• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tiger, arătură sau scarificare și disc? Ce lucrare a solului a dat cea mai bună producție la rapiță!

    agrointeligenta.ro -

    Prelucrarea solului și pregătirea patului germinativ joacă un rol important în obținerea unei producții bune la rapiță. O dovedesc producțiile înregistrate anul acesta în cadrul platformei Dekalb din Arțari, județul Călărași, acolo unde specialiștii companiei Bayer Crop Science România au testat, în cadrul unui modul, efectele a trei lucrări diferite: prelucrarea solului cu un tiger, arătura și lucrarea de scarificat, urmate de discuire.

    Dekalb, locul întâi la cultura de rapiță din România

    Platforma de cercetare Bayer pentru cultura de rapiței din Arțari, județul Călărași, vine cu rezultate utile pentru fermierii care aleg să investească în această cultură, în special pentru cei care aleg hibrizii Dekalb. De altfel, compania Bayer ocupă locul întâi în România la cultura de rapiță prin prisma suprafețelor care se însămânțează, anual, cu hibrizii Dekalb.

    Un modul important al ceea ce deja fermierii cunosc ca Learning Center Bayer – Rapiță, îl reprezintă rezultatele de producție obținute cu diferite tehnici de prelucare a solului, fiind analizate în acest an cele care au cea mai mare pondere în ferme: prelucrarea cu Tiger, arătura și scarificarea cu discuire.

    Același hibrid Dekalb, peste 4 tone/ha în toate variantele

    De precizat că în afară de cele trei variante de lucrări principale asupra solului, tehnologia în cadrul modulului a fost păstrată identică, iar cultura nu a fost irigată. În final, rezultatele de la recoltare au indicat că prelucrarea cu Tiger-ul a fost cea mai eficientă. În toate cele trei variante, producția obținută de hibridul Dekalb a fost de peste patru tone la hectar, iar umiditatea la recoltare a fost de 13,5-13,6%.

    ”Cea mai buna variantă a fost înregistrată în varianta de lucrare a solului cu Tiger, unde avem o producție de 4,7 tone/hectar, urmată de lucrarea de arat, ca și lucrare de bază a solului, cu o producție de 4,5 tone/hectar, și urmată de celelalte 2 lucrări, lucrarea de scarificat și lucrarea de disc, o producție undeva la 4,3 tone/hectar”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO Gabriel Ghiță, reprezentant tehnic Bayer.

    La discuire, rădăcinile nu s-au dus în profunzime

    ”Cea mai bună lucrare a solului este lucrarea de pregătire a solului, lucrarea de bază prin folosirea Tiger. Dacă luăm să analizăm rădăcini – am făcut acest lucru, din fiecare parcelă lucrată, o să vedem următoarele: în lucrarea de disc, din cauza faptului că solul a fost pregătit superficial sau nu atât de mult în profunzime, iar rapița știm că are o rădăcină pivotantă, observăm că nivelul rădăcinilor a mers în sol până la o adâncime de 15-20 cm, după care nu s-au mai dus în profunzime, în jos ca pivot, a plecat în lateral, deoarece solul nu a fost pregătit în profunzime. Această lucrare a dat oarecum producția cea mai mică, tocmai în ideea că fiind într-un an secetos, în care deficitul de umiditate a fost accentuat pentru zona în care ne aflăm, rădăcinile plecând lateral, nu au mai ajuns în stratul mai adânc de sol, unde mai aveam un pic de umiditate”, explică Gabriel Ghiță.

    Se recomandă lucrările care păstrează apa în sol

    În cazul prelucrării solului cu Tiger-ul, efectele au fost vizibile și în cultură. ”Dacă discutăm de lucrarea cu Tiger, care a avut cea mai mare producție, observăm că sistemul radicular este profund, rădăcinile s-au dus în profunzime, de aici și diferența de producție între cele 2 tipuri de lucrări ale solului. De aceea, este foarte important ca fermierii să conștientizeze acest aspect, legat de conservarea apei și de pregătirea terenului. Trebuie să ne gândim deja de la planta premergătoare și să mergem cu o serie de măsuri care să ne conserve apa cât mai mult în sol. De asemeni, este bine ca lucrarea de bază să fie făcută conform cu condițiile pe care le avem. Dacă avem condiții de secetă, este clar că nu putem veni cu o lucrare de răsturnare a brazdelor, de arat. Este recomandată o lucrare care să nu întoarcă brazda și care să țină apa în sol cât mai mult”, a precizat Gabriel Ghiță.

    Modulul din cadrul Centrului Bayer de la Arțari este de o mare utilitate pentru fermieri, la fel ca și restul testărilor din câmp care s-au făcut tocmai pentru a se evidenția, pe lângă performanța hibrizilor Dekalb, și care este tehnologia care dă cele mai bune rezultate într-un an dificil așa cum este 2020. ”Am reușit să oferim soluții și să demonstrăm faptul că, în ceea ce privește conservarea apei, prelucrarea solului este un element de tehnologie foarte important și un element de tehnologie care este primordial pentru cultura de rapiță„, a mai precizat Gabriel Ghiță.

    Recoltarea modulelor de lucru din platforma Bayer de la Arțari, precum și analiza specialiștilor Bayer pot fi urmărite în video de mai jos:


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!