• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Orzul – cultura cu care fermierii fac profit bun și în ianuarie. Preț în porturi

    Violina Gorcinschi -

    Orzul se vinde mai scump la început de 2025. Clienții din porturi oferă mai mulți bani pe tonă, din cauza cererii interne mai mari pentru furaje. Astfel, în ianuarie, tona de grâu s-a vândut în porturile din Odesa cu până la 210 dolari/tonă, cu 50 dolari/tonă mai scump decât prețul recoltei.

    Din cauza vremii nefavorabile din sezonul trecut, sectorul zootehnic are o cerere mare pentru furaje, în special orz. Porumbul, scump și el din cauza recoltei slabe, a devenit o opțiune neatractivă pentru fermieri, din cauza prețului. De aceea, și-au îndreptat interesul către orz, ale cărui prețuri în porturi au crescut deja, chiar la început de an. Pe de altă parte, exporturile de porumb au crescut în Ucraina, din cauza creșterii taxelor luna viitoare.

    Orzul, mai scump la început de 2025. Prețuri în porturi

    De la începutul anului, orzul a avut una dintre cele mai mari creșteri de preț dintre cereale, pe fondul unei tendințe generale pozitive pe piață pentru toate culturile. Încercând să își asigure volumele necesare înainte de livrările programate, cumpărătorii și-au majorat prețurile pe care sunt dispuși să le dea, a informat Olivier Bouillet, șeful departamentului de analiză și informații al ASAP Agri.

    Potrivit acestuia, principalul motiv pentru această tendință ascendentă este cel mai probabil o scădere a potențialului de export în timpul sezonului de comercializare, cauzată de cererea internă ridicată din sectorul zootehnic.

    O diferență notabilă de preț între orz și porumb, precum și grâul furajer, a făcut din orz o opțiune mai atractivă pentru utilizarea în rațiile de furaje, în special toamna. Pe măsură ce oferta internă a scăzut, stimulentele pieței de a vinde au dus la prețuri mai mari, care au ajuns acum la nivelul celor ale porumbului.

    Citește și: Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România

    La sfârșitul săptămânii trecute, cumpărătorii din porturile din Odesa Mare ofereau orz cu 208-210 dolari/t, un contrast puternic cu prețurile de recoltă, care erau cu aproximativ 50 dolari/t mai mici.

    Exporturi mai mari la porumb în Ucraina (foto: lloydslist.com)

    Exporturi mai mari la porumb. Fermierii plătesc mai mult pe transport

    Unul dintre principalele motive pentru revigorarea exporturilor de porumb este creșterea cu 36% a tarifelor Ukrzaliznytsia de la 1 februarie. Acest lucru a fost comentat de directorul comercial al Spike Brokers, Oleksandr Solovei.

    Citește și: Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România

    Potrivit acestuia, având în vedere costul mediu al logisticii din centrul, nordul sau vestul Ucrainei până la porturile maritime, conform noilor tarife, prețul pentru fermieri ar putea crește cu 5-6 dolari/tonă.

    „Tocmai de aceea, activitatea porumbului în ianuarie este mai mare decât cea a altor mărfuri. Până la urmă, acest produs agricol este cel mai dependent de calea ferată. Pe de altă parte, pentru alte culturi există o alternativă de transport cu mașini sau perspectiva procesării”, a menționat Oleksandr Solovei.


    Te-ar mai putea interesa

    Seceta și gerul fac ravagii în culturile de grâu: ”Este pierdut totul. De când sunt eu, așa ceva nu am văzut” Angajații John Deere din Germania demisionează pe capete. Primesc compensații și promisiunea reangajării O zi perfectă pentru fermieri: ninge în ferme, iar prețul grâului în portul Constanța a depășit 230 euro/tonă

    Ultimele știri

    Măsura pe care ministrul Barbu a cerut-o la Bruxelles pentru protejarea producătorilor români Florin Barbu: Mecanismele de acordare a subvențiilor europene ar trebui regândite Hoți prinși când furau cereale direct din magazia unei ferme