• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Războiul anglo-francez s-a mutat în industria stridiilor. Britanicii își acuză vecinii că le prăduiesc apele

    agrointeligenta.ro -

    Industria mondială a stridiilor a fost bulversată anul acesta, după ce un virus a afectat o mare parte din ferme, specialiștii stabilind că transmiterea se face prin intermediul planctonului. Majoritatea crescătoriilor franceze au fost afectate de virus, în timp ce cele britanice au fost ocolite. Așa se face că între cele două țări s-a iscat o nouă rivalitate, mai ales că francezii dețineau supremația în această competiție, dar molima le-a stricat socotelile.

    Câmpul de luptă englezo-francez s-a mutat în estuare și ape curgătoare. Britanicii susțin că crescătorii francezi afectatți de virus trec canalul și le iau stridiile. Aceste raiduri ar fi ajuns la o asemenea intensitate încât fermierii englezi spun că se luptă pentru a satisface cererea internă în creștere, ceea ce duce la creșterea dramatică a prețului pentru consumatori.

    Exporturile de stridii britanice au depășit, în 2013, cu 3 milioane de lire pe cele de anul trecut. De cealaltă parte, francezii, refuză să accepte că ar trebui să importe stridii, așa că au început să invadeze fundul apelor din largul coastelor Scoției și Irlandei, unde și-au construit ferme pe care le coordonează prin satelit.

    Robin Hancock, co-fondator al companiei Wright Brothers, grup ce recoltează anual cinci milioane de stridii de la ferma din  Cornwall, a declarat că situația este critică. „Fermierii britanici se luptă pentru a obține o cantitate suficientă de stridii mici, pe care să le crească pentru stoc și a ajuns să ne fie foarte dificil să mai găsim suficiente stridii de dimensiuni rezonabile pe care să le punem în vânzare. Ceva nu se leagă, având în vedere că lucrăm la aceleași capacități”, a declarat Hancock.

    Clipboard01

    În fața acestor provocări, biologii marini din Marea Britanie au decis că este momentul să se concetreze pe înmulțirea speciilor locale, superioare calitativ și mai rezistente la boli, dar care au o creștere lentă. Scopul cercetărilor este ca dezvoltarea acestui soi să devină la fel de eficient ca la restul celor comercializate acum pe piață. Ca în cazul oricărei noi tehnologii, specialiștii se tem că ideea le va fi furată de francezi. ”Cu siguranță așteaptă să îmbunătățim specia, ca apoi să ne fure ideea”, a declarat Andy Woolmer, biolog marin britanic.

    Sursa: independent.co.uk


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Cum va fi vremea în această săptămână. Anunț de la șefa ANM Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare

    Ultimele știri

    Estimări: Recolta de cereale și oleaginoase din Ucraina ar putea ajunge la 73 de milioane tone Moldova Economică: Fermele soților Alina și Cătălin Moraru, printre cele mai inovatoare afaceri din sectorul agricol Carența de bor la roșii – semne și tratamente