• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cornel Stroescu, avertisment dur către ceilalți lideri ai fermierilor: Nu blocați Legea Camerelor Agricole!

    Vlad Macovei -

    Interesele din jurul Camerelor Agricole provoacă dispute în rândul fermierilor. Cornel Stroescu, fost președinte al Camerei Agricole Naționale și unul dintre cei mai credibili și vocali susținători ai adoptării unei legislații coerente privind această formă de organizare a intereselor fermierilor români, adresează, prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO, o scrisoare deschisă în termeni extremi de categorici. De precizat că de înființarea camerelor agricole ar beneficia în primul rând toți fermierii mici din România, cei care la acest moment se simt nereprezentați de marile organizații din sectorul agricol.

    Pentru corecta informare a fermierilor din România, prezentăm integral conținutul acestei scrisori.

    „Fac un apel deschis și colegial, către reprezentanții asociațiilor profesionale, ai Alianței pentru Agricultură și Cooperare în a reveni asupra deciziei prin care solicită în numele fermierilor amânarea dezbaterii legii pentru înființarea camerelor agricole.

    Dragi colegi fermieri, știți prea bine că în agricultura românească nu este timp de „ amânare”, organizarea în agricultura romanescă este imperios necesară, astfel camerele agricole și legislația pentru înființarea lor este vitală pentru interesele și binele fermierilor , reprezentând totodată o șansă majoră pentru agricultura din Romania. Vă reamintesc că Planul National Strategic 2021-2027, nu va primi aprobare de la Bruxelles, daca nu există aceste camere agricole în toată tara și nu numai că nu sunt înființate, ci trebuie să devină funcționale până în anul 2021. Nu înțeleg prin decizia de „ amânare”. Unde sunt consultați și reprezentați de la micii până la marii fermieri? Orice articol al legii, orice inconvenient sau modificare presupune dezbatere, consultare, dar în nici un caz amânare.

    Am fost amânați de ani de zile , nu se poate ca acum când legea trebuie dezbătută , clarificată, să se ceară amânare chiar de către dumneavoastră cei care ne reprezentați! De aceea, fac un apel colegial și de bună credință, vizând interesele tuturor fermierilor/producătorilor din România, să reveniți asupra solicitării dumneavoastră de „amânare” a dezbaterii legii pentru înființarea și funcționarea camerelor agricole în Romania. Este de datoria dumneavoastră morală și civică de a susține astfel de demersuri, nu de a le amâna sau înfrâna! Fermierii români, de la cei mici până la cei mai mari, au nevoie de camere agricole! Agricultura din România are nevoie de o șansă noua și poate fi reprezentată prin înființarea și funcționarea camerelor agricole județene!” se arată în mesajul public semnat de fermierul Cornel Stroescu.

    Marii fermieri au cerut blocarea amânarea legii până în toamnă

    Decizia la care referire Stroescu este o adresă a Alianței pentru Agricultură și Cooperare (care include asociațiile APPR, Pro Agro, LAPAR și UNCSV) și care solicită președintelui Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu dar și ministrului Agriculturii, Adrian Oros, amânarea până la toamnă a dezbaterilor privind proiectul de lege în cauză, pe motiv că este nevoie de consultare largă a fermierilor. Pentru aceeași corectă informare a fermierilor, vă prezint textul scrisorii respective, din data de 16 iunie 2020.

    „În cele ce urmează, am dori să ne referim la propunerea legislativă privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură, și dezvoltare rurală, aflată în prezent în dezbatere la Comisia pe care o prezidați în Parlamentul Rpmâniei. Dată fiind complexitatea deosebită a acestui act normativ essential pentru modul în care vor fi reprezentate și promovate pe viitor interesele fermierilor, ale operatorilor din industria alimentară și serviciile conexe în relația cu autoritățile naționale și cu cele europene, considerăm că este nevoie de o consultare civilă mult mai largă și mai cuprinzătoare decât s-a făcut până acum, având în vedere toate aspectele implicate.

    De aceea, ca urmare a mandatului încredințat de membrii noștri, vă solicităm amânarea dezbaterilor privitoare la prezenul proiect pentru ultimul trimestru al anului 2020; intervalul de timp rămas până atunci ne-ar permite să organizăm consultarea adecvată a structurilor pe care le reprezentăm, pentru a putea veni cu o contribuție consistentă la legislația privind camerele agricole, pe care cu toții ne-o dorim eficientă, pragmatică, modernă și capabilă să asigure un cadru complex și flexibil de rezolvare a problematicii generoase pe care și-o asumă”, au scris cei patru președinți ai asociațiilor membre: Nicolae Sitaru (APPR), Ionel Arion (Pro Agro), Nicu Vasile (LAPAR) și Mircea Băluță (UNCSV).

    În cadrul emisiunii Forța Fermierilor cu Vlad Macovei din această seară, de la orele 19.30, pe pagina de Facebook Agrointeligența, voi dezbate împreună cu fermierii această situație delicată. Vă invit să intrați în direct cu mesaje și să vă spuneți părerea!


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!