• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful ANZ, în centrul unui nou scandal. Un angajat al Agenției se revoltă: ”Nu am cerut să lucrez pe moșia Bela Vaida!”

    Roxana Dobre -

    Supărarea unui angajat al Agenției Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” (ANZ), inginer cu o experiență de 40 de ani în domeniu zootehniei, transmisă printr-un mesaj către Agrointeligența-AGROINTEL.RO. Ing. Cornel Hetrea, angajat în cadrul Oficiului Județean pentru Zootehnie (OJZ) Bistrița spune că de când lucrează în subordinea ANZ nu a fost atâta ”haos” în rândul angajaților care primesc proceduri incomplete și chiar în unele cazuri, plagiate.

    Ing. Cornel Hetrea a lucrat toată viața în slujba zootehniei. Și-a făcut meseria ca la carte, nu a fost penalizat sau apostrofat vreodată de șefi. În luna noiembrie inginerul împlinește vârsta pensionării, 65 de ani, iar dragostea pentru meserie, dar și lipsa personalului tânăr din domeniu, l-au determinat să ceară o derogare de la șeful ANZ pentru a-și amâna cu un an pensionarea. Surpriză însă: experiența și dragostea pentru meserie nu par să fi fost apreciate de șefia ANZ care fără nicio motivare a respins solicitarea inginerului.

    ”Eu am făcut o solicitare să mai rămân, în luna noiembrie împlinesc 65 de ani, în ideea că vor angaja personal tânăr, chiar dacă angajările sunt blocate momentan, și trebuie îndrumat. Cunosc că astfel de solicitări au făcut și alți angajați din subordinea MADR cum ar fi de la APIA, AFIR care au primit prelungire. În cazul meu domnul director al ANZ, sec, mi-a răspuns că nu este de acord cu prelungirea. Deși pot afirma cu responsabilitate că există un precedent, că a aprobat unor amici de ai lui de prin Iași și Bacău. Mi-a și spus că a prelungit la doi colegi din țară și îi pare rău acum. Teoretic este în limitele legii ce a făcut, dar sigur că există pârghii, cunosc cazuri concrete ale unor colege din Bistrița care au primit răspuns negativ și au acționat în judecată instituția, au câștigat și au pus ministerul să le plătească salariile, concediile, vorbim de milioane de lei”, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Ing. Cornel Hetrea.

    Angajații din țară, încurcați de procedurile neclare venite de la ”centru” 

    Angajatul din subordinea ANZ mai spune că tot personalul din țară este nemulțumit de când conducerea agenției a fost schimbată. Aceștia au primit doar proceduri neclare care încurcă controalele, verificările. ”Nicio procedură eliberată de ANZ, de când e Bela Vaida director general nu este transparentă. Produce niște încurcături iar angajații din toată țara sunt în impas. În situația asta, de când e el acolo nu am fost de când lucrăm, pentru că efectiv nu știi ce să faci. Acum suntem la o sedință la o asociație de ovine și vă spun sincer că nu știu ce să facă cu berbecii, este un haos total. Sunt niște aberații de nu vă spun. Am vorbit mereu cu mândrie de colegii din ANZ dar de când conducerea a fost preluată de actualul director vă spun sincer că a înlăturat toți oamenii profesioniști. Am citit și pe Agrointeligența că oierii l-au dat în judecată iar drept răspuns către noi ne-a trimis Ordinul 180/2020 cu o procedură operațională vagă. Procedura am remarcat că este un plagiat grosolan după marii dascăli ai țării care au scos cărți de reproducție, ameliorare fără nicio contribuție proprie. Scrie în procedură că aceste lucruri se întâmplau acum 40 de ani. Mă gândesc că trebuie să avem altă viziune în 2020!”, a mai spus supărat inginerul.

    Controalele pentru animale finalizate dar blocate

    Ing. Hetrea Cornel ne-a mai spus că la nivel județean controalele pentru subvenții au fost finalizate încă de la începutul lunii, însă funcționarii ”stau și așteaptă” din cauza lipsei softului pentru introducerea datelor de control. ”Eu i-am adresat o scrisoare și am primit două întrebări seci: Dacă vă aprobam cererea, oare ce îmi mai reproșați? Dacă revin asupra deciziei ce o să îmi mai reprosați? A mișcat o țară întreagă cu abuzurile făcute în agenție. Dacă plec, se încarcă agenda colegilor și așa supra-încărcată. Am avut controale în teren la 189 de exploatații, le-am terminat în 11 septembrie și de atunci stăm pentru că nu a venit softul să introducem datele astfel încât oamenii să își poată primi subvențiile. Stăm și asteptăm. Ei zic că încep plățile dar nu au cum din moment ce nu sunt introduse măcar rapoartele de control. Este un volum imens de muncă pentru că sunt în această perioadă sute de exploatații de verificat asta pe lângă sarcinile de serviciu. Dacă vin tineri nu stau pentru că sunt salarii mici ca debutant și este multă muncă de teren: e de mers la oameni, la stâne și multora nu le convine. Eu aș vrea să vină măcar un tânăr să îl văd interesat, să îl învătăm. La noi la anul se pensionează un coleg și peste 2 ani un altul. Rămân 3 femei în agenție dintre care două se ocupă cu caii, pașapoarte și tot ce ține de acest sector”, a mai spus specialistul în zootehnie.

    Acesta a mai completat că nu va da în judecată ANZ, ci se va resemna cu decizia șefului instituției. ”Nu voi da în judecată dar am sperat că vor mai fi și alții din țară, să lucreze măcar un an. Tinerii merg la fermele părinților sau în străinătate. A fost la Satu Mare un debutant și a stat până a luat primul salariu și nu a mai venit”, a mai spus inginerul.

    Ce i-a scris angajatul agenției, șefului ANZ

    Ing. Hetrea Cornel ne-a pus la dispoziție și scrisoarea pe care a trimis-o șefului ANZ și în care îi reproșează că nu a ținut de experiența acestuia în luarea deciziei. ”Ca răspuns la solicitarea mea de a-mi continua activitatea în cadrul OJZ Bistrița, neaprobată de dvs, mă văd nevoit să fac unele precizări: Te cam grăbești în luarea de decizii. Nu te-ai informat ce  caut eu în zootehnia județului Bistrița Năsăud de peste 40 de ani, județ unde nu m-a arătat nimeni cu degetul așa cum ești arătat d-ta de o țară întreagă. Nu am cerut să lucrez pe moșia Bela Vaida. Am vrut să rămân în continuare din punct de vedere al unui specialist, până când reușiți să angajați specialiști tineri, nu șefi, cum ai făcut la București și cu care vrei să împânzești OJZ-urile din țară. Până la venirea dumitale am fost colegi toți, inclusiv cu cei de la centru, dar acum avem numai șefi. Oamenii pe care i-ai înlăturat de la conducerea ANZ-ului, au lucrat ani de zile să pună pe picioare Agenția și ce-i mai important au reușit să aducă subvenții pentru o țară întreagă. Dumneata dai cu piciorul la tot, înconjurat de fel de neaveniți care debitează tot felul de aberații. Mai lipsea de la conducere Cherecheș de la Sălaj și Țapu”, i-a transmis șefului ANZ angajatului supărat.

    ”Ar fi bine să pui pe o hârtie reușitele de când ești la conducere și să analizezi foarte bine dacă mai ai ce să cauți în Agenție”, a continuat acesta.  ”Dacă ai fi bărbat, ai pleca cu capul sus, cum plec eu în pensie. Ți-aș propune un lucru. În 17 noiembrie, hai să sărbători eu ca tânăr pensionar , iar dumneata ca liber de sarcinile ANZ-ului. Ar fi mai multe de spus, dar cred că îmi răcesc gura de pomană. Ing. Hetrea Cornel”, se încheie scrisoarea inginerului din județul Bistrița Năsăud.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a încercat să ia legătura telefonic cu directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, Vaida Bela, însă, conform serviciului de mobil, ”abonatul nu poate fi contactat”. Publicația noastră rămâne deschisă ANZ și directorului Vaida Bela pentru publicarea oricărei poziții referitoare la cele din prezentul articol, precum și orice alt subiect/informație de interes pentru publicul nostru format în special din fermieri.

    În altă ordine de idei, amintim că oierii au intentat proces către ANZ și MADR din cauza ordinului 180/2020 care prevede regulile pentru monta naturală. Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: DOVADA că oierii au dat în judecată Ministerul Agriculturii și ANZ!


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații