• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul României a aprobat noua procedură de certificare a berbecilor cu origine!

    Roxana Dobre -

    Guvernul a aprobat în ședința de joi, 9 iulie, o hotărâre importantă pentru fermieri. Astfel, Executivul a avizat pozitiv proiectul propus de Ministerul Agriculturii prin care testele pentru genotiparea berbecilor se vor face gratuit la laboratorul Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) până la sfârșitul anului în limita sumelor bugetare alocate de Ministerul Agriculturii. Hotărârea a fost publicată anterior pe site-ul MADR!

    Potrivit deciziei aprobată de Guvern, până în data de 31 decembrie 2020 testele de genotipizare a scrapiei se efectuează de către Agenție gratuit, în limita alocărilor bugetare, prin laboratorul propriu, pentru toți masculii din speciile ovine/caprine care intră la reproducție în anul 2020 în cadrul programelor de ameliorare aprobate.

    ”În România, incidența exploatațiilor în care se depistează focare de scrapie a crescut în ultimii ani, astfel încat se impune luarea de urgență a unor măsuri menite să reducă frecvența alelelor de tip VRQ din populatia activă de ovine/caprine. Prin lucrările efectuate în laboratoarele proprii, Agenția își propune să coordoneze activitatea de ameliorare genetică a rezistenței la Scrapie, pentru ovinele/caprinele din programele de ameliorare, înființând o bază proprie de date și urmărind la nivelul fiecărui program de ameliorare, lucrările de potrivire a împerecherilor, pentru obținerea în descendență, indivizi cu o frecvență crescută a alelei ARR, reducând în același timp prevalența alelelor a căror contribuție la suceptibilitatea la EST a fost demonstrată”, precizează ministerul.

    Ministrul Agriculturii spune că importul de ovine a fost sistat de Turcia din cauza Screpiei

    Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat recent într-o conferință de presă că oierii nu au putut vinde animalele în mai multe țări din cauza bolii care odată confirmată la o singură oaie este sacrificată toată turma. În ultimii ani boala nu a putut fi eradicată deși s-au cheltuit sume mari de la Comisia Europeană.

    ”Sunt state care din cauza evoluției de Screpie în România au sistat importurile. Una dintre aceste țări este Turcia. La târgul de la Berlin am avut o discuție în acest sens cu omologul meu din Turcia și mi-a spus că atunci când o să rezolvăm problema Screpiei o să reia importul de ovine din România. Dar sunt și alte țări care au rețineri în a importa ovine de la noi mai ales din acest motiv al evoluției screpiei”, a declarat Adrian Oros, ministrul agriculturii.

    Acesta a arătat că nu are o evaluare clară a sumelor cheltuite pentru eradicarea Screpiei dar că are planificată o întâlnire cu conducerea ANSVSA pentru a cere explicații.

    ”Nu am o evaluare exactă a sumelor dar mâine avem o întâlnire cu președintele ANSVSA și l-am rugat să îmi prezintă o situație privind banii care s-au cheltuit pentru eradicarea bolii și pentru despăgubiri. Dar sumele sunt considerabile pentru că se ucid toate animalele din turmă și proprietarii se despăgubesc. Și este păcat să se întâmple acest lucru, oricum boala nu se oprește de aceea cel mai logic ar fi ca prin genotipare să eliminăm din start toți indivizii care sunt sensibili”, a punctat ministrul.

    Conform acestuia, din 2013 și până în prezent au fost înregistrare 709 cazuri de screpie iar măsurile de eradicare a acestei boli sunt foarte costisitoare iar, mai grav, în turma în care se dovedește că un animal este pozitiv, toate celelalte animale sunt sacrificate iar fermierii sunt despăgubiți.

    ”Iar singura măsură de stopare este testarea ovinelor și eliminarea indivizilor care sunt slab rezistenți, predispuși. Atunci vrem ca prin genotipare să urmărim două aspecte: să identificăm acei indivizi care sunt sensibili și predispuși la boală și să îi eliminăm de la reproducție și să demonstrăm prin genotipare apartenența la o anumită rasă sau varietate”, a mai precizat Oros.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”