• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul cartofilor: 20-30 de bani/kg! Fermierii renunță la producția din câmp: ”E prea scump să recoltăm!”

    Ramona Dascălu -

    Preț derizoriu la cartofii noi! În comuna dâmbovițeană Lungulețu, celebră pentru numărul mare de producători de legume în câmp, un kilogram de cartofi noi a ajuns să se vândă cu un preț de 20-30 de bani pe kilogram, fermierii nereușind să-și scoată nici măcar investiția pe care au făcut-o în cultură. În piețe însă prețul cartofilor este de 2 lei pe kilogram, de zece ori mai mare decât prețul cu care legumicultorii își vând produsul și asta din cauza samsarilor, susțin fermierii.

    O zi de muncă îi costă pe producători 150 de lei de om. Tradus în marfă asta înseamnă 500 de kg de cartofi. În aceste condiţii, oamenii spun că vor distruge cartofii pe câmp, pentru că nu mai este rentabilă recoltarea lor.

    „Am investit foarte mult în cultura de cartofi, de la irigat, la gunoi de pasăre şi toate cele. Toate sunt foarte scumpe. Nu ne mai permitem să plătim oameni. Sunt agricultori care au vândut şi pe 15 bani. Nici chiria pământului nu ne-o mai permitem. În supermarketuri găsim numai marfă din afară. Dacă am fi dat cu 70-80 de bani, tot era ceva. Nici nu îi mai scoatem din pământ, îi vom distruge. Toată munca e în zadar, iar statul ce să ne dea? Nu ne-a dat niciodată”, a declarat doamna Nela, o legumicultoare din Lungulețu, pentru adevarul.ro.

    Producție de cartofi este bună, prețul – nu!

    Primarul comunei Lungulețu, Vlad Ion, spune că producţia de cartofi din acest an este foarte bună anul, dar preţul este foarte mic pentru anul de referinţă 2020.

    ”Să vinzi cu 25-30 de bani este foarte puţin, pentru că producerea costă 60 de bani. S-a şi irigat în primăvară. Sunt mai mulţi factori care au scăzut preţul atât de mult: producţia foarte bună, suprafaţa mare însămânţată în toată ţara, dar şi pandemia. Restaurantele au fost închise multe luni şi s-a simţit. Cartoful poate fi o soluţie pentru o eventuală criză alimentară în toamnă – iarnă”, a declarat edilul.

    Samsarii profită de lipsa de organizare a cultivatorilor de cartofi

    Primarul din Lungulețu suține că producătorii au ajuns în această situație de a-și vinde recoltă cu preț atât de mic și din cauza lipsei de organizare. „S-a ajuns aici din cauza dezorganizării. Dacă oamenii erau organizaţi era altceva. Vă daţi seama că de la 30 de bani la 2 lei este o diferenţă mare, iar câştigul se duce în altă parte, nu în buzunarul ţăranului. Dacă pierdem un an, doi, nu mai are cine să producă. Pierderile le acoperim cu bani din credite. Samsarii profită de lipsa noastră de organizare”, a declarat primarul comunei Lunguleţu, Vlad Ion.

    Fermierilor din Lungulețu nu le rămâne altceva de făcut decât să distrugă recolta

    Un alt cultivator de cartofi din Lungulețu susține că va fi nevoit să bage discul în cultură și să distrugă tot pentru că trebuie să pună varză.

    „E foarte rău anul acesta, preţul e mic rău. Nu ieşim la rezultat nici cu ce am băgat în culturi. Nu sunt cumpărători deloc. Dacă nu se vinde marfa băgăm discul şi distrugem tot. Trebuie să punem varză. Banii trebuie să circule, nu e uşor. Ca anul ăsta nu am mai avut o situaţie asemănătoare”, este de părere Vasile, producător de cartofi din comuna Lungulețu.

    Un hectar cultivat cu cartofi costă de la însămânţat şi până la recoltat, peste 12.000 de lei, incluzând şi aratul. Un culegător este plătit cu 150 de lei pe zi.

    În Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa, sunt cultivate cu cartofi peste 3.000 de hectare.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români