• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Legea Mirosurilor – modificări: Relocarea fermelor de animale cu despăgubirea fermierului!

  Roxana Dobre -

  Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, recunoaște că Legea nr.123/2020 sau Legea ”Mirosurilor” poate crea primarilor mediul propice de a face abuzuri asupra fermierilor. Șeful de la agricultură a declarat într-o conferință de presă care a avut loc astăzi, joi – 23 iulie, la sediul Primăriei Timișoara că un mod de lucru corect al edililor era, acolo unde vroiau să dezvolte proiecte imobiliare, să relocheze și să despăgubească fermele care erau deja amplasate în zonele respective.

  ”Știu că colegii lucrează la fundamentarea unor modificări la Legea Mirosurilor. Cum văd eu lucrurile? Acolo unde au fost ferme, exploatații agricole în extravilan, la distanțe mari de localitate și unde localitatea s-a extins fără să aibă avize de mediu, pentru că asta s-a întâmplat, foarte mulți primari au dat autorizație de construcție dar nu au cerut în certificatele de urbanism avize de mediu pentru că nu le primeau. Iar acum s-a construit până în apropierea fermei și dacă această lege se aplică mulți primari pot să își acopere, să zic așa, acest mod de dezvoltare urbanistică fără să ceară avize de mediu, practic executând fermierul respectiv care nu are nicio vină”, a explicat ministrul agriculturii.

  CITIȚI ȘI: Legea Mirosurilor – în vigoare! A fost publicată în Monitorul Oficial!

  Acesta a opinat că dacă a existat prima dată o fermă și un edil vrea să aibă o dezvoltare imobiliară în acea zonă, acel fermier trebuie relocat și despăgubit corect iar apoi localitatea respectivă se poate dezvolta fără nicio problemă. ”Noi considerăm că această lege creează premisele ca în unele situații primarii să facă abuzuri asupra fermierilor și acest lucru vreau să îl corectăm. Sigur că sunt și foarte multe lucruri bune în lege de aceea practic a avut majoritatea la vot pentru că are 80 la sută lucruri bune dar sunt și câteva aspecte care trebuie corectate și care sunt în defavoarea fermierilor”, a mai spus ministrul.

  Legea Mirosurilor a fost publicată în Monitorul Oficial

  Reamintim că Legea nr.123/2020 sau Legea ”Mirosurilor” a apărut pe 14 iulie în Monitorul Oficial după ce a fost promulgată pe data de 10 iulie de președintele Klaus Iohannis! Actul normativ aduce modificări importante la textul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului și introduce termenul de ”disconfort olfactiv” adică un efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare.

  Legislația include o prevedere prin care autoritățile locale, primarii, primesc dreptul a sancționa activitățile care generează mirosuri neplăcute, categorie în care pot intra și fermele zootehnice aflate în apropierea zonelor rezidențiale. Mai mult, se precizează în textul legii că emisiile şi/sau evacuările de la sursele care pot produce disconfort olfactiv, trebuie reținute și dirijate către un sistem adecvat de reducere a mirosului.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Vaccinul contra pestei porcine africane va intra în producție comercială. Are eficiență 100%! Crescătorii de animale îl avertizează pe ministrul Oros: Și în zootehnie e secetă! Măsura 21 BOVINE. Până la 7.000 euro/fermă pentru crescătorii cu 5-90 capete: condiții, acte necesare, termen cereri

  Ultimele știri

  Cele 900 de vaci blocate pe vas în Mediterana s-au întors în Spania și vor fi ucise Europarlamentarul Dan Motreanu: Mecanismul European de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon, estimat să intre în vigoare în 2023 Rețeta batoanelor cu miere a ajutat-o pe Liza Mămăligă să facă din stupina familiei un brand