• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR: Subvențiile APIA acordate la timp au acoperit până la jumătate din cheltuielile cu furajele!

    Roxana Dobre -

    Subvenţiile acordate la timp prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA, sunt un real sprijin pentru fermierii care cresc animale, iar Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) i-a ajutat pe aceștia să își crească veniturile și să acopere o parte din costurile de producție din sectorul zootehnic. Potrivit analizei SWOT a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR),  în 2018 s-au plătit crescătorilor de animale 149 milioane de euro – 66,29% din totalul plăților pentru Sprijinul Cuplat, restul de anul 33,71% , adică de 76 milioane euro fiind plătiți către sectorul vegetal.

    În analiza SWOT (supusă consultării), care stă la baza elaborării Planurilor Strategice (PS) se arată că în ceea ce privește sprijinul cuplat, la nivelul anului 2015, suma totală acordată a fost de aproximativ 193,79 milioane  euro, unui număr de 30.505 beneficiari, în timp ce la nivelul anului 2018, suma totală acordată pentru sprijinul cuplat a crescut la aproximativ 225 milioane euro, numărul de beneficiari crescând la 59.496.

    ”Din perspectiva sectorului în care a fost acordat sprijinul cuplat în 2015, aproximativ 92,38 milioane euro – 48% a fost direcționat către sectorul vegetal, în timp ce aproximativ 101,41 milioane euro – 52% s-a îndreptat către sectorul zootehnic. Sprijinul financiar acordat sectorului zootehnic din România a urmărit atât acoperirea cheltuielilor realizate pentru producție, cât și creșterea eficienței producției agricole, creșterea calității producției și asigurarea unui nivel competitiv pe piață”, precizează Ministerul Agriculturii.

    Subvențiile au acoperit o mare parte din cheltuielile crescătorilor de animale

    Potrivit MADR, gradul de acoperire a cheltuielilor prin subvenții a variat între 11,4-37,8% la lapte de vacă, 11,1- 57,4% la carnea de bovine și 13,3-46% la carnea de ovine. Având în vedere ponderea furajelor cuprinsă între 65-75% din cost, se poate spune că subvențiile acordate la timp au acoperit până la jumătate din cheltuielile cu furajele. ”Eliminarea cotelor de lapte a însemnat, pentru mulți dintre fermierii români (mici și mijlocii) confruntarea cu o concurență căreia nu i-au putut face față foarte ușor. Există perspectiva prelungirii situației pe termen lung datorită faptului că, la nivel european, oferta de produse animaliere este mai mare decât cererea. Exploatațiile agricole mici și medii au ponderea majoritară, atât în numărul de exploatații, cât și în numărul de animale deținute”, se mai arată în analiza MADR.

    Același text mai precizează că aceste exploatații nu au o reprezentativitate în cadrul asociațiilor și deci în cadrul parteneriatelor pentru stabilirea politicilor în domeniu.

    Ministerul Agriculturii subliniază că accesarea subvențiilor a avut o influență hotărâtoare asupra:
    -Stopării declinului efectivelor de bovine;
    -Ieșirii fermelor din situațiile de criză de pe piața produselor, ce au avut loc în perioada 2014-2015;
    -Creșterii veniturilor crescătorilor de animale;
    -Eliminării pierderilor financiare ale fermierilor;
    -Acoperirii unei părți din costurile de producție din sectorul zootehnic.

    ”În ceea ce privește sectorul în care a fost acordat sprijinul cuplat în anul 2018, aproximativ 76 milioane de euro – 33,71% a fost direcționat către sectorul vegetal, în timp ce aproximativ 149 mil. euro – 66,29% s-a îndreptat către sectorul zootehnic”, argumentează MADR.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români