• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rachetele antigrindină lovesc din nou! „Cum se trage, cum dispar norii și rămânem fără ploaie!”

    Ramona Dascălu -

    Rachete antigrindină salvează câteva afaceri agricole, însă sunt considerate a fi factor distructiv pentru restul! Crește numărul fermierilor care reclamă că din cauza lansaărilor ”fără număr„, norii sunt alungați, iar terenurile agricole rămân pradă secetei. Cea mai nouă sesizare ne-a fost transmisă de către un fermier din vestul țării, acolo unde sistemul antigrindină este activat de fiecare dată când norii încep să se adune. Riscul de grindină este complet anulat pentru podgoriile din zona Recaș, însă se par că și șansele de ploi sunt alungate.

    Fermierul Gelu Barna lucrează 800 de hectare de teren agricol în județul Timiș și susține că din cauza rachetelor antigrindină, care se trag în zona în care deține el pământul, nu mai plouă, iar culturile, atât cele de toamnă, cât și cele de primăvară, sunt grav afectate de lipsa ploii.

    Agricultorul ne-a declarat că de fiecare dată când sunt anunțate ploi, se trage cu rachete antigrindină, și pe o rază de 15 kilometri, precipitațiile cad în cantități foarte mici sau chiar deloc.

    ”Sunt rachete antigrindină la Buziaș, la Recaș, la Topolăvățu Mare. Noi lucrăm în zonă 800 de hectare. Nu mai plouă de când cu aceste rachete. La Recaș sunt de vreo doi ani montate, dar la Buziaș și la Topolăvățu Mare anul ăsta au fost montate. Ieri a fost negru cerul și nu a plouat nimic, pentru că s-au tras 21 sau 22 de rachete, dar pe lângă Timișoara a plouat, numai pe raza aia de 15 kilometri de rachete nu a plouat deloc. La noi a plouat ultima data acum vreo săptămână, dar o ploaie de 5 litri și la alții unde nu sunt rachete a plouat bine, 28 de litri la Bazoș și chiar 40 de litri la Timișoara, la Remetea. Toată primăvara nu prea a plouat, acum două săptămâni a plouat cel mai mult, 15 litri într-o zi, atât, iar de atunci a plouat numai 2 litri, 3 litri, nori sunt pe cer, de multe ori credem că urmează să vină ploaia, dar nu mai vine nimic. Nu este posibil să fie norul deasupra satului și să nu plouă. Cum trag cu rachetele, cum dispar norii. De fiecare dată când sunt anunțate ploi, ei trag cu rachetele”, a declarat fermierul Gelu Barna pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Gelu Barna crede că aceste rachete antigrindină sunt menite să ajute viticultorii, însă pe agricultori îi încurcă rău de tot întrucât și culturile de toamnă, dar și cele de primăvară au nevoie de apă.

    ”Rachetele astea antigrindină sparg norii deoarece acolo în zona unde sunt puse se află renumita podgorie Recaș și părerea mea, cât și a tuturor fermierilor din zonă, este că aceste rachete sunt montate pentru dânșii, să nu-i afecteze grindina și ploaia pentru că dacă la vie plouă foarte mult trebuie să facă multe tratamente și nu place. Deci, ei nu vor apă, dar noi vrem apă (…). Eu cred că aceste rachete sunt montate strategic și statul plătește pentru ele, dar pentru despăgubiri pentru secetă nu au bani. De câte ori suntem loviți de grindină? Și oricum, avem asigurări, dacă suntem loviți, plătește asiguratorul, nu cred că avem nevoie de rachete. Toți fermierii aproape își fac asigurări și cei care nu-și fac, după ce îi lovește o dată grindina, iți fac sigur. Dacă ai asigurare, poate să vină grindina, asta e. Dar așa, să stăm să tragă ei cu aceste rachete și să nu mai vină ploaia, să nu reușim să recoltăm nimic. Nu există asigurare care să-mi asigure mie recolta, cu toate că eu vreau să asigur recolta, de exemplu eu vreau să asigur șase tone de grâu, dacă fac doar trei tone să mă despăgubească, dar nimeni nu face lucrul asta din cauza secetei, o să zică că la Timișoara a plouat, o să zică că la Lugoj unde este stația meteo a plouat și într-adevăr a plouat, dar în zona rachetelor nu a plouat nimic. Să pună o stație meteo în zonă ca să se vadă clar sau o să montăm noi până la urmă o stație”, a spus acesta.

    Anul acesta, din cauza lipsei de apă, fermierul din Timiș crede că va obține o producție extrem de mică la cultura de grâu, în jur de două tone pe hectar: ”Din cauza lipsei de ploi, avem o problemă și cu răsărirea florii soarelui, e dezastru. Cultura de grâu este afectată, preconizăm că o să scoatem undeva la două tone pe hectar”.

    Fermierul spune însă că nu are de gând să stea cu mâinile în sân și să vadă cum culturile îi sunt distruse din cauza acestor rachete care alungă ploaie, ci vrea ca împreună cu ceilalți agricultori din zonă, care sunt și ei afectați, să facă o scrisoare către ministerul Agriculturii: ”Toți agricultorii din zonă sunt afectați, nu numai noi. Vrem să ne unim și să facem o scrisoare la ministerul Agriculturii că nu se mai poate. Sunt mulți, încă încercăm să luăm legătura cu toți. Și cred că nu suntem numai noi aici, în zona asta, afectați ci toți cei care au teren pe lângă podgorii viticole, pe o rază de 15 kilometri a rachetelor”.

    Gelu Barna nu este singurul agricultor care trage un semnal de alarmă în ceea ce privește rachetele antigrindină. Și fermierul Cosmin Olteanu, din județul Prahova, a făcut la începutul lunii mai apel la autorităţi, în special la Ministerul Agriculturii, să nu mai lanseze rachete antigridină în asemenea perioade de secetă extremă.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!