Necesarul de apă pentru vaci pe timpul verii, în funcție de vârsta și lactația animalelor!
Ramona Dascălu -Cantitatea de apă ce trebuie asigurată vacilor pe timpul verii, calculată în funcție de vârsta animalelor și de faza lor de lactație. Un table util pentru toți crescătorii care doresc să reducă la minim impactul pe care temperaturile caniculare îl pot avea asupra producției de lapte din fermă.
Măsurile pe care crescătorii de bovine trebuie să le ia pe timp de caniculă pentru a-și proteja animalele! Cum în această perioadă temperaturile cresc de la o zi la alta, prognoza meteo indicând chiar și temperaturi de peste 35 de grade, crescătorii de bovine trebuie să verifice starea acestora la intervale regulate pentru a se asigura că animalele nu sunt supuse stresului termic.
Bovinele, animale mai predispuse stresului termic decât ovinele şi caprinele, trebuie să beneficieze pe timp de caniculă de suficientă atenția din partea crescătorului astfel încât să nu ducă lipsă de apă curată și rece, să fie protejate de razele soarelui și să beneficieze de o furajare corespunzătoare.
Recomandări pentru bovinele ținute în adăposturi
Adăpostul este foarte important în special pentru animalele tinere, bătrâne şi cele bolnave. Cel mai eficient adăpost contra perioadelor de căldură extremă trebuie să protejeze de razele soarelui şi să permită vântului să răcorească animalele, aceste criterii fiind extrem de importante atunci când se optează pentru tipul şi locaţia adăpostului. În cazul în care nu se oferă suficient spaţiu pentru animale, există riscul de sufocare prin aglomerare în adăpost. Este important ca fiecare animal să aibă suficient spaţiu pentru a se întinde simultan, din moment ce acest lucru ajută la răcirea organismului. Uneori poate fi necesară separarea animalelor în grupuri mai mici, din moment ce mentalitatea de grup poate determina ca animalele să se grupeze în jurul unei singure surse de apă sau furajare.
În condiţii de temperaturi ridicate, se recomandă creşterea spaţiului alocat per cap de animal cu minimum 10%.
Bovinele cele mai predispuse stresului termic
Bovinele cu un grad ridicat de risc termic sunt: cele tinere şi bătrâne, cele cu pigment de culoare închisă, cele bolnave şi cele cu antecedente de boli respiratorii.
De asemenea, vacile de producţie ridicată de lapte sunt mai afectate de temperaturile crescute decât cele care au un randament mai mic, la fel și cele care se află în perioada de lactație. De reținut că și bovinele mari, de peste 450 de kg, sunt mai susceptibile stresului termic decât cele de talie mică.
Semne care indică apariția disconfortului termic la bovine
Bovinele de lapte vor manifesta stresul termic prin accelerarea respiraţiei ca mecanism de reducere a temperaturii corpului. Se recomandă monitorizarea respiraţiei animalelor, fiind necesare măsuri dacă acestea depăşesc 60 respiraţii/minut. Adăpostirea la umbră a vacilor va reduce nivelul de radiaţii solare absorbite cu până la 50%. Se recomandă un sistem de stropitori, care trebuie să ude vacile până la piele, lucru care poate creşte producţia de lapte şi reduce leziunile provocate de insectele hematofage.
Nececar de apă pentru vaci pe timp de vreme caniculară
Trebuie menționat faptul că valorile prezentate sunt orientative şi pot varia în funcţie de sistemul de creştere, de starea fiziologică a animalului, de raţiile furajere, condiţiile de adăpostire, temperatură şi umiditate.