Ordin MADR: Vârsta MINIMĂ pentru folosirea la montă a taurilor, berbecilor sau vierilor!
Roxana Dobre -Ministerul Agriculturii a emis un ordin pentru aprobarea Normelor tehnice privind organizarea și desfășurarea montei naturale autorizate. În documentul care se află în dezbatere publică se precizează și care este vârsta minimă a masculilor ce pot fi folosiți la monta naturală autorizată.
Instrucțiuni privind utilizarea reproducătorilor la montă sunt specificate în documentul MADR. De specificat că monta dirijată este obligatorie pentru accesarea subvențiilor în zootehnie astfel că activitatea de reproducție se desfășoară în campanii organizate și verificate ulterior pentru eligibilitatea animalelor la APIA.
Pentru montă naturală, reproducatorii trebuie sa fie identificați în conformitate cu legislația Uniunii Europene în domeniul sănătății animalelor privind identificarea și înregistrarea animalelor, să aibă vârsta optimă pentru introducerea și utilizarea la montă, sa fie în stare perfectă de sănătate, să îndeplineasca condițiile sanitar veterinare, condițiile pentru aptitudinea de reproducător și comportamentul sexual, condițiile minime privind capacitatea de fertilizare a materialului seminal și condițiile minime privind performanțele.
Pentru fiecare reproducător mascul, în funcţie de specie şi de vârstă, se repartizează anual un număr de femele, astfel:
a) pentru un taur/turmac 50-70 de vaci;
b) pentru un vier din rasele autohtone în pericol de abandon 20-30 de scroafe;
c) pentru un berbec/țap 30-35 de oi/capre;
d) pentru un armăsar 25-30 de iepe.
TAURI
Taurii se folosesc la montă începând cu vârsta de 16-18 luni, în funcţie de rasă şi dezvoltarea corporală, iar bivolii de la 18-24 luni. Un taur tânăr, în primul an de folosire, poate monta 30-40 de femele, iar în al doilea an norma poate fi mărită la 60-70 de femele. În mod obligatoriu un taur adult execută o singură montă pe zi. Când numărul de vaci în călduri este mai mare, se poate admite ca taurul să monteze două vaci pe zi la interval de 8-10 ore. În acest caz se va acorda un repaus de 1-2 zile pe săptămână.
Pentru a preîntâmpina difuzarea unor boli transmisibile prin montă, la constatarea unor semne de boală la vacile prezentate proprietarul taurului nu va admite efectuarea montei şi va anunţa tehnicianul sau medicul veterinar de circumscripţie. În cazul în care vaca repetă căldurile mai mult de 3 ori, va fi dirijată la dispensarul veterinar pentru examinare şi tratament medical şi va fi admisă din nou la montă numai cu avizul medicului veterinar. Odată pe săptămână se va face spălarea picioarelor şi a cozii cu apă caldă şi săpun, precum şi ungerea ongloanelor. În timpul verii taurii vor fi spălaţi pe tot corpul cel puţin de două ori. Lunar se face verificarea ongloanelor şi se procedează la curăţarea lor ori de câte ori este necesar. Curăţarea ongloanelor se va executa cu taurul contenţionat, de către personal calificat.
BERBECI/TAPI
Folosirea berbecilor la montă se face în raport cu vârsta şi rasa, astfel:
– pentru rasele tip Merinos, începând cu 15-16 luni;
– pentru celelalte rase, începând cu 18 luni.
Cu aproximativ 1 1/2-2 luni înainte de începerea montei berbecilor li se adaugă în raţie un supliment de concentrate. În ziua când se stabileşte începerea montei la ovine, berbecii se repartizează pe turme, calculându-se un berbec adult pentru 30-35 de oi sau un berbec mior pentru 20-25 de oi. Ei vor fi ţinuţi în turme circa 45-50 de zile, după care se preiau în punctele de montă. În perioadele de inactivitate berbecii vor fi supravegheaţi pentru depistarea eventualelor boli, în special pentru a se evita necrobaciloza şi scabia. În acest scop se vor executa curăţarea unghiilor şi îmbăierile, conform indicaţiilor sanitare veterinare.
VIERI DIN RASELE AUTOHTONE ÎN PERICOL DE ABANDON – Pentru a beneficia de Pachetul 8, Creşterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon din Măsura 10
Vierii se admit la montă începând cu vârsta de 8-9 luni. Efectuarea montei se face într-o boxă separată, situată într-un loc liniştit, curat, ferit de circulaţia oamenilor şi de zgomot. Pentru vierii tineri, până la 1-1 1/2 ani, se pot repartiza 12-20 de femele, iar cei care au depăşit 1 1/2 ani, până la 40 de femele. Vierii tineri execută o montă pe zi, după care se acordă o zi de repaus. Vierii adulţi pot fi folosiţi 3 zile consecutiv, după care se acordă o zi de repaus.
ARMĂSARI
Armăsarii din depozitele statului sunt repartizaţi la punctele de montă, conform solicitării crescătorilor, cu viza OJZ-urilor. Nu se admit la montă armăsari sub vârsta de 4 ani.
Folosirea la montă:
– iapa adusă pentru montă va avea certificatul sanitar veterinar în care să se ateste că este sănătoasă;
– se procedează la „încercarea” iepei sau verificarea dacă aceasta este în călduri. Această încercare se va face în mod obligatoriu la „bara de încercare” pentru a feri armăsarul de eventualele lovituri sau răniri, în cazul în care iapa nu este în călduri. Dacă este în călduri se trece la contenţionarea acesteia pentru montă şi bandajarea cozii cu o faşă de tifon;
– după executarea montei organele genitale vor fi spălate în mod obligatoriu cu o soluţie dezinfectantă, după care armăsarul va fi plimbat 10-15 minute şi apoi dus în grajd unde va fi buşumat. În mod obişnuit armăsarul va face o singură montă pe zi. În cazul în care solicitările sunt mai mari, el poate face două monte pe zi, caz în care se acordă două zile repaus pe săptămână. Pentru a se realiza un procent de gestaţie cât mai bun se recomandă ca în aceeaşi perioadă de călduri monta să se repete la interval de 48 de ore pe toată perioada cât durează căldurile. La 21 de zile de la ultima montă se face reverificarea iepei la bara de încercare. Refuzul armăsarului este primul semn de gestaţie probabilă. Încercarea se recomandă a se face şi peste alte 21 de zile pentru a mări siguranţa. În cazul în care căldurile se repetă mai mult de 3 ori, se va consulta medicul veterinar.