• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lider PNL: Guvernul va plăti minim 150 de euro pentru fiecare hectar calamitat de secetă!

    Roxana Dobre -

    Valoarea despăgubirilor pentru secetă! Suma pe care fermierii ar putea să o încaseze pentru culturila agricole afectate de seceta din acest an: minim 150 de euro pe hectar, a anunțat parlamentarul George Stângă, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Senatul României şi liderul PNL Galaţi.

    ”Guvernul României va oferi despăgubiri fermierilor afectaţi de seceta prin care a trecut ţara. Ne dorim ca suma să fie minimum 150 de euro pe hectar”, a declarat George Stângă, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Senatul României şi liderul PNL Galaţi, pentru www.viata-libera.ro.

    Seceta care a pârjolit culturile agricole îi pune la grea încercare pe fermierii care au investit în suprafeţele de teren. Aceştia aşteaptă acum sprijin din partea Guvernului României, iar senatorul PNL George Stângă promite că îl vor primi. „Suma de 150 de euro va ajunge la fermieri pentru fiecare hectar calamitat. Suntem convinşi că, într-o perioadă scurtă de timp, aceste resurse pe care le va acorda statul român vor ajunge la fermieri”, a mai spus senatorul Stângă.

    Acesta este convins că actualii guvernanţi ”s-au mişcat bine” până în acest moment în evaluarea suprafeţelor calamitate. Politicianul a precizat că au fost constituite comisii la nivel judeţean, formate din reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ai Direcţiei Agricole şi ai primăriilor, care au întocmit procese verbale pe teren, au centralizat informaţiile şi le-au trimis la nivel central. Conform evaluărilor în derulare, aproximativ 1,3 milioane de hectare sunt afectate de secetă, dar autorităţile se aşteaptă ca suprafaţa calamitată să ajungă la 1,5 milioane de hectare.

    ”Ne propunem ca pe 15 iunie să avem o imagine clară, pentru a putea stabili cuantumul despăgubirilor”, declara ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă susţinută la finele lunii trecute.

    Reamintim că ministrul Agriculturii! Adrian Oros a declarat recent că plățile către fermierii afectați de secetă vor fi făcute până la data de 30 iulie. Ministrul Oros a spus că se va face tot posibilul pentru ca plata despăgubirilor să se facă pâna la data de 30 iulie pentru ca fermierii să poată să-și achite inputurile pentru culturile de toamnă.

    ”La discuțiile pe care le-am avut cu fermierii și cu asociațiile de fermieri, aceștia ne-au cerut ca plățile să fie făcute până la data de 30 iulie, data la care ei trebuie să achite inputurile pentru culturile din toamnă. Deci, noi vom face tot posibilul ca până atunci să aibă aceste sume tocmai ca să-și poată plăti aceste inputuri. 30 iulie este data limită”, a declarat Adrian Oros, la TVR 1.

    Anterior, Oros a spus într-o conferință de presă, că din totalul celor 2,9 milioane de hectare semănate în toamnă, comisiile de evaluare a pagubelor cauzate de secetă au întocmit deja procese verbale pentru 1,3 milioane de hectare. În ședința de Guvern, Adrian Oros a precizat că situația va fi finalizată până pe 15 iunie.

    ”La această oră avem centralizate procese verbale de constatare întocmite de către comisiile evaluare pe o suprafaţă totală de 1,3 milioane hectare din cel 2,9 milioane care au fost însămânţate în toamnă. Judeţele cele mai calamitate sunt: Constanţa, cu 329.000 hectare, Tulcea cu 122.000 hectare, Botoşani – 105.000 hectare, Ialomiţa – 103.000 hectare, Timiş – 75.000 de hectare şi Buzău, cu 69.000 de hectare”, a declarat ministrul de resort.

    Totodată, oficialul a făcut apel la conștiința fermierilor în ceea ce privește raportarea corectă a pagubelor pe care le-au suferit, în contextul în care ar fi fost semnalate nereguli în raportarea suprafețelor calamitate.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România Fermierii ucraineni cumpără teren agricol și își fac ferme în Polonia. Urmează România? INS: Veniturile unui agricultor, per gospodărie