• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda, europarlamentar: Exportul de animale vii nu trebuie interzis, ci trebuie găsite soluții legislative!

    Angelica Lefter -

    Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, atrage atenția, printr-un discurs concis, că ”Uniunea Europeană nu trebuie să interzică niciodată transportul animalelor vii!”

    Asta în contextul în care este vizibilă această direcție, susținută de unele ONG-uri și grupuri naționale și europene, de interzicere a exportului de animale vii. Această măsură extremă ar afecta iremediabil exportul românesc, iar pierderile ar fi colosale, după cum arată oficialul român.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a preluat mesajul lui Daniel Buda, în care susține că tradițiile religioase aflate în Orientul Mijlociu impun sacrificarea, în special a ovinelor, după anumite ritualuri și doar la ei acasă, iar interzicerea transportului de animale vii ar înseamna ca în nici 24 de ore aceste piețe pe care le au alte state membre precum România, Franța, Irlanda sau Grecia, să fie ocupate de alte state din MERCOSUR, din Noua Zeelandă sau Australia.

    ”În opinia mea eu cred că nu ar trebui să ne asociem la acest demers și să facem chiar ceea ce credem că este necesar să respingem posibilitate ade a se înființa această comisie pentru că noi, ca și grup al PPE-ului, noi susținem fermierii. În același timp, sunt probleme în sector și evident că aceste probleme pot să fie rezolvate pe cale legislativă și nicidecum prin intermediul unei comisii de anchetă. Eu sunt în acest intergrup care se ocupă de transportul animalelor vii, în Parlament. N-au deloc, niciunfel de inițiativă constructivă. Singura lor țintă este să oprească transportul animalelor vii. Nu ne putem permite să abordăm de această manieră această problemă pentru că în momentul în care am discuta la modul serios această chestiune, alte țări precum cele din Noua Zeelandă sau din MERCOSUR vor ocupa piețele pe care astăzi, fie că vorbim de România, fie că vorbim de Irlanda sau de Grecia le avem cu Orientul Mijlociu. Am încercat și eu să verific această posibilitate de a sacrifica animalele în interiorul Uniunii Europene. Stimați, colegi, nu se poate! Aceste state din Orientul Mijlociu au nevoie de animale vii și doar așa putem să avem relații comerciale cu aceștia. În România, de exemplu, o bună parte a Produsului Intern Brut (PIB) este dat de acest transport al animalelor vii, de aceea orice discuție serioasă pe această chestiune va duce la pierderea acestor piețe”, a menționat Daniel Buda, într-o intervenție în Parlamentul European.

    Într-un text scris, europarlamentarul român arată că: ”Problemele din sistem care fără discuție există, trebuie să fie rezolvate atât prin modificarea legislației la nivel european, dar și prin crearea unor mecanisme care să ne asigure că această legislație este corect implementată în statele membre. România a demonstrat în mod cert că respectă acest lucru!”.

    ”În strategia ”Farm to Fork” există un calendar foarte clar cu privire la ceea ce înseamnă ameliorarea legislației în această direcție. Iată deci că aceasta este procedura legislativă pe care noi trebuie să o arătăm în spațiul public că este de urmat. Știm că sunt probleme, dar această chestiune se rezolvă în timp prin modificările legislative acolo unde trebuie și, evident, să ne asigurăm că ea este implementată așa cum trebuie în statele membre. Nu ascund faptul că în România a fost o problemă serioasă legată de transportul animalelor vii, când 15.000 de animale s-au înecat, dar după acel incident nefericit s-au luat o serie de măsuri care vin să prevină astfel de evenimente. Pe de altă parte, să fim serioși, și avioanele mai cad! Nu înseamnă că nu mai zburăm cu avioanele! Ceea ce este important, însă, să dăm un mesaj foarte clar către fermierii noștri că suntem preocupați de problemele lor și că singura procedură este aceasta de a modifica legislația astfel încât să ne asigurăm că ea este corect implementată!”, a conchis Daniel Buda, în fața colegilor europeni.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații