• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Coragen – combate eficient dăunătorii și este prietenos cu entomofauna utilă!

  agrointeligenta.ro -

  Dăunătorii reprezintă o mare provocare pentru legumicultorii din România, iar în ultimii ani au apărut mai mulți dăunători noi pentru zona noastră, care provoacă pagube foarte mari și chiar pot compromite culturile în totalitate.

  Începând cu anul 2009, în România a pătruns un dăunator foarte problematic pentru cultura de tomate, și anume molia minieră a tomatelor, sau Tuta absoluta, așa cum este cunoscută de fermieri în intreaga țară. Un dăunător care creează pagube însemnate în cultura de tomate, afectând practic toate organele de dezvoltare a culturii.

  Molia tomatelor are un potențial reproductiv mare. Larvele nu intră în diapauză cât timp au hrană. Pot fi 10–12 generații pe an. Are 4 stadii larvare și are nevoie de 239 grade pentru dezvoltare la pragul de 8ºC. Ouăle au nevoie de 103 grade, la pragul de 7ºC, și pupele de 118 ºC. Femelele depun ouăle pe frunze și tulpini, iar o singură femelă depune 260 ouă în timpul vieții. Împuparea are loc în sol, pe frunze, înăuntrul minelor și în fruct. După pătrunderea în cultură, combaterea acestei insecte se realizează foarte dificil.

  Din fericire, în ultimii ani s-au dezvoltat și produse de protecție a plantelor care îi ajută pe fermieri, iar compania FMC a dezvoltat o parte dintre acestea, cum ar fi: Coragen®, Benevia® și Verimark®.

  Cătălin Petrache – director tehnic dezvoltare Marcoser din comuna Matca, județul Galați a folosit insecticidul Coragen® de la compania FMC: „ Utilizăm tratamente în bloc cu produsul Coragen®, un produs sistemic, translaminar, care ne ajută în combaterea acestui dăunător foarte periculos pentru culturile de tomate și un dăunător nou în România, cu care micul fermier nu este familiarizat în acest moment. Avantajul produsului Coragen® în combaterea acestei molii – Tuta absoluta, este modul de acțiune, combaterea ouălelor, larvelor și a adultilor, dar și plaja de temperatură în care poate fi aplicat, practic de la 22 se duce până la 32-34 de grade Celsius.”

  În plus:

  Și fermierul Marin Vasile, din Matca, a folosit insecticidul Coragen®, iar rezultatele au venit mai repede decât se aștepta. “Atacul l-am văzut destul de masiv. Nu mi-am dat seama prima dată, nu am dat importanță, dar după aceea, când am văzut că este problematic, m-am interesat. Am dat cu Coragen® și cam a doua zi s-a văzut efectul. Omida, pur și simplu, a scos-o din fruct, am văzut-o ieșită afară și moartă”, a declarat fermierul gălățean.

  Atac Tuta absoluta (Sursa foto: FMC Agro Romania)

  Atac Tuta absoluta (Sursa foto: FMC Agro Romania)

  Tuta absoluta adult (Sursa foto: FMC Agro Romania)

  Tuta absoluta pupa (Sursa foto: FMC Agro Romania)

  În spectrul de combatere al insecticidului Coragen®, se află și alți dăunători ce provoacă pagube imense culturilor și sunt dificil de controlat. Dintre aceștia putem aminti: gândacul din Colorado – Leptinotarsa decemlineata, viermele merelor – Cydia pomonella, omida marmorată a merelor – Phyllonorychter blancardella, minierul circular al merelor – Leucoptera scitella, viermele prunelor – Cydia funebrana, omida fructificațiilor – Helicoverpa armigera, sfredelitorul porumbului – Ostrinia nubilalis, molia pielitei fructelor – Adoxophyes orana și molia viței de vie – Lobesia botrana.

  De asemenea, Coragen® este omologat pentru culturile de pomi fructiferi (măr, păr, prun, cais, piersic, nectarin), viță de vie, cartof, porumb și legume (tomate, morcovi, țelină, conopidă, broccoli, varză, vinete).

  Tot la ferma Marcoser, s-a folosit insecticidul Coragen® și pentru combaterea omidei fructificațiilor (Helicoverpa armigera). “Este un dăunător care în fiecare an are 2-3 generații. Anul acesta, din cauza faptului că a fost mai cald, temperaturile au fost mai ridicate, prima generație a venit un pic mai devreme. Aplicând preventiv produsul Coragen®, datorită acțiunii sale putem ține sub control acest dăunător, care creează pagube însemnate în culturile de legume”, a declarat Cătălin Petrache, Director tehnic dezvoltare Marcoser.

  Întregul portofoliu de produse de protecție și nutriție a plantelor dezvoltat de FMC poate fi găsit pe site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiti și datele de contact ale tuturor reprezentanților de vânzări ai FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.

  Cătălin Viziru – Director de Marketing FMC Romania și Republica Moldova


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  OPTISEED CONCEPT: NOUA SOLUȚIE PENTRU TRATAREA SEMINȚELOR DE PORUMB SOUFFLET SEEDS Erbicidarea rapiței toamna: 3 erbicide ce se pot aplica pentru un start perfect al culturii! TERRENOVA de la DAYMSA: Produsul care oferă solului ce îi trebuie pentru a susține un profit important!

  Ultimele știri

  Noul coronavirus poate ataca vacile, oile sau găinile? Răspuns oficial primit de la Bruxelles! Angajații unei stațiuni, atacați cu furcile de mai mulți indivizi care au intrat ilegal pe terenurile statului Un bărbat de 71 de ani a pus pe fugă hoții veniți să îi fure sacii de porumb din magazie!