• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Minusul Programului Tomata: ”În alte țări, fabricile stau la masă cu fermierii și cumpără producția”

    Roxana Dobre -

    Programul Tomata a fost unul bine primit de fermieri dar cea mai importantă verigă, procesarea, lipsește cu desăvârșire, a remarcat europarlamentarul Daniel Buda în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR. Eurodeputatul a dat exemplu Italiei unde fabricile de procesare ”stau la masă” cu fermierii și achită un preț corect pentru producția de roșii.

    Europarlamentarul Daniel Buda, Vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, a explicat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR, că Programul Tomata a fost bine primit de legumicultori, dar vânzarea producției și procesarea rămân două probleme esențiale.

    Citiți și: Tomata 2025. Data de la care pot începe plățile pentru legumicultori

    Procesare roșii

    Daniel Buda, eurodeputat: Avem un program Tomata care este foarte bine primit de către fermieri, dar nu am închis veriga

    Europarlamentarul Daniel Buda a explicat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 că Programul Tomata a fost foarte bine primit de fermieri dar nu au fost luate în calcul toate aspectele privind acesta, în principal vânzarea producției și procesarea.

    ”Am fost profund nefericit, să spun așa, când am constatat o chestiune care se întâmplă în alte state și la noi nu se întâmplă, pe programul Tomata, de exemplu. Da, noi avem un program tomata care este foarte bine primit de către fermieri, dar nu am închis veriga”, a spus Daniela Buda.

    Citiți și: Deputata Gianina Șerban se autodenunță: ”Sunt o mare evazionistă! Am făcut gem de prune, suc de roșii și zacuscă”

    Cum aplică alte țări programe similare

    Daniel Buda a dat exemplu Italiei unde fermierii și fabricile de procesare stau la masă și își formează prețul de vânzare pentru tomate. ”Am fost în Italia și vreau să vă spun că în Italia care este o mare producătoare de tomate, fermierii cei care produc tomate și fabricile de procesare stau la masă, își formează prețul de vânzare pentru tomate, plecând de la prețul la răsad, la terenuri, la câtă apă trebuie, care este, mă rog, munca încorporată și stabilesc prețul și într-un timp scurt  fiecare kilogram de tomate care este cules devine sau ajunge într-un borcan este pe poarta fabricii în borcane sau în știu eu, în depozit. Iată, deci toate acestea sunt sunt probleme reale”, a mai arătat eurodeputatul român.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Daniel Buda, Europarlamentar (23.10.2025)


    Te-ar mai putea interesa

    Mușuroirea trandafirilor toamna – când și cum se face O floare iubită de mulți riscă să dispară din cauza schimbărilor climatice Schimbare majoră la subvenția APIA pe lucernă. Sprijinul cuplat la peste 13 ha, numai la fermierii cu animale

    Ultimele știri

    Crescător de porcine: ”Cu prețurile medii de 12 lei/kg în viu nu acopăr nici costurile cu hrana, prețul corect ar fi de 17 lei/kg” Decizie pentru pășunile ce au fost transformate în teren arabil și primesc subvenții APIA Egiptul a cumpărat sute de mii de tone de cereale din zona Mării Negre, dar nu din România