• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Adrian Oros a cerut ca LEGEA MIROSURILOR să fie întoarsă în Parlament!

    Angelica Lefter -

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a vorbit, astăzi, joi – 2 iulie, în conferința de presă susținută la sediul ministerului, despre controversata ”Lege a mirosurilor”. Ministrul de resort a comunicat că a cerut ca actul normativ să fie întors, după ce a fost adoptat de Parlament, însă nu și promulgat de președintele Klaus Iohannis.

    Printre altele, Adrian Oros a explicat că ”Legea mirosurilor” are și prevederi bune, însă lasă descoperit fermierul care deținea ferme în afara zonelor rezidențiale, iar autoritățile locale au permis construirea de imobile, fără avize de mediu.

    ”Cu siguranță că unele prevederi din această lege sunt bune și au fost necesare, dar sunt foarte multe prevederi care intersectează cu interesele fermierilor și încurcă foarte mult activitatea mai ales în zootehnie pentru că practic nu s-au făcut studii de impact în ceea ce înseamnă invadarea zonelor de protecție zootehnică de către zonele rezidențiale. Există riscuri mari de a fi închise unele ferme și unități de producție, doar pentru faptul că emană miros, dar asta este un lucru subiectiv, orice miros este normal în preajma fermelor de exploatare a animalelor sau a unităților producătoare respective. Aici trebuia în primul rând să se discute foarte serios cine suportă costurile relocării acelor ferme, pentru că știm cu toții, și discutăm despre acele situații specifice. În lege sunt și foarte multe lucruri bune, dar ca întotdeauna s-au strecurat și câteva lucruri pe care pe noi, cei din ministerul Agriculturii și pe fermieri, ne deranjează foarte mult. Asta am spus din primele zile în care a fost adoptată”, a declarat Adrian Oros.

    Ministrul Agriculturii spune că dacă ar fi fost cerute avize de mediu pentru construcțiile din afara orașelor și localităților, acestea nu ar fi putut fi emise legal. Cei care au de suferit sunt, însă fermierii, cărora nu li s-a propus din timp relocarea, iar care acum sunt la mâna primarilor.

    ”Au fost ferme din anii 1970-1980, care erau la distanțe foarte mari de localitățile respective. Aceste localități s-au extins fără ca adminstrațiile publice din acele localități să ceară avize de mediu. Nu le primeau! Intenționat nu au cerut avize de mediu, pentru că nu le primeau și au dat autorizație de construcție până în poarta fermei și acum vine și spune fermierului că trebuie să plece pentru că miroase. Dacă aceste lucruri se făceau cu bună credință, dacă se cereau avize de mediu, dacă administrația publică locală din acea localitate, lua o decizie să extindă zona urbanistică, putea să aibă o înțelegere amiabilă cu fermierul, să-l despăgubească, acel fermier se reloca și administrația publică respectivă putea să dezvolte proiecte fără nicio problemă, care să nu afecteze locuitorii. În opinia noastră și a fermierilor, legea, în această formă, va da ocazia multor primari, care nu au cerut avize de mediu când emis autorizațiile de construcții, acum, practic, să-i execute pe fermierii respectivi, ceea ce nu este corect. De aceea am cerut ca legea să fie intoarsă. Am înțeles că și în Comisia de Agricultură sunt colegi din tot spectrul care doresc acest lucru, să corectăm această lege. Încă nu a fost promulgată de președinte, a fost adoptată doar de Parlament.”, a punctat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

    Amintim că ”Legea mirosurilor”a fost adoptată miercuri – 17 iunie, în Camera Deputaților, for decizional. Agrointeligența – AGROINTEL.RO i-a ținut la curent pe fermieri cu evoluția acestui act normativ și cu reacțiile fermierilor și oficialilor la adoptarea acestuia.

    CITIȚI ȘI:

    Legea mirosurilor, adoptată! Primarii pot închide fermele care creează ”disconfort olfactiv”!
    Fermierii reacționează la Legea mirosurilor! Nasul primarului decide cine mai poate crește animale?

    Actual normativ aduce modificări importante la textul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului.
    Mai exact, primarii vor putea dispune ”încetarea temporară sau definitivă a activităților generatoare de poluare, disconfort olfactiv, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare şi/sau a planului de gestionare a disconfortului olfactiv, după caz”.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat