• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dr. ing. Ioan Enoiu: Adaptarea tehnologiilor agricole la condițiile schimbărilor climatice!

    agrointeligenta.ro -

    De când mama m-a născut
    Am învățat agricultura,
    Dar pe măsură ce-am crescut
    S-a tot schimbat învățătura.

    În ultimii ani, agricultura din România s-a confruntat cu dificultățile generate de schimbările climatice. Perioadele secetoase prelungite au alternat cu perioade scurte ploioase, când au căzut cantități foarte mari de apă, generând procese de eroziune. În perioadele ploioase, grindina a devenit un fenomen curent. Perioadele reci sunt și ele atipice, alternând temperaturi foarte scăzute cu zile foarte călduroase.

    Diferențele de temperatură între zi și noapte sunt din ce în ce mai mari, generând manifestări atipice ale parcurgerii fazelor de vegetație.
    Presiunea agenților de dăunare (buruieni, boli, insecte, acarieni), la care se adaugă păsările și animalele sălbatice, sunt factori care influențează major producția agricolă.

    Radiația solară a devenit un factor perturbator major, determinând apariția arsurilor solare la toate culturile, cu afectarea în anumite grade a acestora, până la distrugerea totală a producției.

    Temperaturile ridicate și insolația puternică, se corelează cu umiditatea atmosferică scăzută, putând să afecteze major fertilitatea plantelor.
    În timpul zilelor cu radiație solară puternică, temperaturi ridicate și umiditate atmosferică scăzută, plantele pierd cantități mari de apă prin transpirație și pierderea apei din sol prin evaporație este foarte ridicată.

    În condițiile acestor schimbări climatice, se schimbă major și biologia plantelor de cultură, dar și biologia agenților de dăunare.
    Mecanismele de absorbție a substanțelor nutritive din sol suferă și ele transformări.

    Procesele de fotosinteză și de asimilație suferă și ele modificări și trebuie intervenit în acord cu nevoia de echilibru metabolic al plantelor.
    Efectuarea tratamentelor fitosanitare și de fertilizare/stimulare foliară impun o abordare adaptată noilor condiții.

    Fertilizarea/amendarea/condiționarea solului

    În România există tendința de a se exagera cu utilizarea îngrășămintelor azotoase. Acest fapt reduce major capacitatea plantelor de a rezista la stresul abiotic (înghețuri timpurii de toamnă și târzii de primăvară, seceta pedologică și atmosferică), precum și rezistența la atacul bolilor (bacterii, virusuri, ciuperci).

    Nutriția echilibrată este foarte importantă atât în ceea ce privește macroelementele (NPK), oligoelementele (Ca, Mg, S) și microelementele (B, Cu, Fe, Mn, Mo ș.a.).

    În stabilirea programului de fertilizare, trebuie avut în vedere și conținutul solului în materie organică și în elemente (cartare agrochimică), cultura anterioară, alte caracterisitici de bază ale solului: pH, textură, structură, grad de compactare ș.a.

    Dacă avem în vedere că în România peste 50% din soluri sunt acide sau acidifiate, diminuând accesibilitatea elementelor nutritive pentru plante, este evidentă necesitatea amendării solului, atât pentru refacerea capacității de acces la nutrienți a plantelor, cât și pentru a evita blocarea elementelor nutritive aplicate prin fertilizare.

    Efectuarea lucrărilor pe terenuri uscate sau prea umede și cu mașini și echipamente grele duc la tasarea excesivă a solurilor, în special a celor cu un conținut mai ridicat de argilă, reducând capacitatea de producție cu până la 50%.

    Prin aplicarea unor condiționatori de sol, se poate reface capacitatea productivă a solurilor. Aceiași condiționatori pot reface potențialul productiv al solurilor afectate de inundații sau sărăturări secundare.

    Aplicarea corectă a fertilizărilor faziale

    În general, fertilizările faziale se referă la utilizarea îngrășămintelor azotoase, excepție culturile care sunt fertilizate prin fertigare (legume, pomi și vie intensiv/superintensiv).

    În toate cazurile este preferabil să se utilizeze formule cu eliberare controlată sau treptată, care determină o utilizare rațională a îngrășămintelor și reglarea proceselor fiziologice către mărirea rezistenței la stresul abiotic și biotic.

    Utilizarea fertilizanților foliari și biostimulatorilor

    Pentru ca plantele să-și poată desfășura în mod normal procesele fiziologice, este foarte important să fie asigurat echilibrul nutritiv.
    Absorbția radiculară poate fi influențată/dirijată prin utilizarea diferitelor tipuri de îngrășăminte foliare.

    Este foarte important să se cunoască ce elemente sunt necesare pe anumite faze de vegetație, pentru a alege corect îngrășămintele foliare necesare.

    Un rol deosebit în creșterea rezistenței la stresul abiotic și biotic îl au produsele/substanțele biostimulatoare. Condițiile de climă dificile au determinat din ce în ce mai mult utilizarea produselor biostimulatoare, care pot echilibra/reechilibra procesele fiziologice în plante.

    Diminuarea/excluderea efectelor determinate de arsurile solare

    În afara unei nutriții echilibrate în sol , fertilizare foliară și biostimulatori aplicați foliar, există astăzi mai multe tipuri de produse care se pot folosi pentru reducerea până la excludere a efectelor negative generate de arsurile solare.

    Utilizarea corectă a produselor de protecție a plantelor sau/și produselor pentru sănătatea plantelor

    Lupta pentru reducerea impactului negativ asupra mediului, lucrătorilor din agricultură și pentru reducerea reziduurilor din produsele agricole, a dus la dispariția rapidă de pe piață a unui număr foarte mare de produse de protecție a plantelor și schimbarea paradigmei pentru asigurarea sănătății plantelor. Directivele UE solicită industriilor care sunt responsabile pentru sănătatea plantelor să găsească soluții cât mai aproape de natură pentru protecția culturilor.

    Crește astfel rolul nutriției ca factor de asigurare a sănătății plantelor.

    Crește rolul substituenților pentru substanțele active de sinteză, incluzând produse obținute din materii naturale inerte sau organice, produse cu efect elicitor. Marile companii producătoare de produse de protecție a plantelor își adaptează și ele producția și produsele către noile cerințe.

    Nu trebuie să uitam că în condițiile schimbărilor climatice, acțiunea unor agenți de dăunare a devenit mai agresivă și dificil de anticipat. În aceste condiții este foarte importantă prevenirea apariției atacurilor, căci în momentul constatării atacului, s-ar putea să fie târziu. De stringentă actualitate este alegerea corectă a tipului de produse pentru tratamente și a combinațiilor utilizate.

    Având în vedere presiunea de atac de durată și continuă a grupurilor de agenți de dăunare, se recomandă utilizarea produselor cu acțiune sistemică și de durată, combinată cu produse de contact, cu stimulatori/fertilizanți complecși și produse cu efect elicitor. Atenție însă la compatibilitatea fizică/chimică a produselor din amestecuri/combinații.

    Toate aspectele prezentate mai sus ne duc și la concluzia că abordarea sănătății plantelor a devenit mai complexă, incubă luarea în considerare a mai multor factori și limite/limitări. Contextul este favorabil pentru dezvoltarea agriculturii inteligente, cu elemente ale agriculturii de precizie, sub presiunea determinată de efectele schimbărilor climatice precum: radiație solară puternică, apă mai puțină și repartizată neuniform, temperaturi extreme și în continuă creștere, fenomene meteo externe (furtuni, grindină, tornade, ploi torențiale).

    Multe dintre programele de protecție a plantelor concepute la planificarea culturii trebuie adaptate condițiilor concrete apărute pe parcursul ciclului vegetativ.

    Pentru a beneficia de programele speciale pe culturi adaptate schimbărilor climatice oferite de Naturevo, consultați www.naturevo.ro, catalogul de produse și reprezentanții Naturevo din zona dumneavoastră de activitate.

    Pentru a realiza
    Ce e bun din ce se știe,
    Vă chemăm a căuta
    Pe cei ce mai știu meserie!

    Dr. Ing Ioan Enoiu
    Director Strategii Integrate
    Naturevo


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă