Șeful APIA Mureș – veste bună pentru fermierii care așteaptă plata avansului din subvenții!
Roxana Dobre -Șeful APIA Mureș le dă o veste bună fermierilor care așteaptă demararea plății pentru avansul din subvențiile pe acest an. Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din județul Mureș, anunță că la acest moment campania de verificări în ferme decurge bine, astfel că aceste controale se vor finaliza la timp pentru a permite startul campaniei de avans la APIA din data programată, adică de luni, 18 octombrie.
Funcționarii APIA se află în plină campanie de verificări în ferme astfel ca fermierii să primească primii bani în conturi pentru cererile din 2021, începând cu 18 octombrie.
30 septembrie – termen pentru inspectorii APIA să finalizeze controalele
Ovidiu Săvâșcă, directorul APIA Mureș, spune că funcționarii se află zi de zi în teren pentru verificările privind subvențiile agricole din acest an. Data de 30 septembrie este termenul la care controalele se încheie ”fizic” urmând ca până la începerea plăților în avans să se desfășoare și campania de interpretare a acestora prin introducerea rapoartelor.
”Campania de controale în teren se va încheia la data de 30 septembrie 2021, după care, în perspectiva primelor autorizări la plata pentru campania curentă, activitatea de control în teren se va desăvârși prin activitățile de operare și interpretare a rezultatelor determinate prin rapoartele de control, care vor arăta cu adevărat măsura realității declarațiilor și angajamentelor asumate la depunerea cererii unice de plată, și care astfel va arăta gradul de conformare al fermierilor, gradul de înțelegere al impactului declarațiilor date, respectiv va determina până la urmă cuantumul subvențiilor cuvenite, ori dacă este cazul, necesitatea recuperării unor subvenții, pentru schemele FEADR, supuse unor angajamente specifice multianuale”, a declarat Ovidiu Săvâșcă pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
În cifre concrete, la nivelul județului Mureș, campania 2021 de efectuare a controalelor la fața locului presupune următoarele cifre relevante:
1. Total exploatații incluse în eșanțion: 1444 (6% din totalul cererilor unice de plată), dintre care 651 control clasic și 793 control prin teledetecție
2. Total număr de parcele incluse în eșantion: 18.949 (locul 2 la nivel național, după județul Botoșani, care are însă un număr superior de cereri unice depuse)
3. Total suprafață inclusă în eșantionul de control :39.933 hectare, adică o medie de 2,10 ha/parcelă.
4. Controale norme de ecocondiționalitate: 671, atât clasic cât si prin teledetecție – adică se verifică toate bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) și cerințele legale în materie de gestionare (SMR)
5. Exploatații cu scheme de sprijin cuplat în sectorul vegetal: 247, numai în eșantionul de control clasic în teren.
”La data de 26 august, conform monitorizării zilnice a stadiului de efectuare a controlului, rezultă că la peste două treimi dintre parcelele eșantionate au fost efectuate operațiunile specifice de control”, a mai arătat șeful APIA Mureș.