• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Super-vaca cu cea mai mare producție zilnică de lapte din România: 96,9 litri/zi!

    Daniel Befu -

    Vaca cu cea mai mare productivitate de lapte pe zi din România! O performanță atinsă într-o fermă celebră pentru performanța genetică și productivă a vacilor din rasa Holstein: ferma Panifcom din județul Iași. Exploatația are în total 1.700 de capete, dintre care 650 la muls la acest moment, producția medie pe fermă ajungând la 43 de litri pe zi.

    Cea mai productivă vacă este o Holstein din județul Iași

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO și-a propus să pornească în căutarea celor mai performante vaci de lapte din fermele de elită ale României și să vă prezinte producțiile de lapte care se obțin atunci când se produce o sinergie între om, tehnologie și genetică. Dacă în urmă cu 9 ani, văcuța care deținea recordul se afla în ferma omului de afaceri Mihai Miron, de lângă Sebeș, Alba, în 2020, până la acest moment, animalul cu cea mai mare producție la nivelul unei singure zile am identificat-o în exploatația deținută la Iacobeni de grupul Panifcom, controlat de oamenii de afaceri ieșeni Liviu Bălănici și Ștefan Holicov. Mai mult, din cifrele furnizate de către producător, putem concluziona că ”supervaca” campioană nu e un accident, ci ea e doar ”number 1” dintr-o ”clasă de olimpice”.

    Ferma are cinci vaci cu producție de lapte de peste 90 de litri/zi

    În ferma deținută la Iacobeni de grupul Panifcom Iași, sunt la ora actuală 5 vaci cu cantități de lapte mulse în vârful de producție de peste 90 de l/zi și încă 10 animale care au depășit în vârful de producții 80 l/zi, mai exact s-au plasat în intervalul de producție 84-86 l/zi. În exploatație, toate vacile sunt mulse de trei ori pe zi.

    ”Cele mai bune vaci au depășit 90 l/zi. Cel mai mult lapte pe care l-a dat o vacă în ferma noastră a fost de 96,9 l/zi. S-a întâmplat în data de 2.05.2020. E vorba de vaca cu numarul 9453, aflată la a 5-a lactație. Acum, în lactația 5 dă în medie aproape 70 l/zi. În lactația a 3-a a dat 19.127 litri și în lactația a patra a dat 13.800 litri. În lactația 3 a avut ca vârf de producție undeva la peste 60 de litri/zi, dar vorbim de cifrele de acum 2-3 ani, când nivelul fermei era mai jos. Acum 3 ani, media per total fermă era de 39 l/zi, în timp ce acum producția medie pe fermă este de 43 l/zi. Iar odată cu producția medie a fermei, cresc și performanțele individuale a fiecărui animal”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO şeful de fermă de la Panifcom, inginerul Lucian Chelariu.

    Următoarea vacă ce a depășit 90 l/zi e cea cu numărul 6684. Asta e cea mai bună vacă a fermei. Așa o consideră inginerul Chelariu, chiar dacă cea mai mare producție a ei într-o singură zi a fost de 94,7 l, record înregistrat pe 31.01.2019. ”Eu o consider cea mai valoroasă din fermă, are producție mai constantă decât vaca care a dat 96,9 l/zi și e prima vacă din fermă care a depășit 20.000 l în 305 zile, lactație standard. În lactația a treia, ea a realizat 20.100 l la 305 zile. Este în lactația 4 acum. Ea, ca medie, pe lactația trecută a avut 66 l /zi. E foarte constantă această vacă”.

    Defalcat pe ani, supervaca pe care Lucian Chelariu o consideră campioana de facto a fermei Panifcom, a produs în lactația 1 cantitatea de 13.009 l, în lactația 2 cantitatea de 17.939 l, în lactația 3 cantitatea de 20.100 l, iar în lactația 4, în ziua 199 produsese deja cantitatea de 13.600 l.

    A treia vacă cu cea mai mare cantitate de lapte mulsă în cursul unei singure zile a dat 92,8 l

    A treia vacă cu cea mai mare cantitate de lapte mulsă în cursul unei singure zile a dat 92.8 l, a patra 92,7 l și a 5-a vacă 91.9 l. Totodată, în anul 2020 s-a înregistrat și o premieră în ferma Panifcom. ”A apărut prima vacă care la prima lactație a depășit 70 de litri/zi. A dat 76 de l. Ca să vă faceți o idee, dacă producția medie a vacilor din ferma noastră la prima lactație e undeva la 15.000 l, acest exemplar are deja aproape 13.000 l la 200 de zile. La celelalte vaci aflate la prima lactație, media pe zi e de 45 l. Sunt și unele exemplare care ajung la 55-60 l, dar peste 70 l nu am avut niciodată până acum”, detaliază Chelariu.

    Fermă cu 1.700 de vaci. Din cele la muls, peste 20% au producție de peste 60 l/zi

    În momentul de față în ferma de la Iacobeni sunt aproape 1.700 de animale, dintre care 650 sunt la muls și încă 120 înțărcate, urmând să fete în următoarele 2 luni. Producțiile record la nivel național țin de excelența modului de management al fermei, combinată cu investiții în achiziția de animale valoroase și în asigurarea unei alimentații premium. ”Secretul nu e un secret. E genetica combinată cu furaje de foarte bună calitate, cu furaje care pot să pună în valoare valoarea potențială a animalelor. Dacă vii cu proteină de foarte bună calitate și cu o energie foarte digestibilă și foarte sănătoasă pentru animale, iar când vine vorba de furajele de volum, vin și acelea cu o digestibilitate ridicată. Cam cu asta ajungi la producțiile acestea. Bineînțeles, genetica e baza. Fără genetică nu discutăm, dar vreau să vă spun că cel puțin 20% din animale produc peste 60 l/zi. Astea sunt vârfuri, dar dacă vă uitați la noi în calculator, o să vedeți că aproape orice vacă, începând de la a 2-a lactație sare de 60 de l/zi”, clarifică Lucian Chelariu.

    Investiție majoră în condiții de bunăstare pentru animale

    În ultimii ani, ferma Panifcom s-a focusat doar pe un fine tuning al proceselor de producție, ceea ce i-a permis maximizarea randamentelor la un nivel care o face competitivă la nivel internațional. ”Ultima oară când am fost în America anul trecut, am văzut o singură fermă peste a noastră ca producție. Am fost în 7 ferme în zona Wisconsin. Singura fermă care era peste noi era ferma de genetică de top ABS. Ei erau la 45 de litri/zi, în timp ce noi la 40,38 l/zi. Am investit enorm în condiții de bunăstare pentru animale, care ne asigură un spor de producție de 20%. Ce avem noi nu am văzut în nici o fermă din România. Văcuțele noastre au condițiile cele mai bune de odihnă. Câți bani s-au băgat la noi în ventilatoare, n-am văzut nicăieri. S-au băgat în ani de zile, treptat, dar la capitolul ventilație, s-a investit foarte mult la noi. Temperatura este un factor de stres foarte mare la vaci. Ca să ajuți odihna vacilor, trebuie, de asemenea, să asiguri așternut de paie de calitate, constant. Bineînțeles că și animalele simt un stres când le îngrămădești într-un loc. E aceeași panică ca și la oameni. Dacă ții animalele într-un spațiu mic, deja e agitație și tot la problema confort-disconfort ajungem. Animalul nu trebuie să depună efort ca să digere un furaj prea mult pentru că consumă energia care ar trebui să se ducă în produs, se duce în altă parte. O oră de odihnă în plus, înseamnă un litru de lapte în plus. Dacă reușești să faci pentru animal condiții foarte bune, ca să nu stea mult în sala de așteptare, să nu piardă timpul, atunci crești și productivitatea. Noi avem un sistem de monitorizare a mișcării, care îmi arată imediat dacă am probleme de odihna animalelor. Pedometrele sunt niște senzori montați la picioare, care în funcție de cât se odihnesc animalele, îți dau niște alarme. Important e să îți iasă cum trebuie raportul acela din calculator de odihnă. În momentul în care animalul îți stă 11-12 ore la odihnă, adică culcat în cușetă, se vede și în producția de lapte. Dacă scade timpul de odihnă, îmi scade și producția de lapte. La 11 ore de odihnă, producția unei vaci poate să fie de 42-42,5 l/zi, iar dacă am 12 ore de odihnă, ea depășește 43-43,5 l-zi”, explică managerul fermei.

    Reteta de furajare din această fermă etalon

    ”Trebuie să înțelegem că orice furaj trebuie făcut calitate și nu cantitate. Eu porumbul de siloz îl recoltez, la cât poate maxim să ridice hederul combina. Îl iau de la 1 metru în sus. Eu fac porumb de siloz cu 37% amidon. Eu din 60 de tone, 10-15 tone le las pe deal. Acolo e diferența. Frunzele sunt foarte multe și foarte bine tocate. Combina de siloz intră într-o revizie capitală în luna februarie-martie, se dă tot jos de pe ea și se aduce la o stare optimă de funcționare, fiindcă atunci când combina când intră în câmp, trebuie să spargă boabele în procent de 90%, adică face totul ca la carte. Când am intrat la siloz facem 1000 de tone siloz pe zi lejer”, conchide Lucian Chelariu.

    Managerul fermei a fost de acord să pună la dispoziția Agrointeligența – AGROINTEL.RO, pentru publicare, în vederea popularizării în rândul fermierilor interesați, compoziția rației:

     


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!