• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Vaci moarte pe pășune după ce au băut apă otrăvită de o posibilă poluare accidentală!

  Angelica Lefter -

  Caz anchetat de autorități după ce mai multe vaci au murit după ce au băut apă din câteva bălți formate în apropierea unei societăţi comerciale. Comisarii Gărzii de Mediu din județul Brașov au deschis o anchetă în cazul morții a 8 vaci, iar ca prim-suspect este o firmă de colectare deșeuri care ar fi poluat accidental zona.

  Se cunoaște faptul că unul dintre angajaţii fermei ieşise cu vacile la păscut când a observat cum, rând pe rând, 8 dintre animale au căzut secerate la pământ. ”Au băut două vaci şi au căzut una lângă alta, pe loc! Unde este o groapă mai mare, tot la fel. Au băut şi pe loc au decedat”, spune Marius Silion, angajatul fermei care a mers cu vacile la păscut, pentru stirileprotv.ro.

  Animalele au murit pe loc

  La rândul său, Iosif Florescu, proprietarul fermei a confirmat că știa despre firma care poluează zona, însă nu și-a imaginat că tocmai animalele sale vor fi victime ale poluării. “Aici e o firmă din asta, de toate felurile de mizerii. S-a scurs de acolo ce ştiu eu ce otrăvuri şi animalele au venit din păşunat şi au băut de aici apă şi au murit pe loc”, a declarat proprietarul fermei de bovine.

  Fermierii din zonă spun că cei care se ocupă de colectarea, stocarea şi tratarea deşeurilor periculoase le-ar mai fi dat bătăi de cap şi în trecut.

  “Acum vreo patru ani a ars, a ars tot aici. Şi nu s-a sesizat nimeni, n-a făcut nimeni nimic. Mizerie încontinuu a curs aici, dar n-am avut probleme să moară animale până acum”, spune un alt fermier, Aron Pandrea.

  Foto: bzb.ro

  Autoritățile au fost alertate vinerea trecută

  Moartea bovinelor a fost raportată la 112, vineri dimineață – 24 iulie, iar oamenii legii sosiți la fața locului au bănuit inițial că animalele ar fi băut apă dintr-un pârâu care traversează zona, și unde poposesc deseori turiști pentru picnic, însă s-a dovedit că au băut apă din gropile formate în zonă, potrivit bzb.ro. ”La faţa locului s-au deplasat, de îndată, poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Râşnov, unde au găsit un număr de 8 bovine decedate, în vecinătate fiind amplasată o societate comercială, ce are profil de depozitare a deşeurilor, iar în apropierea acesteia existând un pârâu. Din primele cercetări efectuate, s-a stabilit faptul că bovinele ar fi băut apă din nişte bălţi şi nu din albia vreunui pârâu. Cu privire la acest incident au fost anunţaţi reprezentanţii Gărzii de Mediu şi Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). Urmează a fi efectuată necropsia animalelor de către DSVSA, în vederea stabilirii cauzei reale a survenirii decesului”, a declarat agent Nadia Olaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov.

  Se anchetează o poluare accidentală

  În acest caz s-a constituit o echipă operativă formată din poliţişti şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Sistemului de Gospodărire a Apelor, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) şi ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru siguranța Alimentelor (DSVSA).

  Reprezentanţii Gărzii de Mediu Braşov au anunţat că iau în calcul o posibilă poluare accidentală, care s-ar fi produs la ieşirea din localitatea Râşnov, pe sensul de mers spre Predeal, suspiciunea planând asupra unei societăţi comerciale autorizate să gestioneze deşeuri industriale periculoase. „Dacă vor fi considerate deficienţe şi în funcţie de rezultatul necropsiei animalelor vor fi luate măsurile legale”, a mai precizat reprezentantul IPJ.

  Paguba se ridică la 16.000 de euro

  Fermierul Iosif Florescu și-a evaluat pagubele și susține că o vacă, de la care colecta zilnic 15 litri de lapte, costa în jur de 2.000 de euro.
  ”E o pierdere destul de mare. Vaci cu lapte, care produceau. Eu în fiecare pierd de acum încolo. Pe mine să mă despăgubească, nu am nicio treabă cu nimeni”, a conchis Iosif Florescu, proprietarul fermei.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Fermier: Comcereal a venit noaptea și mi-a distrus 65 de hectare semănate cu floarea-soarelui! Starea de alertă – prelungită cu o lună. Anunțul șefului DSU, Raed Arafat! Fostul consilier al lui Emil Dumitru – noul subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii

  Ultimele știri

  Cum vor schimba eco-schemele modul în care încasează fermierii subvențiile APIA ANSVSA: Controale în trafic pentru limitarea răspândirii gripei aviare Plata redistributivă: Cel puțin 12% din banii alocați României – pentru ferme mici și mijlocii!