• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scandal uriaș între șefii asociațiilor de fermieri. Laurențiu Baciu: ”Jurconi, ești un impostor!”

    agrointeligenta.ro -

    Atât Federația Națională Pro Agro, cât și Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România și-au anunțat intenția de a înființa primul fond mutual agricol în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului 64/2013. Creat după modelul francez, fondul va acorda compensații financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu.

    Miza fondului mutual a aprins însă spiritele între conducerile celor două asociații de agricultori, iar scandalul a izbucnit în cadrul emisiunii Agrikultura de la B1 TV.  Într-o intervenție telefonică, Laurențiu Baciu, președintele LAPAR. l-a acuzat pe Alexandru Jurconi, președintele Pro Agro, că este un impostor care a falsificat listele cu fermieri pentru a reuși să fure startul înființării primului fond mutual. Mai mult, Baciu susține că Pro Agro a furat listele de agricultori de la LAPAR și le-a înscris ca fiind membrii Pro Agro. La rândul său, Jurconi a negat acuzațiile, sfătuindu-l pe Baciu să se adreseze justiției cu aceste sesizări.

    Primele scântei ale scandalului au izbucnit la începutul acestei luni, când primul care a anunțat un termen pentru înființarea fondului a fost Alexandru Jurconi, președintele Pro Agro. ”Fondul va reprezenta, în esență, un instrument de stabilizare a veniturilor și va oferi compensații financiare membrilor săi, producători agricoli, pentru pierderile economice generate de boli ale animalelor, plantelor, incidente de mediu, precum și pentru pierderile generate de evenimentele de risc neasigurabile”, a spus Jurconi pentru Business Review.

    Fondul trebuie să acopere o treime din suprafața agricolă

    Pentru a fi acreditat, un fond mutual trebuie să reprezinte 30% din suprafața agricolă a țării, să reprezinte toate sectoarele agricole și să aibă reprezentanțe în toate județele țării. În plus, organizațiile interesate trebuie să depuna un program de prezentare a activității pentru o perioadă de trei ani de la data depunerii cererii de acreditare.

    Ministerul ar vrea un singur fond mutual

    „Deci trebuie să existe trei fonduri mutuale în Romania. Noi vrem doar unul, ca sa aibă putere mare. Ne vom indrepta atenția ca acest fond mutual să aibă opt centre regionale și puterea financiară se va reflecta în asigurarea fermieriilor. Estimăm ca până la sfârșitului anului să fie prezentat la Minister un dosar al unei organizații. În funcție de business plan, decizia se va lua în acel moment”, a subliniat la începutul lunii, Mihaela Ciuciureanu, consilier ministerial.

    Mihaela Ciuciureanu a mai spus că, atunci când aderă la fondul mutual, fermierul depune și asigurarea care îl protejează împotriva pierderilor economice cauzate de boli al animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu, iar fondul o va gestiona, fiind în completarea societăților de asigurare.

    Agricultorii contribuie cu 4-6 euro pentru fiecare hectar lucrat

    Achim Irimescu, secretar de stat în MADR, ca potrivit calculelor, fiecare fermier va contribui cu circa 4 – 6 euro/ha, dar cotizatia poate crește în funcție de riscurile din zonă. Potrivit Ordonantei, fermierii vor primi minimum 35% din valoarea despăgubirilor de la fond, indiferent de suma acordată de societatea de asigurări.

    Cum se va face finanțarea

    Finanțarea fondului mutual provine în proporție de 48,75% din fonduri europene, 35% de la fermieri și 16,25% din fonduri publice, potrivit MADR. Resursele financiare ale fondului sunt coțizatiile agricultorilor, împrumuturile pe o durată de 1 – 5 ani și suma din transferul dreptului legal al operatorului despăgubit pentru repararea daunelor provocate terților. În primii trei ani de existență, cheltuielile de funcționare, constituire, cu dobânzile bancare și altele sunt decontate 100% din fondurile europene.

    Fermierii, obligați să participe

    Secretarul de stat Irimescu a mai precizat ca fondul mutual îi va forța pe fermieri să se asocieze, deoarece aceștia nu vor primi 80% din subvenția națională, dacă nu se înscriu în acest fond mutual. El a susținut și că acest fond va contribui la comasarea terenurilor. Consilierul ministrului Agriculturii a subliniat că s-a luat decizia de a le reduce fermierilor cu 80% subvenția naționala, dacă nu aderă la fondul mutual, pentru că este mai ușor de gestionat pentru ei.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! 30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024. Adrian Pintea, MADR: Banii alocați pentru plățile fermierilor! Sărbătoarea Țurcana – Regina Munților 2024, suspendată din cauza pestei micilor rumegătoare Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!