• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ciobanii, la Palatul Victoria! Ce i-au cerut oierii premierului Ludovic Orban!

    Roxana Dobre -

    Reprezentanții structurilor asociative ale crescătorilor de ovine, întâlnire cu premierul Ludovic Orban și ministrul agriculturii, Adrian Oros. O delegație a ciobanilor a participat astăzi, miercuri – 17 iunie, la discuțiile care au avut loc la Palatul Victoria, pe fondul nemulțumirilor din ultima vremea legate de genotiparea berbecilor.

    Conform informațiilor obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, la Palatul Victoria a fost prezentă o delegație formată din 3 persoane, reprezentanți ai asociațiilor care țin Cărțile de rasă pentru ovine. Din delegație fac parte: Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Dobrogea (ACOD) și Ioan Branga, președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Mioriţa” Arad.

    Întâlnirea cu oierii apare public atât pe agenda premierului Ludovic Orban, dar și a ministrului Adrian Oros.

    Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că întâlnirea a fost cerută de către oieri în urmă cu două săptămâni. Printre subiectele discutate cu premierul Orban au fost programul pentru ameliorare, problema zilierilor, exportul de ovine.

    ”Au participat premierul Orban, ministrul agriculturii și directorul ANZ. De la oieri am partipat 3 reprezentanți din partea celor 57 de asociații care sunt la nivel național. Am discutat despre ameliorare, exportul de ovine – adică să ne susțină pentru export, problemele cu zilierii, pășunile etc. Dânșii și-au notat tot ce am transmis și a rămas ca periodic, măcar o dată pe lună să ne mai vedem în această formulă pentru discuții. A fost un dialog chiar benefic, din punctul meu de vedere. Premierul Orban mi s-a părut chiar implicat și interesat de problemele din oierit, ne-a confirmat că susține în continuare ameliorarea și sprijinul către crescători nu va fi oprit. Am solicitat de asemenea, ca în noul Plan Național Strategic (PNS) oaia să facă parte din sectoarele prioritare, să avem și noi acces la fonduri europene, să fim consultați și chemați la discuții atunci când acestea au loc, banii să se ducă pe procesare și să nu mai meargă în alte părți. Proiectele pe Instalarea Tinerilor Fermieri să se dea la toți cei care sunt sub 40 de ani, nu doar la cei care se instalează acum”, a spus Dumitru Andreșoi.

    Reamintim că ciobanii au avut discuții și săptămâna trecută cu Adrian Oros, dar și cu președintele Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu”, ing.Vaida Bela. Întâlnirea a avut ca subiect genotiparea berbecilor, demers cu care oierii au transmis că sunt de acord . Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și de Caprine Moldoovis a participat la discuțiile care s-au purtat cu ministrul agriculturii și a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că certificatele deja emise către crescători rămân valabile până când berbecul înscris la APIA pentru subvenție împlinește vârsta de 6 ani, acesta fiind vârsta limită pentru care se acordă bani pentru reproducători.

    Citiți despre întâlnirea ciobanilor cu ministrul agriculturii aici: Genotiparea berbecilor, obligatorie din 2021 la APIA! Certificatele de origine deja ELIBERATE rămân valabile!

    Adrian Oros a anunțat astăzi, joi – 4 iunie că subvenția pentru ovine va mai putea fi accesată de către crescători dacă reproducătorii pe care îi introduc în turme, berbecii cu origine, nu au și genotipare. Ministrul a precizat că măsura a fost luată în primul rând pentru a se preveni răspândirea scrapiei în efectivele de ovine, dar și să se poată proba apartenența genetică a berbecilor la o anumită rasă. Astfel, din acest an, niciun certificat de origine nu va mai putea fi eliberat fără să existe și genotipare pentru respectivul animal.

    De precizat că certificatele eliberate deja și depuse la dosarul pentru subvenții rămân valabile. Cuantumul SCZ pentru anul 2019 a fost de de 17,7173 euro/cap de animal adică 84,15 de lei pe cap de animal. Pe lângă acest sprijin fermierii primesc și Ajutorul Național Tranzitoriu în cuantum de 4,7157 euro/cap de animal adică 22,397 de lei/cap de animal.

    Fermierii care vor să ceară subvenția mare pe cap de animal trebuie să îndeplinească condiția de a avea un berbec înscris în Registrul Genealogic la 35 de femele.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!