• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Minusul Programului Tomata: ”În alte țări, fabricile stau la masă cu fermierii și cumpără producția”

    Roxana Dobre -

    Programul Tomata a fost unul bine primit de fermieri dar cea mai importantă verigă, procesarea, lipsește cu desăvârșire, a remarcat europarlamentarul Daniel Buda în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR. Eurodeputatul a dat exemplu Italiei unde fabricile de procesare ”stau la masă” cu fermierii și achită un preț corect pentru producția de roșii.

    Europarlamentarul Daniel Buda, Vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, a explicat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR, că Programul Tomata a fost bine primit de legumicultori, dar vânzarea producției și procesarea rămân două probleme esențiale.

    Citiți și: Tomata 2025. Data de la care pot începe plățile pentru legumicultori

    Procesare roșii

    Daniel Buda, eurodeputat: Avem un program Tomata care este foarte bine primit de către fermieri, dar nu am închis veriga

    Europarlamentarul Daniel Buda a explicat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 că Programul Tomata a fost foarte bine primit de fermieri dar nu au fost luate în calcul toate aspectele privind acesta, în principal vânzarea producției și procesarea.

    ”Am fost profund nefericit, să spun așa, când am constatat o chestiune care se întâmplă în alte state și la noi nu se întâmplă, pe programul Tomata, de exemplu. Da, noi avem un program tomata care este foarte bine primit de către fermieri, dar nu am închis veriga”, a spus Daniela Buda.

    Citiți și: Deputata Gianina Șerban se autodenunță: ”Sunt o mare evazionistă! Am făcut gem de prune, suc de roșii și zacuscă”

    Cum aplică alte țări programe similare

    Daniel Buda a dat exemplu Italiei unde fermierii și fabricile de procesare stau la masă și își formează prețul de vânzare pentru tomate. ”Am fost în Italia și vreau să vă spun că în Italia care este o mare producătoare de tomate, fermierii cei care produc tomate și fabricile de procesare stau la masă, își formează prețul de vânzare pentru tomate, plecând de la prețul la răsad, la terenuri, la câtă apă trebuie, care este, mă rog, munca încorporată și stabilesc prețul și într-un timp scurt  fiecare kilogram de tomate care este cules devine sau ajunge într-un borcan este pe poarta fabricii în borcane sau în știu eu, în depozit. Iată, deci toate acestea sunt sunt probleme reale”, a mai arătat eurodeputatul român.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Daniel Buda, Europarlamentar (23.10.2025)


    Te-ar mai putea interesa

    ANSVSA angajează! Posturi libere în cadrul instituției – ghid de aplicare Avans APIA 2025 – subvențiile care intră în conturi până la finalul lunii Avans APIA 2025: Fermierii care au intrat la plată până astăzi!

    Ultimele știri

    Fermierii polonezi organizează un protest național ce va ține o lună întreagă. În decembrie fac miting la Bruxelles Cântărirea rapiței toamna pentru o fertilizare mai bună cu azot – formulă de calcul Ce mănâncă românii toamna. Carrefour și NielsenIQ au prezentat tendințele consumului de sezon