să dea ajutoarele acestea de stat, poate nu au bani, nu știu, e treaba lor”, a declarat Alexandru Stănescu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Ultimele despăgubiri de secetă s-au plătit în 2015

    Alexandru Stănescu a mai spus că nu îi face plăcere să-l critice pe fostul său coleg de la Comisia pentru Agricultură, pe Adrian Oros, însă nu are de ales întrucât ministrul Agriculturii a ieșit de mai multe ori la diverse posturi de televiziune și a spus lucruri neadevărate.

    ”Faptul că ministrul Agriculturii iese public și spune că vin ei acum și dau ajutoare, despăgubiri, care nu s-au mai dat în 15 ani de zile, este a treia sau a patra oară când îl aud că spune așa ceva. Îi transmit să caute Ordonanța 45/2015 și să vadă că în 2015 s-au dat 200 de milioane pe secetă, era ministrul al Agriculturii, în Guvernul Ponta, domnul Daniel Constantin, care astăzi este membru PNL. Nu înțeleg cum un om cu atâta responsabilitate, cu o funcție atât de înaltă, să iasă pe posturile de televiziune și să spună numai prostii. Ministrul Agriculturii trebuie să iasă public și să spună lucruri adevărate, nu minciuni și prostii”, a conchis Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!