• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ce conținea discursul ministrului Agriculturii pe care nu l-a mai rostit aseară la inaugurarea Programului de Relansare Economică

  Vlad Macovei -

  ATENȚIE: ESTE FOARTE IMPORTANT SĂ PARCURGEȚI TEXTUL PÂNĂ LA FINAL PENTRU A CITI ȘI PRECIZAREA AUTORULUI!

  Ziua Bună!

  Sectorul agroalimentar național, alături de satul românesc se află la un moment de răscruce. Să nu uităm că noi, ca partid liberal, de dreapta, punem mai presus de orice individul, libertatea individuală, spiritul întreprinzător, munca, tradiția și credința. Prin urmare, nu atât sectorul în sine, ca noțiune abstractă, ci oamenii care se luptă să țină flacăra aprinsă în interiorul agriculturii țării noastre sunt cei mai importanți. Nu tractoarele, nu inputurile, nu depozitele sau sistemele de irigații, nici măcar banii. Sigur, aceste elemente sunt importante, dar nu sunt cele mai importante. Sunt mijloace, nu scopuri. Cei mai importanți sunt oamenii, ei reprezintă scopul. Fermieri, antreprenori, țărani, români, europeni, cum vreți să le ziceți.

  Lor le vorbesc acum și acest program de relansare economică în domeniul agriculturii și industriei alimentare lor li se adresează. Pentru fermieri vrem să punem acest program la treabă. Pentru că ei sunt cei importanți. Fără încrederea fermierilor, fără implicarea lor, fără riscurile pe care și le asumă, fără spiritul lor de sacrificiu, nu vom avea nimic. Nici noi ca Guvern, nici noi ca partid, nici noi ca țară.

  Dragi fermieri,

  Dacă respecți pe cineva cu adevărat, trebuie să îi spui adevărul. Și pentru că nu pot concepe ca cineva să ocupe înalta demnitate de ministru al Agriculturii fără să îi respecte pe fermieri, atunci trebuie să încep prin a vă spune niște adevăruri. Inconfortabile pentru mine, e drept. Sunt animat de cele bune intenții, cred sincer că actuala conducere a ministerului este mult mai cinstită, mai bine intenționată și mai rezonabilă decât precedentele. Vrem să facem bine fermierilor. În aceste aproape 8 luni de mandat am făcut multe lucruri bune. Nu vreau să le prezint aici, avem timp să le discutăm.

  Știu însă că au fost și momente în care v-am dezamăgit sau supărat. Sunt conștient că am lăsat aroganța și autosuficiența să ni se suie la cap, mie și echipei de conducere din minister. Am lăsat să apară tot felul de centre de putere și influență la nivelul decidenților din minister, centre care nu au nicio legătură cu eficiența guvernamentală și care se ocupă mai toată vremea de răfuieli meschine. Am folosit nepermis de mult ideea de „greaua moștenire”. Am lăsat prea de multe ori ca echipa mea să meargă pe principiul „cine nu e cu noi e împotriva noastră”. Ne-a furat peisajul, recunosc. Suntem la început și lipsa de experiență nu e o scuză dar e o explicație. Toate aceste minusuri sunt însă ușor rezolvabile și vă promit că de astăzi voi trece, negreșit, la repararea lor. Vreau să fiți mândri de noi și de lucrurile pe care vream să le facem pentru dumneavoastră.

  Cinstiți gospodari,

  Nu e deloc ușor să impui domeniul pe care îl reprezinți, ca ministru, în prioritățile Guvernului, ca ansamblu. Fiecare ministru vine și zice: și autostrăzile sunt importante, și sănătatea, și educația, și energia, și învățământul, si cultura. Dar nici eu nu m-am lăsat mai prejos și am impus agricultura pe lista de priorități guvernamentale. Dovada este că am ocazia să țin acest discurs. Cred însă că trebuie să fac mai mult, să fiu mult mai bun în a explica președintelui Iohannis și premierului Orban că mai sunt lucruri multe de făcut pentru a vă mulțumi pe dumneavoastră, pe fermierii României.

  Nemulțumirile dumneavoastră sunt și nemulțumirile mele, nu vă ascund asta. Tocmai de aceea vă spun că prevederile legate de agricultură din Programul de Relansare Economică sunt doar un semnal și reprezintă doar începutul. Nu trebuie să le priviți ca niște prevederi incomplete, ridicole chiar, este greșit. Trebuie să le priviți ca pe un punct de plecare. Un punct de plecare pentru un Pact Național pentru Agricultura Țării, Mâncarea Românească și Satul Național pe care intenționez să vi-l propun. Tocmai pentru că discuțiile, consultările, dialogul încă nu au început, nu vrea acum să transform acest discurs într-o prezentare tehnică. Vom avea timp de asta. Ce vreau să vă spun este că înțeleg că suntem la un moment de răscruce. Și că pandemia ne-a descoperit o groază de pericole dar și ceva oportunități. Fructificarea oportunităților acestea, pentru fermierii români dar și pentru consumatorii români, reprezintă prioritatea zero a mandatatului meu de ministru a Agriculturii.

  Doamne Ajută!

  PRECIZARE IMPORTANTĂ: Este evident că acest discurs nu aparține ministrului Agriculturii, Adrian Oros, pentru că agricultura nu a avut loc la capitolul discursuri în cadrul momentului festiv de inaugurare a Programului de Relansare Economică. Textul de mai sus este o încercare a subsemnatului de a transmite publicului, ce ar fi trebuit să conțină mesajul ministrului Agriculturii, Adrian Oros, dacă momentul acestui discurs ar fi existat în realitate. Un ministru trebuie să transmită încredere, nu seci informații citite de pe foaie și scuze. Nici măcar astăzi, la conferința de presă de la orele 15.00, nu ar fi târziu să existe o asemenea abordare. Însă foarte probabil vom auzi un discurs care pe fond va fi o „barbologie cu cifre” iar în formă va fi o bălmăjeală țâfnoasă. Păcat, mare păcat!


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Forța Fermierilor. Creșterea ovinelor: Mielul de Paște + Mielul de Export Pentru prieteni și dușmani: Ce mă mână în luptă cu Forța Fermierilor Banii pentru fermieri NU există în buget! Guvernul taie de la Agricultură un miliard! Strategia lui Oros: Dezbinare și tras de timp!

  Ultimele știri

  Abatorul-container: Investiția de 100.000 de euro făcută de crescător de ovine Jura Prețul cărnii de porc din România s-a dublat în ultima lună pe fondul noilor focare de PPA MADR: PNS va pune accent pe sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri