• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Folosește-te de ce ai deja în sol, economisește când fertilizezi!

    agrointeligenta.ro -

    Anul acesta mai mult ca niciodată, datorită condițiilor climaterice nefavorabile, întrebarea pe care și-o pun fermierii este în ce măsură elementele pe care le au deja în sol de la fertilizările anterioare mai sunt disponibile pentru cultura următoare,ținând cont ca în acest an o mare parte din cultură a fost întoarsă sau chiar în foarte multe situații s-a semănat direct în cultura actuală nedezvoltată suficient.

    Producția va fi scăzută din cauza secetei pedologice puternice

    Din acest motiv plantele cel mai probabil nu vor ajunge să consume toți nutrienții din sol, iar o parte din ce au asimilat, vor rămâne în resturile vegetale.

    Ca urmare, toate calculele duc la o cantitate de nutrienți ridicată rămasă în sol, mare parte din ea direct disponibilă plantelor, pentru cultura următoare.

    Nivelul exact al acestora se poate determina cel mai precis, prin efectuarea analizelor de sol, cu sonde automate de prelevare a mostrelor – parte a serviciului complex AgroBalance. Cu ajutorul acestora se vor preleva în mod uniform mostre de sol de pe întreaga parcelă putându-se observa care sunt valorile macro și micronutrienților existenți în sol.

    Cum să folosești ce ai în sol de la fertilizările anterioare?

    Îngrășămintele chimice reprezintă cel puțin 50% din investiția în input-uri pentru o cultură. De ce să aplici îngrășăminte pentru cultura următoare, știind că deja a ți-au rămas destule din cultura precedenta ? Pentru ce să mai suprasaturezi solul cu îngrășăminte chimice, când planta are îndeajuns pentru a realiza o producție bună și fără a aplica o cantitate foarte mare de îngrășăminte?

    Aplicarea de îngrășăminte în anul acesta agricol trebuie să țină cont foarte mult de ceea ce a rămas după cultura precedentă, din trei considerente:

    Astfel, recomandările de fertilizare făcute de agronomii noștri, vor fi de un adevărat ajutor în această campanie, în stabilirea cantitatății optime de îngrășăminte pe care trebuie să o aplicați.

    Cum te pot ajuta analizele de sol și fertilizatul cu rată variabilă să fii profitabil în acest sezon?

    Pentru a avea o profitabilitate ridicată în condițiile respectării normelor de mediu, este necesară o prelevare a probelor de sol la cea mai înaltă calitate, analizarea acestora într-un laborator profesionist precum și garanția unor recomandări de fertilizare făcute de către specialiști competenți pe sfatul cărora fermierul să se poată baza în totalitate.

    Fertilizează doar cât ai nevoie, cu ce ai nevoie, în urma analizelor de sol

    Agricultura de precizie este o tendință mondială, care de 10 ani atrage atenția asupra utilizării tehnologiilor performante și realizării unui model de management durabil în agricultură. Prin automatizarea proceselor agricole, în urma analizării probelor de sol și plante și prin aplicarea unei norme de distribuție variabile a îngrașămintelor (VRA) folosind un utilaj inteligent dotat cu ghidare automată, fermierii pot îmbunătăți toți indicatorii în ferma lor economisind  în același timp resursele utilizate (tehnică, sol, semințe, forță de muncă).

    Una dintre cele mai cunoscute abordări în agricultura de precizie este Rata Variabilă de Aplicare (VRA), aceasta fiind  utilizată cel mai adesea la fertilizarea de bază sau la semănat.

    Rata Variabilă de Aplicare (VRA) reprezintă un avantaj deosebit în cazul fertilizării deoarece, în loc să se aplice o cantitate uniformă de îngrășământ pe întreaga suprafață, se aplică doar atât cât trebuie și numai acolo unde este necesar. În acest sens se recoltează probe de sol, efectuându-se analize de laborator ale probelor, pentru a stabili disponibilitatea nutrienților. Rezultatele analizelor agrochimice oferă o idee clară asupra terenului, evidențiind zonele cu deficit de nutrienți și zonele unde planta are deja suficienți macro și micronutrienții nemaifiind nevoie să intervenim. Totodată, în urma analizelor putem stabili care produs este cel mai potrivit și în ce cantitate, în acest fel, îngrășământul  fiind aplicat atât cât este necesar, scăzând costurile și reducând impactul asupra mediului.

    În cazul în care suprafețele agricole sunt fertilizate cu doză unică, unele zone vor rămâne excesiv de saturate cu nutrienți, iar zonele slab aprovizionate nu vor putea hrăni plantele cu toate elementele de care acestea au nevoie, astfel obținându-se randamente inegale în aceeași solă.

    Beneficii pentru fermieri în urma aplicării ratei variabile (VRA):

    Beneficii pentru sectorul agricol datorate aplicării cu rată variabilă (VRA)

    Din ce în ce mai mulți fermieri din România utilizează aplicarea cu rată variabilă beneficiind  de avantajele folosirii acestei metode, reușind importante reduceri ale costului îngrășămintelor și uniformizarea pe termen lung a recoltelor. În ultimul an, peste 80% din clienții serviciului complex de analize de sol AgroBalance, au fertilizat cu rată variabilă. Pentru acești clienți, rentabilitatea mai mare obținută la hectar, le-a permis recuperarea  rapidă a investiției.

    Prin intermediul platformei GeoScan, fermierul poate vizualiza rezultatele analizelor de sol, hărțile de distribuție a nutrienților și recomandările privind aplicarea de îngrășăminte cu rată variabilă. Prin intermediul acestei platforme se poate observa Indexul de vegetație al culturilor, și se poate alcătui o hartă de aplicare variabilă a azotului în vegetație, atunci când este necesar.

    Harta de aplicare variabilă cu azot din perioada de vegetație și diferențele de costuri obținute cu această tehnologie

    Optimizarea fertilizării cu fosfor prin tehnologia VRA-povești de succes!

    Harta distribuției fosforului realizată în urma analizelor de sol – se poate observa variabilitatea conținutului de fosfor pe o solă de aproximativ 100 de ha.

    Harta de aplicare variabilă a fosforului și diferențele de costuri  folosind tehnologia cu Rată Unică de aplicare față de Rata Variabilă de Aplicare ( VRA)

    În urma aplicări tehnologiei VRA, așa cum reiese din tabelul de mai sus, fermierul a obținut o reducere a costurilor la fertilizarea cu fosfor de 23 euro/ha:

    Imaginea de mai jos reprezintă fertilizarea efectivă, imagine extrasă din monitorul utilajului. Golurile reprezintă zonele unde doza de fertilizat a fost ,,0’’, utilajul nu a mai trecut prin aceste zone și astfel s-au făcut economii și la combustibil.


    Te-ar mai putea interesa

    Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar