Schimbări SCZ ovine: Subvenții numai pentru oile din COP, berbecii de rasă – plată ”dedicată”!
Roxana Dobre -Se pregătesc schimbări pentru subvențiile de tip SCZ încasate de ciobani! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, și șeful Agenției Naționale pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” (ANZ), dr.ing. Bela Vaida au avut vineri, 16 octombrie, la Sibiu discuții cu reprezentanți ai Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), iar acestea s-au conturat și pe marginea unor modificări ce ar urma să se facă din 2021 pentru eligibilitatea la Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ).
”Berbecii cu certificate de origine vor fi eligibili în continuare la subvenții. Discuția este, avem ideea aceasta să schimbăm sistemul de acordare a Sprijinului Cuplat tot pe zonă de ameliorare dar să dăm diferențiat. Adică pentru ovine femele aflat în Controlul Oficial al Producțiilor (COP) și în aceași timp să constituim o schemă nouă pentru berbeci cu adevărat amelioratori care să primească o dată în viață, undeva la la doi ani-doi ani și jumătate, în funcție de cum terminăm testările sau cum termină producătorul berbecului respectiv testarea și conform valorii de ameliorare să dăm pe cap de animal o dată în viață o formă de sprijin”, ne-a adus precizări dr.ing. Bela Vaida.
Schimbarea s-ar face din 2021
Șeful de la ANZ spune că măsura, care deocamdată este doar la nivel de discuții și consultări, se va aplica din 2021 și cel mai probabil modificările se vor face prin modificări la ”ordinul subvențiilor, 619, așa cum s-a procedat și cu introducerea certificatelor de origine”.
”Bruxelles-ul îl notificăm dacă noi schimbăm sistemul de plată. Schema de plată este pentru ameliorare, iar aceasta are mai multe etape: COP, în cazul reproducătorilor trebuie să se demonstreze că acesta are valoarea de ameliorare. Certificatul de origine s-a introdus prin Ordinul 619. Femelele trebuie introduse în COP. Nu este corect să folosești berbeci cu certificat de origine pentru ovine care nu au nici măcar COP. Adică am femele foarte slabe și să fac, ce? Dacă cumpăr berbeci cu certificat de origine trebuie să îi folosesc pe femele măcar în COP ca să îmbunătățesc populația care există în programul de ameliorare”, a mai punctat specialistul.
În prezent, Sprijinul Cuplat Zootehnic se acordă crescătorilor de ovine pentru un efectiv minim de 150 de capete și un maxim de 500 de capete. Pentru exploatațiile din zona montană, SCZ se plătește de la 60 de animale în sus, până la plafonul de 500 de capete. Crescătorii de ovine trebuie să dețină un berbec cu ceritificat de origine la 35 de ovine. Vârsta animalelor din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci trebuie să aibă vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare și maxim 8 ani pentru ovine femele, respectiv 6 ani pentru berbeci la data-limită de depunere a cererii unice. Mai mult, efectivul de animale pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci trebuie să fie identificat şi înregistrat în Registru Național al Exploatațiilor (RNE) la data depunerii cererii unice de plată. O altă regulă de eligibilitate prevede că animalele pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci, trebuie să fie menţinute până la data de 23 septembrie 2020, inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat.
Pentru campania 2020, oierii primesc pentru SCZ un cuantum de minim 17,92 euro/cap de animal.