Liderii fermierilor s-au întâlnit cu Comisia de Agricultură pe tema fondurilor mutuale: Agricultorii care vor adera ar putea primi un stimulent financiar de la stat
Vlad Macovei -Preşedinţii a două din cele trei mari asociaţii de fermieri au avut astăzi o întâlnire informală cu deputaţii din Comisia de Agricultură şi cu reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Subiectul discuţiilor a fost înfiinţarea fondurilor mutuale agricole, care a aprins spiritele atât în rândul agricultorilor, cât şi în Parlament.
Şedinţa a avut loc astăzi, în jurul prânzului, iar din partea asociaţiilor de fermieri au participat atât Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, cât şi Alexandru Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO. Discuţiile au durat aproape două ore şi s-a încheiat cu câteva concluzii ce vor fi incluse în proiectul legislativ sub formă de amendamente.
”În urma intervenţiilor pe care le-am avut, noi cei de la LAPAR suntem satisfăcuţi de rezultatul discuţiilor. Sper însă să nu schimonosească proiectul, să îl lase aşa cum l-am discutat. Cred că şi la nivelul Comisiei mai sunt unii politicieni care nu înţeleg sau nu vor să înţeleagă. Sper să nu se răzgândească şi să facă astfel să avem un proiect bun. Oricum, ţin să menţionez că discuţiile au fost extrem de pozitive. Cei din asociaţiile de producători, politicienii, cei din minister am căzut cu toţii pe aceeaşi idee”, a declarat pentru agrointel.ro, Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR.
La fel de mulţumit de discuţii a fost şi preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO, Alexandru Jurconi. ”A fost o întâlnire interesantă şi fructuoasă. Discuţiile au fost pe mai multe paliere, toate extrem de importante. Deciziile luate sunt extrem de bune. Noi, cei de la PRO AGRO, ne dorim un fond mare şi puternic. Lucrurile vor merge repede, săptămâna viitoare va exista un raport al Comisiei”, a declarat Jurconi pentru agrointel.ro.
S-a decis eliminarea obligativităţii înscrierii
În cadrul discuţiilor dintre liderii asociaţiilor de fermieri şi deputaţi, au reieşit mai multe idei de completare a OUG 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură şi acordarea de compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu.
Prima decizie agreată de toţi participanţii la întâlnire a fost ca aderarea la fondurile mutuale agricole să nu fie obligatorie. Potrivit proiectului actual, fermierii care nu doreau să cotizeze ar fi pierdut 80% din subvenţia de la bugetul de stat.
Pentru a stimula asocierea micilor fermieri, s-a convenit ca fondurile mutuale să se adreseze doar agricultorilor sau asociaţiilor cu minimum 10 hectare, proprietari sau arendaşi.
Totodată, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu a propus ca toţi cei care se vor înscrie în fond să primească un stimulent financiar pe hectar, inclus în componenta natională a plăţilor directe, adică de la bugetul de stat. Suma nu a fost stabilită, iar banii ar urma să fie prinşi în bugetul pe 2014.
Toţi cei prezenţi la discuţiile de astăzi au căzut de acord că este mai bine să fie un singur fond mare şi puternic.
După elaborarea amendamentelor, proiectul ar urma să primească avizul Comisiei de Agricultură cel târziu săptămâna viitoare, după care va intra în plen. Decizia politicienilor a fost de a susţine legiferarea rapidă.