• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutorul de 7.000 euro/fermă – ÎN VIGOARE! Ce fermieri primesc sprijinul excepțional!

    Roxana Dobre -

    Regulamentul european care prevede un ajutor de 7.000 de euro/exploatație pentru fermierii afectați de criza provocată de noul coronavirus și 50.000 de euro pentru IMM-uri a intrat oficial în vigoare de ieri, vineri – 26 iunie odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Inițial, ajutorul pe fermă a fost stabilit la 5.000 de euro, dar ulterior suma a fost majorată. Alocarea financiară se face din PNDR, în limita sumelor rămase disponibile și până într-un procent de 2% din totalul banilor de revin României, astfel că vorbim de circa 160 de milioane de euro la nivel național atât pentru producători, cât și pentru procesatori.

    Statele membre, inclusiv România, pot achita fermierilor o sumă forfetară care urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021, pe baza cererilor de sprijin aprobate de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020. Criteriile de plată trebuie reglementate de fiecare stat în parte, în funcție de ramurile afectate de criză și care necesită acest sprijin excepțional.

    Citiți și: Vot final la Bruxelles: Sprijin direct de 7.000 euro/fermier! Sumele urmează să fie plătite până la 30 iunie 2021!

    Ce fermieri pot primi sprijinul de 7.000 euro/exploatație

    Trebuie subliniat că decizia UE nu este obligatoriur de implementat dacă Guvernul unui stat membru nu dorește să introducă noi scheme de sprijn pentru fermierii afectați de noul coronavirus. În România, însă, producătorii agricoli au cerut ajutor întrucât afacerile lor au fost puternic impactate atât în perioada stării de urgență, cât și ulterior. Cele mai mari pierderi de venit le-au avut fermierii mici și medii pentru care ajutorul de 7.000 de euro pe fermă este binevenit, deși nu acoperă integral gradul de afectare.

    „Fermierii și întreprinderile rurale au fost afectați într-un mod fără precedent de consecințele epidemiei de COVID-19. Restricțiile extinse de circulație instituite în statele membre, precum și închiderea obligatorie a magazinelor, a piețelor în aer liber, a restaurantelor și a altor unități ospitaliere au creat perturbări economice în sectorul agricol și comunitățile rurale și au condus la probleme legate de lichidități și de fluxul de numerar pentru fermieri și pentru micile întreprinderi care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole. Acest fapt a creat o situație excepțională care trebuie să fie abordată”, se arată în documentul publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Care este scopul acestui sprijin excepțional

    Măsura respectivă ar trebui să permită statelor membre să recurgă la fondurile disponibile în temeiul programelor lor de dezvoltare rurală existente, pentru a sprijini fermierii și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) care au fost afectați în mod deosebit de criză. ”Sprijinul, care are scopul de a asigura competitivitatea agrocomercială și viabilitatea exploatațiilor agricole, ar trebui să fie acordat pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii, în scopul de a concentra optim resursele disponibile în direcția beneficiarilor celor mai afectați de criză. În cazul fermierilor, astfel de criterii pot include sectoarele de producție, tipurile de agricultură, structurile agricole, tipurile de comercializare a produselor agricole provenite din ferme și numărul de lucrători sezonieri angajați; în cazul IMM-urilor, astfel de criterii pot include tipurile de sectoare, tipurile de activități, tipurile de regiuni și alte constrângeri specifice”, se arată în noul Regulament European.

    Sprijin sub formă de sumă forfetară

    Având în vedere caracterul urgent și excepțional al măsurii respective, ar trebui stabilită o plată unică și un termen limită pentru aplicarea măsurii, reamintindu-se în același timp principiul conform căruia plățile efectuate de Comisie urmează să se realizeze în conformitate cu creditele bugetare și sub rezerva finanțării disponibile. ”Pentru a acorda un sprijin mai mare celor mai grav afectați fermieri sau IMM-uri, este oportun să se permită statelor membre să ajusteze nivelul sumelor forfetare pentru anumite categorii de beneficiari eligibili, pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii”, este recomandarea de la Bruxelles.

    Iată prevederile noului Regulament:


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!