• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii reacționează la Legea mirosurilor! Nasul primarului decide cine mai poate crește animale?

  Angelica Lefter -

  Val de reacții din partea fermierilor după adoptarea Legii mirosurilor în Parlament. Știrea publicată de Agrointeligența – AGROINTEL.RO a stârnit comentarii numeroase, peste 200 de crescători de animale declarându-și nemulțumirea privind noul act normativ care dă primarilor posibilitatea de a închide temporar sau definitiv exploatațiile agricole care generează ”disconfort olfactiv”. Legea nu este încă în vigoare, ea trebuind să fie promulgată de Președintele Iohannis și publicată în Monitorul Oficial pentru a-și face efectele.

  Citiți: Legea mirosurilor, adoptată! Primarii pot închide fermele care creează ”disconfort olfactiv”!

  Comentariile fermierilor au curs ieri seară atât la postarea cu articolul care anunța adoptarea ”Legii mirosurilor”, cât și la emisiunea ”Forța Fermierilor cu Vlad Macovei”, care a tratat pe larg acest subiect, având ca temă ”Problemele crescătorilor de animale: mai au viitor în România porcul, oaia, vaca, pasărea?”.

  Nasul primarului devine instrument de măsurat pentru dreptul de a crește animale

  Cei mai mulți fermieri apreciază că actul normativ dă o libertate prea mare autorităților locale care pot dispune după bunul plac cine va mai face sau nu agricultură în zootehnie. Astfel, crescătorii se tem că ”nasul primarului„ va deveni instrumentul de măsură care le va decide soarta.

  Crăciun Sergiu, fermier din Vulpășești, Iași: ”Dați un exemplu de victimă a mirosului de la animale! A murit cineva până acum? Se trezesc niște politicieni care HABAR nu au despre ce vorbesc, dar totuși dau legi”

  Mihai Ambruș, fermier din județul Bihor: ”Nicăieri în UE nu există așa ceva, peste tot sunt programe de finanțare pentru modernizarea infrastructurii, fermelor, la noi le trec prin cap găselnițe pentru a nu mai produce nimic, pentru a sta într-un picior în fața primarilor”

  Ilie Chifan, fermier din Rădăuți, județul Suceava: ”Avem niște politicieni de minune care au votat legea mirosurilor. Vom fi o țară fără animale și în România va mirosi numai a parfum Chanel. Bravo celor care au inițiat această lege, sunt doxă!”

  Vor dispărea ferme?

  Fermierii se tem că restricțiile tot mai dure îi va aduce în imposibilitatea de a mai ținea animale. Deja sunt în vigoare distanțe minime la care exploatațiile pot fi amplasate în raport cu casele din localitate, iar reglementările pentru gestionarea gunoiului de grajd sunt deja drastice.

  Eronim Sabău, 59 de ani: ”Am 250 cap ovine. Dacă ma amendează pentru miros le vând și plec afară!”

  Florin Firoiu, fermier Gura Padinii, județul Olt: ”Desființați satul românesc… e mai simplu… ce tot o mai ocolesc cu distanțe minime, cu disconfort olfactiv … desființați satele și, gata, știm o treabă!”

  Lipsa de reacție a asociațiilor din sectorul zootehnic a fost taxată

  Claudiu Marius, fermier din Dâmbovița: ”Nu suntem destul de uniți! Dacă am fi mers peste ei sa blocam tot ar fi făcut ceva”

  Ioan Paznicu, tânăr fermier: ”Mediul asociativ în toată agricultura României este de tot plânsul”

  Lucian Marincea din Zimnicele, județul Giurgiu: ”Vom fi o forță doar atunci când vom înțelege să activăm în forme asociative, în sindicate. Cei care vor doar miros de eșapament să stea în oraș. Carnea, laptele, oul în magazin nu miros?”

  În alte țări, fermierii sunt sprijiniți

  Florin Adiaconiței, fermier: ”Și în Germania miroase în fiecare seară, chiar vin lângă locuințe și împrăștie dejecțiile. La noi se încearcă a se distruge totul”

  Geo Odagiu, fermier: ”În UK (nr. Marea Britanie) miroase (…) cand aruncă pe câmp bălegarul și nu mai face nimeni figuri(saraci, proști și pretențioși)”.

  Vă invităm să urmăriți emisiunea pe contul de Facebook al Agrointeligența unde îi așteaptăm zilnic pe fermieri, pentru a le face cunoscute problemele și auzite vocile prin intermediul nostru.

  Nu uitați, și pe site-ul Agrointeligența – AGROINTEL.RO, găsiți cele mai proaspete știri din domeniul agricol, un spațiu unde informația corectă și concretă vă stă la dispoziție fără întrerupere!

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Poziție clară de la Bruxelles: ”Transportul de miei către țările arabe nu poate fi oprit! Fiul unui cioban, în proces cu ANAF pentru milioane de euro moștenite de la tatăl său! Bărbat prins de polițiști după ce i-a furat vaca din bătătură unei bătrâne de 77 de ani

  Ultimele știri

  Adrian Oros: ”Sunt fermieri care lucrează ilegal suprafețele, fără un contract de arendă corect! Doliu în agricultură! Tânărul inginer agronom Andrei Pascal a murit într-un groaznic accident Comercianții de produse agricole cer retragerea noii forme a proiectului de OUG privind starea de calamitate

  Căutare în articole