• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Adrian Oros: Ajutoarele pentru fermieri se vor plăti la finele lunii august și în septembrie!

  Angelica Lefter -

  Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a dat asigurări, astăzi, miercuri – 15 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, că fermierii afectați de secetă vor primi banii, așa cum le-a fost promis. Totodată, ministrul de resort a precizat că toate demersurile în acest sens au fost făcute.

  ”Legea privind despăgubirile legate de secetă. Am spus încă de la începutul primăverii, că anul acesta toți fermierii care au avut pagube, cauzate de către această secetă puternică pedologică vor fi despăgubiți. Am modificat atunci legislația, am trimis echipele pe teren, s-au centralizat toate datele, am făcut verificările astfel încât despăgubirile să fie cât mai obiective. Am emis norma legislativă, am făcut prenotificarea la Comisie pentru că așa se face, trebuie respectate orientările Uniunii Europene, trebuie respectat tratatul 108 din Tratatul de funcționare A Uniunii Europene, am primit observațiile, le-am corectat, am făcut și calculele pe care la un moment dat le-am comunicat dumneavostră, am prins și în rectificarea de buget și acum, forma finală a ordonanței de urgență este trimisă atât spre guvern cât și spre Comisia Europenă”, a declarat Adrian Oros.

  Ministrul Agriculturii a punctat și faptul că actul normativ emis pentru ajutorarea financiară a fermierilor afectați de seceta pedologică este aplicabil și constituțional. ”Am emis un act normativ aplicabil prin care banii să ajungă la fermieri. Este și constituțional, este și legal, este și aplicabil. Sigur, am văzut bucuria aseară a unora prin care spuneau că nu se mai pot face despăgubiri la secetă pentru că nu știu ce lege neconstituțională, făcută pe picior, cu populism, neprofesionalism a fost trântită la Curtea Constituțională. Păi a fost trântită pentru că nu îndeplinea nici cele mai elementare reguli de constituționalitate. Cu alte cuvinte, fermierii trebuie să fie liniștiți, am ținut oricum legătura cu ei, știu exact pașii pe care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale i-a făcut. Toate marile asociații și federații din agricultură știu exact pașii și știu că sumele calculate conform legii, cosntituțional, le vor primi. Ca să fac un rezumat, vor fi despăgubiți 34.647 de fermieri, iar suprafața despăgubită 1.168.000 de hectare”, a explicat ministrul Agriculturii.

  CITIȚI ȘI: CCR a decis: Legea anti-secetă este neconstituțională! Despăgubirile și amânarea ratelor la bănci – în aer!

  Totodată, a amintit și cuantumurile despăgubirilor pentru fiecare cultură, la hectar, pe care le-a făcut publice și anterior. Astfel, după cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO a mai scris, acestea sunt:

  GĂSIȚI DETALII AICI: Despăgubiri secetă 2020: Grâu – 925 lei/ha, rapiță – 1.002 lei/ha. Cererile se depun la APIA!

  De asemenea, ministrul Adrian Oros, a declarat că fermierii afectați de secetă își vor primi banii la sfârșitul lunii august, după ce anterior spusese că în luna septembrie se vor face aceste plăți. Cu toate acestea, șeful de la Agricultură a anunțat că în luna septembrie vor fi efectuate alte forme de sprijin.

  ”Eu am comunicat fermierilor că ne-am întâlnit de nenumărate ori și le-am spus că la finele lunii august vor primi aceste despăgubiri, sunt niște pași legali și constituționali. Am făcut prenotificare la Comisie, am așteptat observațiile, am făcut notificarea, am făcut calculele conform orientării Comisiei pentru fiecare cultură în parte, am făcut verificări în teren să nu fie probleme. Am scris ordonanța, am trimis-o la toate ministerele să nu fie observații, iar în momentul în care va fi rectificarea de buget și banii vor intra, în câteva zile fermierii o să-i primească pentru că banii o să-i distribuim prin APIA. Este o instituție care are o bază de date foarte bună și după alocare, imediat, banii pot să ajungă la fermieri. După care, în luna septembrie vom distribui și celelalte forme de sprijin legate de comunicarea Comisiei privind compensarea pierderilor datorate evoluției COVID-19”, a mai menționat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Noi reguli pentru subvenția APIA pe suprafață. Facturile devin obligatorii ca să demonstrezi că lucrezi pământul! Bulgaria a cerut menținerea ANT cu 2018 ca nou an de referință pentru plata subvențiilor! În lucru! Fond mutual public-privat: procent din subvenții pentru a interveni în caz de catastrofe!

  Ultimele știri

  Ministerul Agriculturii: 29 septembrie, TERMEN-LIMITĂ pentru ajutorul de stat de 100 euro/UVM! Fermierul Nicușor Șerban: Ferma de familie cu 40-50 de vaci de lapte nu are viitor în România! Fermierii care sunt obligați să dea înapoi despăgubirile de secetă, plus dobânzi și penalități!

  Căutare în articole