• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Problema berbecilor cu origine a ajuns pe masa Guvernului! Genotiparea va fi făcută pe banii statului!

  Roxana Dobre -

  Decizie pentru oieri, pe masa Guvernului. Executivul discută în ședința de astăzi, joi – 9 iulie, proiectul prin care eliberarea certificatelor de origine pentru berbecii de rasă se va face numai cu efectuarea testelor de genotipare. Acestea se vor face gratuit în limita alocărilor bugetare pentru anul 2020!

  ”Vă rog să fiți de acord să introducem pe lista suplimentară proiectul de hotărâre a Guvernului pentru completarea hotărârii Guvernului nr. 1188/2014 privind” organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Zootehnie, practic completăm 2 articole, primul privind activitatea de reglementare și de avizare a activității de ameliorare, iar celălalt, precizăm că pentru anul 2020 testele de genotipizare pentru screpie să se efectueze de către agenție gratuit în limita alocărilor bugetare cu această destinație pentru anul 2020”, a propus ministrul Agriculturii la începutul ședinței de Guvern de astăzi, joi – 9 iulie.

  Proiectul a fost publicat inițial pe site-ul MADR și vizează modul în care se va desfășura eliberarea certificatelor de origine pentru berbecii înscriși în Registrul Genealogic și eligibili pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ).

  Conform hotărârii pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1188/2014 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu”, după articolul 5 se introduce un nou articol, art.5(1), cu următorul cuprins:

  „Art. 5(1). Procedurile privind recunoașterile, autorizările și aprobările prevăzute la art. 5 lit.a) – e) și i) se elaborează de Agenție și se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.” La articolul 7, după alineatul (12) se introduc două noi alineate, alin.(13) și (14), cu următorul cuprins: „(13) Până în data de 31 decembrie 2020, prin excepție de la prevederile alin.(1) lit. b), testele de genotipizare a scrapiei se efectuează de către Agenție gratuit, în limita alocărilor bugetare, prin laboratorul propriu, pentru toți masculii din speciile ovine/caprine care intră la reproducție în anul 2020 în cadrul programelor de ameliorare aprobate.

  Despre acest subiect citiți pe larg aici: Subvenții OVINE: Din acest an nu se mai eliberează certificate de origine fără genotipare!

  Resursele financiare necesare efectuării testelor prevăzute  se asigură de la bugetul de stat, în limita sumelor aprobate Agenției cu această destinație pentru anul 2020.

  Documentul citat mai prevede că, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1188/2014 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu”, cu modificările și completările ulterioare, Agenţia este autoritatea naţională competentă în domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea şi reproducţia animalelor, inspecţia de stat în zootehnie, controlul la producătorii şi prim-cumpărătorii de lapte, conservarea şi managementul durabil al resurselor genetice la animale, implementarea amenajamentelor pastorale, acreditarea, autorizarea, monitorizarea şi constituirea bazelor de date în zootehnie.

  ”În România, incidența exploatațiilor în care se depistează focare de scrapie a crescut în ultimii ani, astfel încat se impune luarea de urgență a unor măsuri menite să reducă frecvența alelelor de tip VRQ din populatia activă de ovine/caprine. Prin lucrările efectuate în laboratoarele proprii, Agenția își propune să coordoneze activitatea de ameliorare genetică a rezistenței la Scrapie, pentru ovinele/caprinele din programele de ameliorare, înființând o bază proprie de date și urmărind la nivelul fiecărui program de ameliorare, lucrările de potrivire a împerecherilor, pentru obținerea în descendență, indivizi cu o frecvență crescută a alelei ARR, reducând în același timp prevalența alelelor a căror contribuție la suceptibilitatea la EST a fost demonstrată”, precizează ministerul.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA: Lista cu crescătorii de animale aflați la control în fiecare județ! DNA: Contracte de arendă și adeverințe false pentru subvențiile de la APIA! CADASTRU GRATUIT 2020: Lista cu cele 261 de comune unde încep lucrările de cadastrare!

  Ultimele știri

  Subvenții APIA 2020: Controlul pe teren se face și în lipsa/fără prezența fermierului! A plătit avans de 4.000 de euro pentru un tractor second-hand ce nu există! Răsucirea frunzelor la roșii: cauze, tratament, prevenire

  Căutare în articole