• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2020: Când încep controalele la fermele de bovine, ovine și caprine!

    Roxana Dobre -

    Data la care vor începe controalele la fermierii care au cerut subvenții pentru speciile bovine, ovine și caprine, a fosta anunțată de către directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, Vaida Bela. Șeful ANZ a precizat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că eșantionul de fermieri la control în zootehnie va fi extras în prima săptămână a lunii viitoare.

    În jurul datei de 6 august ar urma să fie extras eșantionul de control privind subvențiile zootehnice, iar potrivit directorului general al Agenției pentru Zootehnie, Bela Vaida, funcționarii ANZ sunt pregătiți să demareze controalele în teren. ANZ realizează controalele în teren în baza unei delegări făcute de către APIA. Pentru anul 2019 au fost eșantionați 4.367 solicitanți de sprijin ANTZ/SCZ cu variații cuprinse între 24 și 250 de fermieri/județ.

    ”Oficial nu este un calendar, dar am vorbit cu colegii de la APIA și dânșii spun că undeva prin 6 august este eșantinonul de control extras și o să începem controalele pe teren, dacă va permite și starea de alertă sau cine știe ce stare mai vine. Trebuie găsită o soluție să ne deplasăm la fața locului”, a arătat Bela Vaida.

    În cazul în care fermierul, care a depus cerere unică de plată – declarația privind sectorul zootehnic, a fost selectat pentru controlul la fața locului nu permite efectuarea controlului de către reprezentanţii organismelor abilitate, se consideră că acesta nu a respectat angajamentul. În acest caz cererea fermierului va fi respinsă de la plată pentru anul în curs.

    Iată ce sancțiuni pot suporta fermierii

    Sancțiuni administrative

    În cazurile de neîndeplinire a condiţiilor de acordare, pentru animalele cu neconformităţi se aplică sistemul se sancţiuni prevăzut de OMADR nr. 476 / 2016 privind sistemul de sancțiuni aplicabil schemelor de sprijin cuplat și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, aferente cererilor unice de plată depuse la APIA.

    Valoarea ajutorului tranzitoriu cuvenit pentru speciile ovine/caprine se reduce în baza unui procent (Pr) calculat prin raportarea numărului de animale cu neconformități la numărul de animale determinate, după cum urmează:
    a) În cazul în care procentul (Pr) calculat este mai mic sau egal cu 3%, nu se aplică nicio reducere, iar ajutorul se calculează la numărul de animale determinat;
    b) În cazul în care procentul (Pr) calculat este mai mare de 3%, ajutorul se reduce astfel:
    – cu 5% dacă procentul (Pr) calculat este mai mic sau egal cu 10%;
    – cu 10% dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 10%, dar mai mic sau egal cu 20%;
    – cu 15% dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 20%, dar mai mic sau egal cu 30%;
    – cu 20% dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50%;
    – cu excludere de la plată pentru anul în care se face solicitarea ajutorului național tranzitoriu, dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 50%.

    În conformitate cu Art. 17, din OMADR nr. 476/2016, cu modificările şi completările ulterioare, valoarea sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, cuvenit pe fiecare categorie, se reduce în baza unui procent calculat ca raport între numărul animalelor declarate, în cazul cărora s-au constatat neconformităţi şi numărul animalelor determinate după cum urmează:
    1. Dacă numărul de animale cu neconformităţi este de maximum 3, valoarea sprijinului cuplat cuvenit pe fiecare categorie se reduce cu un procent stabilit în conformitate cu alin. (1).
    2. În cazul în care numărul de animale cu neconformităţi este mai mare de 3, valoarea sprijinului cuplat cuvenit pe fiecare categorie, pentru anul de cerere în cauză se reduce astfel:
    a) cu un procentul, calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul animalelor determinate, dacă acesta nu depăşeşte 10%;
    b) cu de două ori procentul, calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul animalelor determinate, dacă acesta este mai mare de 10%, dar de maximum 20%.
    c) dacă procentul, calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul animalelor determinate, depăşeşte 20%, nu se acordă sprijinul cuplat la care ar fi avut dreptul beneficiarul în cadrul categoriei pentru anul de cerere în cauză.
    d) dacă procentul, calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul animalelor determinate, depăşeşte 50%, nu se acordă sprijinul cuplat la care ar fi avut dreptul beneficiarul în cadrul categoriei pentru anul de cerere în cauză. În plus, beneficiarul este supus unei sancţiuni suplimentare în cuantum egal cu cel care corespunde numărului de animale cu neconformităţi.

    ATENŢIE! Sancţiunea suplimentară (multianuală) se recuperează în totalitate în cei trei ani calendaristici care urmează anului calendaristic al constatării.

    Excepţii de la aplicarea sancțiunilor administrative

    1. nerespectarea angajamentelor asumate ca urmare a unui caz de forţă majoră / circumstanţă excepţională (în conformitate cu art.30 din OUG 3/2015) cu modificările și completările ulterioare, cu condiția ca fermierul să informeze în scris APIA în acest sens, în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care solicitantul /succesorul său în drepturi se afla în situația prevazută la art. 30 din OUG 3/2015 cu modificările și completările ulterioare (15 zile lucrătoare de la data emiterii documentului doveditor).
    2. nerespectarea perioadei de reținere ca urmare a unei circumstanţe naturale (în conformitate cu prevederile art. 32 din Reg. Delegat (UE) nr. 640/2014) cu modificările și completările ulterioare, cu condiţia ca fermierul să informeze în scris APIA în acest sens, în termen de 10 zile lucrătoare de la data emiterii documentului doveditor. Circumstanţa naturală produsă după termenul limită de reținere nu influenţează acordarea ANTZ ovine/caprine și/sau SCZ, înştiinţarea circumstanţei nefiiobligatorie.

    ATENŢIE !
    1. În cazul în care fermierul depăşeşte termenul prevăzut la art. 31 din OUG 3/2014 cu modificările și completările ulterioare Înştiinţarea depusă la APIA nu se ia în considerare.
    2. În cazul în care sunt respectate toate celelalte condiţii de acordare, inclusiv perioada de reținere până la data evenimentului de CN, animalele supuse circumstanţelor naturale NU sunt determinate la plată, dar nici nu sunt animale cu neconformități, fiind exceptate de la aplicarea sancțiunilor administrative.
    3. Deoarece animalele cu circumstanţe naturale nu sunt animale determinate, în cazul în care spre exemplu un animal din 10 capete vaci de lapte este supus unui caz de Circumstanţă Naturală, schema de sprijin cuplat-categoria vaci de lapte va fi respinsă de la plată.


    Te-ar mai putea interesa

    Teren vândut de trei ori într-un an, cu acte false. Proprietarul de drept a deschis proces Fermieri blocați la plata avansului APIA: Din cauza schemei de Agromediu nu primim restul subvențiilor! Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar

    Ultimele știri

    Teodor Aflat nu renunță la cultura care i-a lăsat un gust amar: sfecla de zahăr Exportul de ovine, reluat în forță! 13.000 de oi au plecat săptămâna trecută spre Maroc Medicii veterinari vor înființarea unei structuri naționale pentru combaterea epidemiilor din ferme