• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Revoluție în producție: Soiurile moderne, mai roditoare decât cele tradiționale

  agrointeligenta.ro -

  Cercetarea în soiuri de grâu de toamnă, orz de primăvară, cartofi cultivați pentru amidon și sfeclă de zahăr, soiuri introduse în Țările de Jos de către companiile de ameliorare a plantelor între 1980 și 2010 arată că acestea continuă să producă mai mult decât predecesorii lor.

  În ciuda preocupărilor recente privind culturile importante cu randament ridicat ce și-au atins nivelul maxim de producție, creșterea potențialului de randament la noile soiuri nu pare să aibă limite. Faptul că în procesul de reproducere a plantelor se realizează constant și o creștere a producției a fost un fapt demonstrat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Wageningen.

  Întreprinderile, consultanții și oamenii de știință se întreabă dacă fermierii mai pot să crească producția de culturi precum grâul de toamnă și cartofi. Tot mai multe articole publicate în reviste internaționale sugerează că producția cunoaște creșteri nesemnificative  în țările în care aceasta este ridicată. Ideea ce predomină, ca exemplu, este că, așa cum arborii nu pot continua să crească până când  ajung la cer, la fel trebuie să existe în mod evident de plafonare pentru toate culturile. Oamenii de stiință de la Universitatea din Wageningen au decis să studieze mai profund acest lucru.

  Creșteri de 1% pe an

  Randamentul unei culturi depinde de caracteristicile genetice ale soiului, de sol, de climă și de felul culturilor. Oamenii de stiintă au analizat testele oficiale de la soiuri care au fost introduse în agricultura modernă, între 1980 și 2010. Astfel, reușind să izoleze evoluția plantelor de factorii externi (sol, climă schimbătoare, variații de temperaturii, noi condiții de umididate) s-a dovedit că noile culturi au avut, în medie, un randament mai mare decât soiurile tradiționale. Aceste date au fost confirmate la grâul de toamnă, la orz de primăvară, la cartofii de amidon, la sfecla de zahăr, precum și, într-o măsură mai mică, la cartofii normali. În perioada analizată, producția de grâu de toamnă și de orz de primăvară  a crescut cu aproximativ 1% pe an!

  Bert Rijk, cercetător în cadrul grupului „Sisteme de producție vegetală” de la Universitatea din Wageningen, a coordonat studiul. „Constatare cea mai izbitoare a fost faptul că creșterea producției nu a atins încă un nivel maximum. Producția continuă să crească de la an la an, cu pași mici”, a spus Rijk. „Noile soiuri sunt mai rentabile decât cele tradiționale dacă este să luăm în calcul evoluția lor din ultimele decenii”.

  Cu alte cuvinte, reproducerea plantelor încă asigură o creștere a randamentului maxim, deși, vorbind obiectiv aceste creșteri sunt foarte puțin vizibile la recolta anuală a fermierilor. Mai mult, din cauza condițiilor actuale, este tot mai greu de exploatat la maximum culturile tradiționale și chiar cele noi. Se pare că plantele sunt nevoite mereu să se adapteze la modificările survenite de sol, de schimbarea climei, de cantitatea de apă și alte elemente care le afectează direct evoluția.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Lista raselor pentru care crescătorii de animale pot folosi logotipul „100% rasă autohtonă”! Azot şi patru biostimulatori într-un singur produs de excepție: Nutrino Pro de la Agro-Est Muntenia! Recomandările FMC pentru perioadele de stres termic și hidric ale culturilor de cereale păioase

  Ultimele știri

  Salsa® – Startul culturii tale de rapiță către performanță! 107 hectare cu porumb au ars într-un incendiu stins după 12 ore! ULTIMA ORĂ! Decizie la APIA pentru fermierii cu culturi distruse și animale omorâte!

  Căutare în articole