Cu produsele de protecția plantelor Bayer Cropscience, fermierii produc mai mult cu mai puțin!
Răzvan Coțianu -Compania Bayer CropScience a fost reprezentată la Ziua Câmpului de la Lovrin, din acest an, de Daniel Grosz, manager zonal și de Belin Dușan, reprezentant tehnic. Daniel Grosz a reliefat eficiența parteneriatului dintre companie și Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Lovrin, amintind importanța deosebită a cercetării agricole în contextul actual al riscurilor ecologice tot mai mari, riscuri provocate de schimbările climatice. Compania Bayer este implicată într-o multitudine de procese de testare și inovare atât la nivel local, cât și la nivel național.
În opinia lui Daniel Grosz, cea mai mare provocare pentru fermieri, este aceea că “trebuie să producă mai mult, cu mai puțin”. Bayer este o companie care vine în sprijinul agricultorilor cu programe complete și performante de protecție a culturilor, respectând toate standardele de calitate impuse de regulamentele europene.
Un portofoliu complet pentru combaterea bolilor și buruienilor din cultura de grâu
La rândul său, Belin Dușan a detaliat pachetul tehnologic de protecție fitosanitară aplicat culturii de grâu, în câmpul demonstrativ de la Lovrin. Au fost parcele de grâu cărora li s-au administrat două tratamente și suprafețe unde s-au efectuat trei tratamente. Primul tratament s-a aplicat pe 27 aprilie, utilizându-se produsul Falcon Pro (fungicid), alături de erbicidul Sekator Progress OD.
Falcon Pro este un fungicid sistemic pentru prevenirea și combaterea bolilor foliare și ale spicului din culturile de grâu, orz și orzoaică. Produsul conține trei substanțe active cu proprietăţi sistemice. La nivel microbiologic, modul de acţiune al acestor substanţe active asupra unei game largi de patogeni este diferit, de aceea pot fi combătute cu succes formele rezistente la alte fungicide, produsul fiind indicat în strategiile antirezistenţă. La scurt timp după aplicare, cele trei componente active pătrund în ţesuturi, fiind translocate ascendent (acropetal) prin xilem în toată planta, inclusiv în ţesuturile de creştere. Spiroxamina conduce la accelerarea penetrării în plantă şi la rezistenţa la spălare prin precipitații.
Protioconazol-ul se caracterizează printr-o excepţională acţiune preventivă, curativă şi eradicativă. Fungicidul se utilizează la doza de 0,6 l/ha pentru combaterea complexului de boli foliare la cerealele păioase de toamnă și la doza de 0,8 l/ha pentru combaterea fuzariozei spicelor la grâu. Se va utiliza la avertizare sau la apariţia primelor simptome de boală, în intervalele fenologice indicate mai jos. Se aplică 1-2 tratamente foliare terestre, preventiv sau curativ, pe întreaga suprafaţă. Intervalul minim între tratamente este de 14 zile. Intervalul de aplicare este cuprins între sfârşitul înfrăţitului şi sfârşitul înfloritului (BBCH 29-69) pentru grâu şi sfârşitul înfrăţitului şi începutul înfloritului pentru celelalte culturi (BBCH 29-61). Ultimul tratament vizează combaterea fuzariozei spicelor. Volumul de soluţie necesar este de 200-400 l/ha. Perioada minimă de pauză de la ultimul tratament până la recoltare este de 35 zile.
Erbicidul Sekator poate fi aplicat și la temperaturi scăzute
Erbicidul sulfonilureic Sekator Progress OD este unul sistemic, destinat combaterii buruienilor dicotile anuale și perene din culturile de grâu, orz și orzoaică de primăvară. Produsul este cu preluare foliară rapidă (preluare în primele două ore de la aplicare) și translocare sistemică în întreaga plantă. Temperaturile scăzute (4-5oC) înainte sau după aplicare nu reduc eficiența produsului. Formularea dispersiei în ulei (OD) mărește aderența și viteza de penetrare a erbicidului în frunze, Sekator nefiind spălat de precipitațiile care survin după mai mult de două ore de la aplicare. Doza de utilizare este de 0,1-0,15 l/ha. Doza de 0,1 l/ha se aplică atunci când infestarea cu buruieni nu este puternică. Doza de 0,15 l/ha se utilizează la infestări puternice precum și împotriva buruienilor dificil de combătut. Tratamentul se efectuează primăvara în postemergență, faza optimă a buruienilor fiind cea de 2-3 frunze. Intervalul optim este între începutul și sfârșitul înfrățirii, dar Sekator poate fi aplicat până la apariția frunzei stindard fără efecte fitotoxice asupra culturii. Volumul de soluție este de 200-400 l/ha la tratamentul terestru și 80-150 l/ha la tratamentul aerian. Produsul nu este selectiv la ovăz.
Al doilea tratament s-a realizat când plantele de grâu se aflau în faza de burduf, fungicidul utilizat fiind Nativo Pro 325 SC. Acesta este un produs sistemic care are la bază două substanţe active cu acţiune complementară. Protioconazol aparţine clasei triazolilor și are un mecanism de acţi¬une tip DMI – inhibarea sintezei sterolului. Protioconazol are un efect sistemic important şi asigură o protectie de lungă durată; are acţiune preventivă și curativă asupra unei game largi de patogeni. Trifloxistrobin are un spectru larg de activitate, acţiunea sa este de tip mezo¬stemic şi se caracterizează printr-o afinitate ridicată faţă de stratul de la suprafaţa plantei, urmată de redistribuirea şi redepunerea pe părţile aeriene ale plantei. Produsul poate combate inclusiv formele rezistente la alte fungicide datorită modului diferit de activitate al celor două substanţe active.
La scurt timp după aplicare, produsul pătrunde în ţesuturile plantelor şi este distribuit spre vârful limbului. Specific acestui produs este efectul de “green leaf” (menţinerea foliajului verde o perioadă mai lungă de timp), ceea ce permite acumulări suplimentare în boabe deci sporuri de producţie. Nativo Pro 325 SC se utilizează pentru maxim două tratamente pe vegetaţie. Efectuarea tratamentelor se face preventiv sau curativ, la apariţia primelor simptome. Primul tratament se efectuează de obicei în intervalul cuprins între sfârşitul înfrăţitului şi sfârşitul înspicatului. La grâu, pentru combaterea făinării (Erysiphe graminis), septoriozei frunzei (Septoria tritici), ruginii galbene (Puccinia striiformis) și ruginii brune (Puccinia recondita) doza de utilizare este de 0,6 l/ha. Tratamentul împotriva fuzariozei se efectuează în intervalul dintre sfârşitul înspicatului şi sfârşitul înfloritului, utilizând doza de 0,7 l/ha. Timpul de repaus între cele două tratamente este de 21 de zile, iar intervalul minim de la ultimul tratament până la recoltat este de 35 de zile. Volumul de soluţie necesar este de 200-400 l/ha.
În cel de-al treilea tratament, s-a administrat Prosaro 250 EC. Fungicidul are acțiune sistemică în plante. La scurt timp după aplicare, produsul pătrunde în țesuturile plantelor și este distribuit spre vârful limbului foliar. La cultura de grâu, Prosaro 250 EC se utilizează în tratamente pe vegetație pentru combaterea agenților patogeni în următoarele doze: 0,75 l/ha pentru combaterea complexului de boli foliare. Se aplică un număr de 1-2 tratamente, efectuate în intervalul cuprins între începutul impăierii și începutul înfloririi. În cazul efectuării unui singur tratament, momentul optim de aplicare este la apariția frunzei stindard. Pentru combaterea fuzariozei spicelor (Fusarium spp.) se utilizează la doza de 0,9 l/ha. Se efectuează un tratament în intervalul cuprins între sfârșitul înspicării și începutul formării boabelor. Volumul de soluție necesar este de 300-400 l/ha la tratamentele terestre și 100 l/ha la tratamentele avio. Prosaro 250 EC este compatibil cu majoritatea insecticidelor din grupa piretroizilor și a cloronicotinilelor. Pentru combinații se recomandă să se efectueze în prealabil un test de compatibilitate fizico-chimică.
Pentru tratamentele la sămânță, compania Bayer propune două produse de top
Primul este Bariton Super 97,5 FS. Acesta este un fungicid cu trei substanțe active având moduri de acțiune diferite, acest aspect conferindu-i un spectru larg de acțiune și eficacitate superioară. Este un produs inovativ cu acţiune de contact și sistemică în sămânţă şi plantulă, împiedicând dezvoltarea miceliului ciupercilor localizate pe seminţe sau în interiorul acestora. Protioconazolul este cel mai eficient fungicid împotriva ciupercilor din genul Fusarium. Substanța activă fludioxonil are acțiune de contact și acțiune locală (transaminară). Bariton Super 97,5 FS are asupra seminţelor un efect protector de lungă durată, determinând în acelaşi timp o creştere mai viguroasă a plantulelor în primele stadii de dezvoltare. Agenții patogeni combătuți sunt mălura (Tilletia tritici), fuzarioză (Fusarium spp.) și tăciunele zburător (Ustilago nuda f. sp. tritici).
Redigo Pro 170 FS (protioconazol 150 g/l+ tebuconazol 20 g/l) este un produs inovativ cu acţiune sistemică în sămânţă şi plantulă, împiedicând dezvoltarea miceliului ciupercilor localizate pe seminţe sau în interiorul acestora. Redigo Pro are asupra seminţelor un efect protector de lungă durată, determinând în acelaşi timp o creştere mai viguroasă a plantulelor în primele stadii de dezvoltare. Este uşor de utilizat datorită aderenţei foarte bune la suprafaţa seminţelor. Doza de utilizare este de 0,5 l/t. Pentru realizarea unei repartizări cât mai uniforme a produsului pe seminţe, este necesar ca înainte de utilizare acesta să fie amestecat cu apă, pentru a se realiza aproximativ 10 l soluţie de tratat pentru o tonă de seminţe, în funcţie şi de masa a 1000 de boabe (MMB). Este important ca în procesul de tratare să se realizeze o dozare corectă a produsului şi o distribuţie uniformă pe seminţe. Se recomandă aplicarea produsului numai pe seminţele corect condiţionate (fără impurităţi, resturi vegetale, praf în masa de seminţe).
În final, Belin Dușan a subliniat că portofoliul Bayer Cropscience este complet și asigură un răspuns adecvat tuturor provocărilor fitosanitare specifice culturilor de cereale păioase și nu numai.