• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Transport ilegal de bovine, confiscat de polițiști! Zeci de vaci au fost omorâte!

    Angelica Lefter -

    Mai multe vite au fost ucise, după ce echipaje formate din oamenii legii și inspectori sanitar-veterinari au confiscat bovine care făceau parte dintr-un transport ilegal de animale!

    Polițiștii au acționat în urma unor informații, care s-au dovedit a fi adevărate. Astfel, au descoperit câteva persoane din Tulcea, care au cumpărat 39 de vaci din zona Caraorman, unele crotaliate şi altele necrotaliate, dar fără documente de achiziţie şi de transport şi fără avizul medicului veterinar din zonă, potrivit tulceanoastră.ro.

    Animalele au fost confiscate, iar o parte dintre acestea au fost deja ucise şi urmează să fie incinerate. Pentru celelalte, urmează ca autorităţile să urmeze procedura legală. Astfel, cele bolnave vor fi la rândul lor omorâte, iar celelalte, valorificate, după cum spun polițiștii.

    „În perioada 7 – 8 iulie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Tulcea împreună cu cei ai Poliției Municipiului Tulcea și luptători din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale au desfășurat acțiuni pentru verificarea legalității activității comerciale, respectiv, prelucrarea, depozitarea, transportul și comercializarea de animale vii.

    În cadrul acțiunii, în zona dig Dunăre ”Dana 1 Mai”, polițiștii au identificat doi bărbați din Tulcea, care nu au putut prezenta acte legale de proveniență pentru 39 de bovine crotaliate și necrotaliate, pe care intenționau să le transporte pe raza județului, în scopul comercializării.
    Astfel, polițiștii tulceni au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 10.000 lei (la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite) și au ridicat, în vederea confiscării, animalele, în valoare de peste 144.450 de lei, pe care le-au predat reprezentanților DSVSA pentru a dispune conform competențelor.

    Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Tulcea și a specialiștilor din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Animalelor”, a transmis biroul de presă al IPJ Tulcea

    Persoanele deposedate de animale de către oamenii legii, și-au angajat avocat, care susține că cei care au vândut animalele fără acte nu au fost, la rândul lor sancționați.

    „Nu pot să cred că în timpurile astea, în anul de grație 2020, sunt omorâte zeci de vite doar pentru că unii au greșit! Sunt multe în neregulă cu ce s-a întâmplat aici! Doi frați, etnici rromi, ce-i drept, au cumpărat câteva zeci de vite. Unele de la o persoană juridică, care le-a vândut fără acte, culpa fiind acelei persoane juridice, însă, din cunoștințele mele, nesancţionată de către polițiști sau cei de la DSV, și de la alte patru persoane fizice pe care, atunci când acestea s-au prezentat cu documentele, au fost gonite cu forța de către polițiști. Parte din aceste vite nu au fost crotate și pentru asta au fost omorâte. Cele crotate au fost confiscate. Ce mi se pare extrem de ciudat e modul cum s-au comportat autoritățile. Dacă alaltăieri erau pregătite să încarce vitele și să le transporte la abatorul de care se plâng toți crescătorii de animale din județ, ieri, probabil la ambiție, au omorât zeci de vite chiar în bătătură. Mi se pare fascinant cum, fără analize, nejustificat de simplu, au fost omorâte aceste animale și nimeni nu se sesizează. Poate ar trebui umblăm la legislația din domeniu și să ajutăm crescătorii de animale, fie ei și rromi, și să mai limităm din puterile diferiților funcționari publici, cu sau fără statut special, ce obișnuiesc a se comporta ca niște despoți. O vorbă veche românească spune că dacă vrei să cunoști cu adevărat un om atunci dă-i putere și el se va dezvălui în toată splendoarea lui. Personal sunt dezamăgit de modul cum au înțeles unii să aplice legea”, spune avocatul Cătălin Turcu, cel care s-a ocupat de caz, angajat de către păgubiţi.

    La rândul său, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Mitică Tuchilă, a spus, la momentul confiscării transportului, că animalele vor fi ucise conform legislației, pentru că prezintă risc de transmitere a bolilor.

    „Animalele fără elemente de identificare vor fi sacrificate, conform legislaţiei în vigoare care le consideră un risc major pentru transmiterea bolilor. (…) Având în vedere că animalele provin din Delta Dunării, o zonă cu un regim special în care evoluează leucoza enzootică bovină, cele sănătoase vor fi valorificate, iar cele care prezintă semne ale bolii vor fi sacrificate”, a declarat pentru Mitică Tuchilă, stiripesurse.ro.

    Acţiunea IPJ a fost a doua din ultimele două luni în care au fost ridicate în vederea confiscării mai multe animale pentru care transportatorii nu deţineau documente de provenienţă. Poliţiştii au confiscat, în luna iunie, peste 150 de carcase de ovine, în valoare de aproximativ 30.500 de lei.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till