• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum să obții cartofi din coji de cartofi

    Ramona Dascălu -

    Cum să obții cartofi din coji de cartofi! Majoritatea culturilor de cartof se obțin fie din plantarea cartofilor mici întregi fie din jumătăți sau bucăți de cartof. Există însă și o metodă mai puțin întâlnită de obținere a cartofilor și anume plantarea de coji de cartofi. Condiția principală pentru ca această metodă să dea roade este ca acele coji care sunt plantate în pământ să fie încolțite.

    Dacă v-ați hotărât să plantați coji de cartofi, iată ce aveți de făcut:

    Alegerea cojilor de cartofi pentru plantare

    Primul pas este să alegeți cojile de la exemplare sănătoase de cartofi. Trebuie eliminați din start orice cartofi care prezintă mucegai, zone moi sau părți verzi. După ce v-ați ales cartofii potriviți, vă puteți folosi de câteva ziare pe care îi puteți decoji ajutându-vă de un cuțit ascuțit. Este important să păstrați coaja de cel puțin 1-2 centimetri grosime și să vă asigurați că pe fiecare bucată de coajă pe care intenționați să o plantați există cel puțin 1-2 muguri. De asemenea, este bine să schimbați stratul de ziare de deasupra de fiecare dată când schimbați lotul de cartofi ca să nu împrăștiați boli de un lot la altul. între timp, se face și un amestec format din 1/4 cană de înălbitor la circa 5 litri de apă, în care trebuie să înmuiați timp de câteva minute cuțitul pe care l-ați folosit la decojit, de fiecare dată când schimbați ziarele.

    Pregătirea cojilor de cartofi pentru plantare

    După ce ați terminat de decojit cartofii, cojile pe care le-ați obținut trebuie așezate pe niște tăvi, după care trebuie stropite cu un praf de pulbere de sulf pentru a preveni putrezirea. Tăvile cu coji se vor lăsa la uscat timp de cel puțin 24 până la 48 de ore, perioada de întărire ajutând cojile de cartofi să-și păstreze umiditatea.

    Pregătirea solului pentru cultura de cartofi

    În ceea ce privește solul în care urmează să fie plantate cojile, acesta trebuie lucrat într-un pat de grădină însorit la o adâncime de 8 inci, încorporând 3 centimetri de compost organic. Cojile se plantează cu o lună înainte de ultimul îngheț, sau oricând după aceea până în luna septembrie. Cartofii preferă solul ușor acid, cu un pH de aproximativ 6 până la 6,5.

    Distanța de plantare la cojile de cartof

    După ce s-a pregătit și solul, se sapă șanțuri de 4 centimetri lățime și 4 cm adâncime, la o distanță de 36 de cm unele de altele. Se presară îngrășământ organic de-a lungul unei margini a șanțului conform instrucțiunilor etichetei. Se așează cojile de cartofi pe cealaltă margine a șanțului cu o distanță de 12 cm, cu mugurii orientați în sus, se acoperă cu 4 inci de sol extras din ambele părți ale rândului, construind un pat de aproximativ 12 centimetri lățime peste cartofi.

    Irigarea este obligatorie în lipsa ploilor

    După plantare, cultura se irigă. Plantele au nevoie de aport de apă săptămânal, fie prin irigare, fie prin precipitații. Evitați să obțineți apă pe frunze folosind irigarea prin picurare sau furtunuri de înmuiere.

    Eliminarea buruienilor, parte a procesului de cultură

    Când cojile sunt deja plantate, este bine să monitorizați foarte atent buruienile întrucât acestea dăunează plantelor tinere de cartofi concurând pentru apa disponibilă și nutrienți.

    Mușuroirea cartofilor

    Atunci când plantele de cartof ajung la aproximativ 8 centimetri înălțime, este indicat să se construiască dealuri cu solul din ambele părți ale rândului în jurul lăstarilor – adică să se facă mușuroirea fiecărei plante răsărite. Acest lucru menține tuberculii de cartofi în curs de dezvoltare într-un mediu rece și umed, protejați de soare. Se repetă operațiunea ori de câte ori este necesar, asigurându-vă de fiecare dată că tuberculii sunt complet acoperiți de sol.

    Recoltarea cartofilor obținuți din coji

    Se recoltează cartofii noi la aproximativ 10 săptămâni de la plantare. Cartofii mai mici vor avea coaja foarte subțire și fragedă și ar trebui consumați primii pentru că nu rezistă în timp. Cartofii mai mari vor avea coaja mai groasă și pot fi păstrați mai mult timp. În ceea ce privește cartofii deteriorați trebuie consumați în cel mult o săptămână.

    Foto: www.healthline.com
    Foto: www.healthline.com

    Lucruri necesare pentru plantarea cojilor de cartofi:

    Avertizări:


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!