• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA – drept la replică în cazul fermierului care a reclamat că i s-a furat pășunea!

    Roxana Dobre -

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reacționează în cazul fermierului din județul Constanța care acuză că a piedut toate animalele din cauza unei asociații care a încasat banii din subvențiile pe pășune și nu a plătit crescătorilor drepturile care li se cuvin. Printre instituțiile la care fermierul a depus sesizări se află și APIA Central și Centrul APIA Constanța, instituții care ne-au trimis un drept la replică prin care se dorește clarificarea speței din punct de vedere al demersurilor făcute cu privire la plățile directe.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO inserează integral dreptul la replică pe care APIA l-a trimis la redacție cu referire la articolul: Ciobanul rămas fără animale a făcut plângere la mai-marii europeni pentru pășunea furată!

    ”Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) prin Direcția Antifraudă, Control Intern – Serviciul Antifraudă, a efectuat verificări cu privire la aspectele semnalate în nenumăratele sesizări primite în perioada februarie –iulie 2020, referitor la posibile nereguli în obținerea sprijinului financiar în campania 2019, de către fermierul ACA Hârșova, județul Constanța. În urma verificărilor efectuate, în limitele competenței APIA, echipa de verificare a constatat nereguli cu privire la obținerea sprijinului financiar solicitat de către ACA Hârșova, în campania 2019. În aceste condiții, conducerea APIA a dispus adoptarea măsurilor legale și procedurale, în conformitate cu cele constatate de către echipa de verificare.

    Direcția Antifraudă, control intern a formulat și transmis răspuns petenților, inclusiv domnului Nechita Sorin, privind rezultatul verificărilor. În răspunsul adresat petenţilor, s-a precizat faptul că APIA a efectuat verificări, exclusiv, cu privire la respectarea condițiilor de eligibilitate, prevăzute de cadrul legislativ, pentru acordarea sprijinului financiar, solicitat prin cererea unică de plată, iar pentru aspectele constatate care exced sferei de competență APIA, au fost sesizate organele abilitate.

    Precizăm că în urma verificărilor efectuate, a reieșit faptul că domnul Nechita Sorin nu figurează având calitatea de membru în scriptele dosarului depus de ACA Hârșova al Asociației Harsova, in anul 2019, si nici nu a depus cerere in calitate de membru ACA Hârșova în anul 2018. Pentru anul de cerere -Campania 2017 când acesta a figurat pe lista membrilor asociației și a semnat în calitate de membru, Direcția Antifraudă, Control Intern a dispus analizarea dosarului de către APIA- Centrul Județean Constanța- urmând a se lua măsurile legale care se impun”, arată instituția de plăți.

    Reamintim că fermierul Sorin Nechita acuză că acum 3 ani el și alți crescători de animale au fost atrași în mijlocul unui scandal care le-a furat liniștea. Primarul din comună i-ar fi chemat la sediul instituției și le-a pus în vedere că dacă nu se înscriu într-o asociație de crescători de animale, indicată de el, nu vor mai beneficia de pășunea închiriată de la Primărie pe care își pășteau la acel moment animalele.

    Crescătorii s-au supus la acel moment deciziei primarului, mai mult ”obligați” de situație spune Sorin Nechita, și au sperat că odată cu adeziunea la asociație vor obține și drepturile legale care li se cuveneau, adică subvențiile agricole pe cap de animal și pășunea aferentă care potrivit legislației revine celor care gestionează și îngrijesc pășunea. ”Noi am îngrijit ca la carte pășunea dar ne-am trezit că ei au încasat banii în conturile proprii”, a spus fermierul.

    După ce au văzut că nu își primesc banii fermierii au dorit să iasă din asociația respectivă dar acest lucru a venit la pachet și cu o răzbunare a primarului care le-a încheiat contractul de închiriere a pășunii. „Asociația este acum fantomă, nu are membri dar continuă să ia bani de la APIA, inclusiv pentru 2020 are depusă cerere unică aprobată și urmează să încaseze sumele care nu sunt deloc mici”, susține Sorin Nechita.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”