Agricultura, un pilon cheie pe care se poate construi chiar și în contextul acestui an extrem de dificil!
agrointeligenta.ro -Agricultura reprezintă un pilon cheie care poate înregistra o dezvoltare fulminantă, în opinia premierului Ludovic Orban. În ultima ședință de Guvern, la care a participat și ministrul Adrian Oros, Orban a cerut un plan concret pentru dezvoltarea agriculturii. Printre măsurile pe care premierul României le așteaptă implementate amintim stimularea economică a companiilor, a fermierilor și a procesatorilor. Ludovic Orban își dorește astfel că agricultura să devină în curând unul dintre motoarele României!
”Agricultura reprezintă clar un domeniu cu un potenţial de dezvoltare. Vă solicit să faceţi o analiză foarte serioasă a situaţiei, să vedem ce oportunităţi avem şi cum fructificăm aceste oportunităţi. Ştim foarte bine că, din păcate, noi nu acoperim nici consumul intern pe foarte multe categorii de produse şi aici cred că trebuie gândite pârghii de stimulare economică a companiilor, a fermierilor, a procesatorilor, astfel încât să creştem producţia şi implicit să asigurăm şi un motor de creştere economică din zona agriculturii”, a spus Orban, citat de Agerpres.
În replică, ministrul Adrian Oros a anunțat că MADR este pregătită în orice moment să intervină. „Atunci când va fi nevoie să intervenim prin măsuri de sprijin, prin scheme de ajutor de stat să încurajăm exact acele sectoare care sunt deficitare şi care ar putea fi un avantaj în această perioadă, să relansăm acele sectoare”, a răspuns Oros.
Astfel, în contextul acestui an extrem de dificil, agricultura poate fi unul dintre domeniile ce vor crește semnificativ. Am observat în ultimele luni cum domenii precum HoReCa sau transporturile aeriene au înregistrat scăderi dramatice, dar au fost și sectoare care s-au ridicat, în general în zona online, fie că vorbim despre vânzări pe Internet, servicii de streaming video (Netflix, HBO) sau piața de online casino.
Este necesar ca și în agricultura să fie aplicate măsurile corecte în așa fel încât domeniul să-și atingă potențialul ridicat pe care îl are
Mult loc pe piață este în privința culturilor ecologice, având în vedere că doar 2.4% din suprafața agricolă a României este reprezentată de acestea, potrivit datelor Eurostat. Astfel, România ocupă o poziție codașă în Uniunea Europeana, alături de țări precum Malta, Bulgaria, Irlanda și Regatul Unit. La polul opus regăsim țări precum Austria (aproape un sfert din totalul suprafeței agricole utilizate), Estonia, Suedia și Italia.
În România, conform celor mai recente date ale Ministerului Agriculturii, avem 13.3 milioane de hectare ca suprafață totală utilizată în exploatații agricole. Dintre aceste, 8.3 milioane de hectare reprezintă teren arabil. După terenul arabil, ca pondere regăsim pășunile, urmate de fânețe, vii și pepiniere viticole și livezi și pepiniere pomicole, potrivit datelor oficiale publicate de minister.
Este cert însă că în agricultura din România pot fi făcuți pași mari în față, dacă lucrurile vor fi puse la punct. Pe anul 2019, lucrurile nu au stat însă deloc prea bine. Deficitul a fost de 1.225 miliarde de euro în comerțul cu produse agroalimentare, în creștere cu peste 8% față de 2019. De asemenea, în 2019, valoarea exporturilor s-a majorat cu aproape 11%, ajungând la un total de 7.199 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut și ele cu 10.3%, ajungând la 8.424 miliarde de euro.
Soluții în agricultură sunt destule și Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris adesea despre ele. Planurile trebuie însă puse și în aplicare, în așa fel încât agricultura să devină din nou un domeniu de referință al economiei din România, așa cum a fost pentru decenii în șir, iar randamentul la hectar să crească.