• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Oros: Agricultura românească are nevoie de cel puțin 15 miliarde de euro pentru a deveni performantă!

    Roxana Dobre -

    Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, afirmă că este nevoie de susținere pentru micii agricultori români și că agricultură românească ar avea nevoie de ”cel puțin” 15 miliarde de euro pentru a deveni performantă. Șeful de la agricultură a subliniat și că una dintre priorități în acest domeniu o reprezintă încurajarea tinerilor fermieri, iar în acest sens Guvernul ia în calcul concesionarea de terenuri către tinerii care vor să facă afaceri în agricultură.

    ”Noi avem un deficit pentru produsele agro-alimentare de 2,5 miliarde de euro cu UE. Mai recuperăm cu un miliard de euro cu țările arabe, unde exportăm animale vii și de unde nu importăm mare lucru. Stăm foarte prost din păcate și trebuie să lucrăm foarte mult”, a afirmat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, duminică, la Realitatea Plus, potrivit www.ziare.com.

    Întrebat care este suma de care ar avea nevoie agricultură românească pentru a deveni una performantă, ministrul a răspuns că este nevoie de „cel puțin 15 miliarde” de euro. ”Avem nevoie de cel puțin 15 miliarde. Din negocierile pe care le-am avut în mod repetat, în trei rânduri cu domnul Boloș (ministrul Fondurilor Europene n.r), am obținut 6 miliarde pentru irigații, pentru desecare, drenaj”, a afirmat ministrul Agriculturii.

    3 miliarde de euro din fonduri europene ar urmă să fie investite în următorii ani în sistemul de irigații

    Oros a mai spus că din cele 3 miliarde de euro ce vor fi investite pentru irigații, 1,5 miliarde vor merge pentru desecare și drenaj, iar 1,1 miliarde euro ar urmă să fie investiți pentru combaterea eroziunii solului.

    „Vrem să dedicăm 500 de milioane pentru formarea unei rețele de colectare, depozitare și distribuție a produselor românești, doar pentru produsele românești”, a adăugat ministrul Agriculturii.

    Acesta a precizat că una dintre priorități în acest domeniu o reprezintă încurajarea tinerilor fermieri, iar în acest sens Guvernul ia în calcul concesionarea de terenuri către tinerii care vor să facă afaceri în agricultură. ”Să concesionăm teren al statului celor care pentru prima dată se instalează că tineri fermieri, din păcate până acum acest teren a fost concesionat altor fermieri și nu acestor categorii, deși legea spunea că au prioritate tinerii fermieri”, a precizat Oros.

    PNS-ul, axat pe asocierea micilor fermieri

    Acesta a adăugat că Programul Național Strategic al Guvernului va cuprinde măsuri care să stimuleze asocierea micilor fermieri, în condițiile în care există ferme agricole foarte mici care au dificultăți majore în a reuși să vândă la prețuri competitive ceea ce produc.

    Oros a vorbit și despre ”vânătorii de subvenții” despre care spune că vor dispărea din agricultură atunci când subvențiile vor fi retrase și despre care susține că „au făcut mult rău” acestui domeniu.

    ”Trebuie să lucrăm la fiscalitatea muncii sezonierilor și zilierilor, pentru că în bună parte a agriculturii se lucrează cu sezonieri și zilieri”, a adăugat ministrul.

    El a afirmat că 25% din salariul acestora va fi subvenționat de Ministerul Muncii, iar pe de altă parte cei care angajează sezonieri și zilieri vouchere, pe modelul Italiei, care plătește acest tip de muncă din fonduri europene.

    Adrian Oros a vorbit și despre recoltele din acest an, el arătând că pentru culturile de toamna există pagube importante. „Avem 1,2 milioane de hectare afectate de seceta într-o proporție mai mare de 30%, de aceea anul acesta oferim despăgubiri”, a declarat ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!