• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce au obținut fermierii moldoveni după protest: subvenții mai mari, rambursarea TVA și ajutor la credite!

    Roxana Dobre -

    Ce efect a avut protestul fermierilor care au blocat cu tractoarele lor traseul rutier Chișinău-Căușeni! Prim-ministrul moldovean Ion Chicu a susținut ieri, marți – 28 iulie, un briefing de presă în care a vorbit despre situația în agricultură, prezentând acțiunile concrete și sumele exacte alocate de către Guvern agenților economici din domeniul agriculturii, după ce ieri, luni 27 iulie, mai mulți fermieri au protestat cu tractoarele în stradă.

    Șeful Cabinetului de miniștri de la Chișinău a declarat că, din cauza intemperiilor, recolta anului 2020 pentru culturile cerealiere din prima grupă (grâu, orz, rapiță), practic, a fost compromisă. „Anul 2020 a venit nu doar cu pandemia, dar și cu o secetă foarte dură care a provocat pierderi esențiale în agricultură. Din cele 415.000 de hectare de culturi cerealiere, aproape 200.000 au fost afectate în proporție de peste 60%.”

    În acest sens, în pofida unei crize pandemice și economice semnificative, pentru a acoperi parțial prejudiciile cauzate de calamitățile naturale, Guvernul va aloca în jur de 300 milioane de lei agricultorilor. Dintre acestea, 100 de milioane vor fi alocate din Fondul de Subvenționare a Agriculturii, iar 200 de milioane de lei – din Fondul de Intervenții al Guvernului. Pentru un hectar reînsămânțat după ce a fost semănat în toamnă, guvernul va acoperi 1.080 lei. Pentru 1 ha semănat cu grâu, afectat în proporție mai mare de 60% – 1.000 lei, orz – 1.020 lei, rapiță – 1.400 lei. De asemenea, va fi acoperit parțial și prejudiciul cauzat de grindină.

    Premierul a enumerat și măsurile suplimentare de susținere a agricultorilor adoptate recent, cum ar fi: implementarea Programului de subvenționare a dobânzilor și Programului de rambursare a TVA, aprobarea proiectului de lege privind asigurarea subvenționată în agricultură care prevede majorarea nivelului de subvenționare a primelor de asigurare de la 50% la 70% și extinderea domeniului de acțiune al legii prin oferirea posibilității de asigurare subvenționată atât a cantității, cât și a calității recoltei culturilor agricole.

    Ion Chicu a vorbit și despre Regulamentul care stabileşte modul de acordare a mijloacelor financiare destinate compensării parţiale a cheltuielilor suportate la semănatul și întreținerea culturilor cerealiere din prima grupă afectate de secetă și întreținerea culturilor horticole afectate de căderile de grindină. Compensațiile vor fi acordate agricultorilor, ale căror culturi au fost compromise în proporție mai mare de 60%, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură.

    Șeful Executivului a îndemnat agricultorii să se focuseze pe dialog constructiv cu autoritățile responsabile de acest domeniu și să ignore speculațiile politice: „Stimați agricultori, nu permiteți lăcustei politice să intre în sectorul Dvs. Aveți o experiență foarte mare în interacțiunea cu diferite guverne și autorități ale statului. Dacă o să se bage politicani în acest sector, nu are cum ramura să înflorească. Guvernul vine cu măsuri suficiente la această etapă pentru a acorda suport. Vă chem la înțelegere și dialog.”

    Reamintim că mai mulți agricultori din Căușeni și Ștefan-Vodă au ieșit la protest pe traseul național. Oamenii se declară nemulțumiți de felul în care statul gestionează criza în care s-au pomenit fermierii. În lipsa ploilor, culturile cerealiere sunt compromise, iar manifestanții sunt de părere că reprezentanții puterii ar fi putut să se implice mai mult pentru a le asigura viitorul și activitatea.

    „Noi agricultorii din raionul Ștefan Voda și Causeni în urma revendicărilor remise Guvernului și care nu au fost soluționate până în prezent, ne asumăm dreptul să ieșim la protest în legătură cu situația dezastruoasă în sectorul agricol datorită secetei prelungite și grindinei dezastruoase”, se arată într-un mesaj al agricultorilor din Republica Moldova.

    Revendicările agricultorilor remise Guvernului de la Chișinău:

    1. Cerem Guvernului Republicii Moldova (RM) declararea Stării Excepționale în agricultură pentru zona de Centru și Sud – Est a RM cu eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de agricultori;
    2. Scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar pe o perioadă de 12 luni și instituierea unui moratoriu la plata penalităților pentru întârzierile ce țin de aceste taxe;
    3. Identificarea în mod prioritar a resurselor financiare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier de grâu de toamnă cu cel puțin 4 lei kilogramul pentru agricultorii rămași fără semințe.;
    4. Acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii în proporții de cel puțin 50 % pentru perderile estimate;
    5. Cerem explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină. În același timp anunțăm că suntem dispuși să oferim Guvernului un răgaz până la data de 20.07.2020 când așteptăm un răgaz pe marginea cerințelor enunțate. În caz contrat suntem dispuși să organizăm proteste pe tot teritoriul republicii.

    Despre acest subiect puteți citi aici: PROTEST ÎN AGRICULTURĂ! Fermierii moldoveni au ieșit cu TRACTOARELE în stradă!


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!