Genotiparea berbecilor, obligatorie din 2021 la APIA! Certificatele de origine deja ELIBERATE rămân valabile!
agrointeligenta.ro -Ciobanii au avut astăzi discuții aprinse cu ministrul agriculturii, Adrian Oros. Circa 60 de președinți de asociații din toată țara au mers la Ministerul Agriculturii să primească explicații clare cum se va desfășura eliberarea certificatelor de origine odată ce hotărârea pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1188/2014 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” va intra în vigoare.
Reprezentanții crescătorilor de ovine și de caprine care au mers astăzi la București i-au transmis ministrului agriculturii că sunt de acord cu genotiparea berbecilor pentru care se eliberează certificate de origine, documente obligatorii pentru dosarul APIA privind Sprijinul Cuplat Zootehni (SCZ), subvenția ”mare” din sectorul de creștere a ovinelor. Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și de Caprine Moldoovis a participat la discuțiile care s-au purtat cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, cu secretarul de stat, George Scarlat și președintele ANZ, ing.Vaida Bela.
Ionică Nechifor a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că certificatele deja emise către crescători rămân valabile până când berbecul înscris la APIA pentru subvenție împlinește vârsta de 6 ani, acesta fiind vârsta limită pentru care se acordă bani pentru reproducători.
”Vreau să să înțeleagă clar, noi suntem de acord cu genotiparea, orice crescător de animale vrea să aibe oi/berbeci sănătoși în turmă. Rămâne să mai punem la punct câteva detalii tehnice într-o altă întâlnire ce va avea loc săptămâna viitoare. Clar anul acesta nu se introduc în legislație aceste măsuri tocmai pentru a nu bulversa reproducția și subvențiile, adică nu va exista obligativitatea ca la dosarul de eligibilitate pentru subvenții să se ceară ca masculul să fie genotipat. Legat de testul ADN, testul de filiație, care să arate paternitate animalului, am propus să începem cu reproducătorii masculi născuți în 2020 iar domnul ministru a fost de acord”, a specificat Ionică Nechifor.
Fermierii care fac falsuri, scoși din asociații
Nechifor spune că ministrul i-a ascultat pe președinții de asociații și a înțeles exact care erau nemulțumirile lor. Mai mult, oierii și-au luat angajamentul în fața lui Adrian Oros că fermierii care vor fi identificați că fac falsuri în privința vânzătorii berbecilor vor fi eliminați din asociații.
”Au fost puncte de vedere de la toate asociațiile. Foarte important, am cerut ministrului să ne dea nume a acelor ciobani care merg cu crotaliile în pungă așa cum s-au primit acuzații sau au vândut berbeci bolnavi iar noi la asociații vom cerceta și îi vom elimina din asociație. I-am explicat clar procedura și anume că noi asociațiile colectăm date, eliberăm certificatul de origine dar din acest moment nu mai putem răspunde de ce face mai departe fermirul adică cum vinde, la ce preț, îi cade crotalia sau nu etc. A înțeles de abia acum domnul ministru că asociațiile nu aveau nicio vină”, a mai spus Nechifor.
Reamintim că Adrian Oros a anunțat astăzi, joi – 4 iunie că subvenția pentru ovine va mai putea fi accesată de către crescători dacă reproducătorii pe care îi introduc în turme, berbecii cu origine, nu au și genotipare. Ministrul a precizat că măsura a fost luată în primul rând pentru a se preveni răspândirea scrapiei în efectivele de ovine, dar și să se poată proba apartenența genetică a berbecilor la o anumită rasă. Astfel, din acest an, niciun certificat de origine nu va mai putea fi eliberat fără să existe și genotipare pentru respectivul animal.
De precizat că certificatele eliberate deja și depuse la dosarul pentru subvenții rămân valabile. Cuantumul SCZ pentru anul 2019 a fost de de 17,7173 euro/cap de animal adică 84,15 de lei pe cap de animal. Pe lângă acest sprijin fermierii primesc și Ajutorul Național Tranzitoriu în cuantum de 4,7157 euro/cap de animal adică 22,397 de lei/cap de animal.
Fermierii care vor să ceară subvenția mare pe cap de animal trebuie să îndeplinească condiția de a avea un berbec înscris în Registrul Genealogic la 35 de femele.