Piaţa terenurilor

Bulgarii nu se lasă: Au cerut prelungirea interdicției cumpărării terenurilor de către străini

Bulgaria propune prelungirea interdicției cumpărării terenurilor de către străini. România a încercat același lucru, dar a fost refuzată de Uniunea Europeană.

Parlamentul bulgar a prelungit marți, cu șase ani, până în 2020, interdicția impusă străinilor de a cumpăra terenuri în Bulgaria, un proiect simbolic al partidului ultranationalist Ataka care ar putea atrage sancțiuni din partea Uniunii Europene.

În contextul aderării la Uniunea Europeană, Bulgaria a modificat Constituția, permițând achiziționarea de terenuri de către străini.

Moratoriul privind achiziția de terenuri urma să expire pe 1 ianuarie 2014, astfel că Ataka a introdus un amendament. Conform textului adoptat în Parlament, moratoriul va fi prelungit până pe 1 ianuarie 2020.

“Bulgaria va avea grave probleme cu imaginea sa europeana. Bulgaria modernă nu trebuie să își axeze politicile pe populism”, a reacționat președintele socialist al Parlamentului de la Sofia, Mihail Mikov.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Chantal Hughes, a declarat că prelungirea interdicției nu este posibilă.

Meglena Kuneva, coordonatoarea negocierilor pentru aderarea Bulgariei la UE, a avertizat că Sofia riscă sancțiuni europene, amintind că Bruxellesul a refuzat initiațiva României de amânare a achiziționării terenurilor de către străini.

Sursa: money.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!