• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ÎN ATENȚIA CULTIVATORILOR DE PORUMB: Buletin de avertizare pentru Ostrinia nubilalis! Recomandarile FMC pentru combaterea chimică a dăunătorului!

  agrointeligenta.ro -

  Dacă sunteți în zonele de vest, sud-vest și sud-est ale României, aplicați tratamentul cu insecticid în următoarele 5-7 zile, 22-28 iunie pentru combaterea primei generații de Ostrinia nubilalis.

  Urmăriți online capturile dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera în cultura de porumb cu ajutorul aplicației Evalio® AgroSystems (click AICI pentru descărcare/instalare gratuită)

  Evoluția capturilor fluturilor de Ostrinia nubilalis în perioada 1 – 16 iunie 2020, în România

  SURSA: EVALIO® AGROSYSTEMS

  FMC România a amplasat pe întreg teritoriul țării peste 430 capcane (clasice și automate, pe bază de feromoni) în aproximativ 80 puncte de monitorizare. Valorile rezultate din citirea capcanelor sunt introduse în aplicația EVALIO® Agrosystems, după ce acestea sunt validate de către specialiștii FMC și cercetătorii entomologi de la INCDA Fundulea și SCDA Lovrin.

   •  La emiterea prezentului buletin de avertizare s-a ținut cont de cele trei criterii: biologic, fenologic și ecologic.
   • Primii adulți de Ostrinia nubilalis au fost observați la final de luna mai, iar începând cu a doua săptămână de monitorizare (8-12 iunie), s-a observat o creștere a numărului de fluturi capturați în majoritatea zonelor monitorizate. La sfârșitul săptămânii trecute, au fost observate deja ponte depuse, iar în următoarele zile vor apărea larvele neonate (primul stadiu larvar).
   • Datorită condițiilor de climă specifice din zona dumneavoastră, înainte de a aplica tratamentul vă recomandăm să vizitați culturile de porumb, în vederea identificării stadiului de dezvoltare al dăunătorului.
   •  La culturile de porumb avansate în vegetație, se poate identifica ponta depusă pe partea dorsală a frunzelor superioare, în grupe de câte 15-20 de ouă, precum în fotografia de mai jos.

  Insecticidele Avaunt® și Coragen® pot fi achiziționate din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România, găsiți datele de contact în pagina cu Echipa FMC.

  Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului) este un dăunător polifag periculos, care poate afecta serios cultura de porumb. La început, larvele consumă din frunze (atacul în primele faze), iar apoi sapă galerii în tulpina plantelor de porumb. Acest lucru determină frângerea tulpinilor de la punctul de atac sub greutatea știuleților sau a vântului, reduce capacitatea de nutriție a plantelor și toleranța la secetă.

  Sursă foto: dr. ing. Otilia Cotuna

  Atacul după formarea știuletelui provoacă pagube însemnate și determină pierderi de producție, dar și compromiterea calității recoltei, prin instalarea unor boli de putrezire, în condiții de umiditate atmosferică crescută (precipitații) înainte de recoltare.

  În urma atacului de Ostrinia nubilalis la știuleți, pe leziunile produse se pot instala fungii micotoxigeni Fusarium graminearum, Fusarium verticillioides și Aspergillus flavus. Acești fungi contaminează cariopsele cu micotoxine periculoase pentru sănătatea oamenilor și a animalelor, depreciind calitatea (deoxynivalenol, zearalenon, fumonisine, aflatoxine). O densitate mare a larvelor de Ostrinia pe plantă predispune la infecții cu fungii amintiți, iar în condiții favorabile de climă, nivelul de micotoxine din boabele de porumb poate depăși limitele maxime admise. O recoltă contaminată va fi greu de valorificat sau chiar imposibil.

  Aplicarea corectă a tratamentului insecticid pentru combaterea generației I de Ostrinia nubilalis asigură în primul rând o combatere eficientă a acestei generații și reduce rezerva de dăunători pentru generația a II-a. În plan secund, controlează o parte din generația I de Helicoveropa armigera.

  Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.

  Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ministrul Mediului a semnat ordinul prin care fermierii pot fertiliza și în perioadele de interdicție! Amendarea solului cu TerraCalco 95 la cultura mare, legume, pomi fructiferi și viţa de vie. Calendar aplicare toamna și iarna! Când și cum se face fertilizarea foliară a culturilor cu Grow Balance

  Ultimele știri

  Înregistrări explozive: Dorel Secară, consilierul ministrului Oros, este un pericol public pentru MADR și pentru siguranța națională! Reguli noi în fermele de animale, în vigoare din 21 aprilie. Eurodeputatul Dan Motreanu vine în sprijinul fermierilor! BLATUL: A fost sau n-a fost?