Apicultorii pot afla dacă albinele lor mor din cauza utilizării ilegale de neonicotinoide!
Ramona Dascălu -Cum își pot da seama apicultorii dacă fermierii respectă legislația și nu mai folosesc neonicotinoide la cultura de floarea-soarelui! Un crescător de albine îi îndeamnă pe toți apicultorii români care se confruntă cu mortalitate în rândul efectivului de albine pe care îl dețin, să nu arunce albinele moarte, ci să le adune într-o pungă, pe care să o bage la congelator, ca mai apoi să meargă cu ele la un laborator de analize, care să stabilească dacă în câmpul de floarea-soarelui, unde au fost în pastoral, s-au folosit sau nu neonicotinoide.
”Cei ce aveți mortalități la floare, adunați albina moartă în pungi și puneți-o în congelator. Apoi trebuie dusă la analize…Să vedem câți au folosit neonicotinoide!”, a scris Florin Dascălu pe grupul de Facebook ”Apicultori din România – Grup Liber”.
Reacțiile la postarea apicultorului nu au întârziat să apară.
”Toți peste tot mai au substanțe ilegale pentru mulți ani”, a scris Dănuț Gavrilă. ”Fără buletin de analize autentic, pe care nu ți-l dă nimeni, nu faci nimic. Și dacă ai 3-4 lanuri puse de 2-3 cultivatori e și mai tare”, a adăugat Constantin Ungureanu.
Alții, precum Daniel Oceanu, sunt de părere că nu ar ajuta cu nimic dacă ar afla că fermierul a folosit sau nu neonicotinoide. De precizat totuși să există o legislație care sancționează practicile agricole ilegale, precum există și una prin care stuparii pot fi despăgubiți pentru pierderi.
De asemenea, mulți apicultori au întrebat unde ar putea merge să facă analizele și au fost îndrumați către Institutul de Cercetare București.
Ministerul Agriculturii a luat la începutul acestui an decizia de a nu mai acorda derogare pentru folosirea tratamentelor cu neonicotinoide pentru semințele de floarea-soarelui. Apicultorii români se pare că sunt vigilenți și vor să se asigure că fermierii respectă interdicția impusă de ministerul Agroculturii.