• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • DAJ Mureş nu poate organiza cursul pentru tinerii fermieri care accesează fonduri europene!

  Angelica Lefter -

  Tinerii din județul Mureș care vor să acceseze fonduri europene pentru instalarea a se instala ca fermieri vor putea cu greu să beneficieze de programul dedicat lor. Direcția Agricolă Județeană nu poate organiza la acest moment cursurile de calificare, nemaiavând acreditări valabile pentru organizarea acestui program de studiu care le asigură eligibiltatea tinerilor care nu au studii de specialitate.

  Cu toate acestea, directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu, spune că în accesarea acestui sprijin intervine o problemă: viitorii agricultori trebuie să facă, pe banii lor, un curs de trei luni, cu riscul de a nu se putea încadra în termenul final de depunere de dosare.

  Mai mult, Direcției Agricole Mureș i-au expirat acreditările pentru aceste cursuri, în domeniile vegetal și animal, și nu se știe când se va întruni Comisia județeană pentru muncă pentru a le reînnoi, a mai declarat Ileana Gușatu pentru radiomureș.ro.

  ”În sesiunea aceasta avem un singur fermier, pe legume. Pentru tinerii fermieri, cetățeni români dinafara granițelor țării, problema este că au nevoie și de un curs. Nu știu când în vor putea face, ca să depună adeverința până la prima tranșă. Am avut de multe ori astfel de situații, nu au mai depus dosarul pentru accesarea fondurilor europene, că nu se puteau încadra în perioada aceea. Și noi avem o problemă că ne-au expirat acele acreditări, ședința la Direcția Muncii se desfășoară o dată la trei luni. Cu Covidul acesta nu știu în ce condiții se vor strânge membrii care trebuie să ne aprobe această acreditare, și nu putem începe niciun curs”, a menționat directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu.

  La Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Mureș au existat, pe sesiunea anterioară, 15 cereri, în valoare de 600.000 euro, pentru apicultură, ferme de bovine și ovine, respectiv legumicultură, cătină și producere de material săditor.

  Directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) Mureș, Daniela Lupei, a confirmat condițiile complexe pe care trebuie să le îndeplinească tinerii români care doresc să vină în țară pentru a intra în afaceri agricole. ”Ca element de noutate, vor beneficia de alocare distinct tinerii cetățeni români de cel puțin 18 ani împliniți și până la 41 de ani neîmpliniți la data depunerii cererii de finanțare și care îndeplinesc cel puțin una din următoarele condiții: au absolvit în ultimul an calendaristic dinaintea depunerii cererii, un program de studio în domeniul agricol, au avut un loc de muncă în domeniul agricol, cel puțin trei luni în ultimul an dinaintea depunerii cererii de finanțare, respectiv au absolvit un curs în domeniul agricol”, a declarat directorul AFIR, Daniela Lupei.

  Prin AFIR se acordă 43 de milioane de euro, din care 20 de milioane pentru tinerii din afara ţării, care se instalează pentru prima dată ca şefi de exploataţie. Sesiunea se desfăşoară în intervalul 15 iulie – 15 octombrie 2020 sau până la epuizarea fondurilor alocate acestei sesiuni, iar Cererile de finanţarea se realizează conform Ghidului solicitantului şi anexelor aferente acestuia, disponibile gratuit pe www.afir.info.

  Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 sau 50.000 de euro, în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole.


  Te-ar mai putea interesa

  AFIR a publicat Ghidul solicitantului pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații AFIR: S-au epuizat fondurile europene pentru drumuri agricole și comunale Calendar fonduri europene pentru fermieri în 2024 – ordine depunere proiecte la AFIR Finalizarea proiectului „Creșterea competitivității societății KOMORA ENGINEERING SRL prin achiziția de active corporale și necorporale” Schemă de 20.000.000 euro/beneficiar, prelungită până la 15 ianuarie. Cine beneficiază de bani

  Ultimele știri

  Fermierii fotbaliști așteaptă următoarea ediție a Campionatului Național de Fotbal Fertillia Un fermier și-a găsit câinele aproape mort, lovit de hoțul care a intrat în curte și a furat o oaie FGCR a împlinit 30 ani de activitate cu peste 127.000 de garanții acordate Daniel Buda: Cerealele, oleaginoasele, uleiul și mierea din Ucraina – pe lista restricțiilor la import Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, convocat la Senat de USR la ”Ora Guvernului”