• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescătorii de animale din asociații îl dau în judecată pe ministrul Adrian Oros!

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de animale sunt profund nemulțumiți după ce Ordinul nr. 180/2020 pentru aprobarea Normelor tehnice privind organizarea și desfășurarea montei naturale autorizate a fost publicat pe 3 august în Monitorul Oficial, dată la care a și intrat în vigoare. Ionică Nechifor, președinte al Asociației Moldooovis ne-a dezvăluit că a contactat deja ”o armată” de juriști pentru a ataca ordinul în Instanță și acuză conducerea Agenției de Zootehnie că a trimis documentul la publicare fără să se mai consulte cu crescătorii de oi sau bovine.

    ”Am contactat juriștii să conteste Ordinul de ministru în Instanță. După ce reușim să blocăm în judecătorie, le cerem demisia tuturor din care au luat această hotărâre pe la spatele crescătorilor. Ne gândim chiar, încă nu au luat o decizie finală, să le facem plângere penală pentru grave prejudicii aduse zootehniei din România! Sunt 5 juriști care deja lucrează de astăzi pentru contestarea în instanță a ordinului”, ne-a declarat Ionică Nechifor, președinte al Asociației Moldooovis, ce ține Registrul Genealogic pentru rasa de ovine Karakul de Botoșani.

    Crescătorii de animale au relatat situația din zootehnie și unui eurodeputat român

    Asociațiile Crescătorilor de Ovine, Caprine  și Taurine, organizații conducătoare a programelor de ameliorare și deținătoare a Cărților de Rasă au luat atitudine și  au transmis la Bruxelles, eurodeputatului Daniel Buda, solicitarea de a interveni urgent pentru a salva zootehnia din România. În numele  mai multor asociații, Ionică Nechifor, secretar general al Romovis și președinte Moldoovis, asociație care ține Registrul Genealogic pentru Karakul,  îi expune oficialului european situația prin care trece în prezent zootehnia din România!

    ”În istoria României de la aderarea în UE, nu am întâlnit o situație atât de gravă si contrar principiilor de dezvoltare a agriculturii românești-sectorul zootehnic, generată de actualul ministru al Agriculturii și directorul general al ANZ. Se dorește promovarea unui ordin de ministru prin care obligă fermierii ca începând cu anul 2020, să genotipeze animalele (reproducătorii masculi), acțiune necesară dar este tardivă! Motivul? Periclitează atât subventiile fermierilor cât și, campania de reproducție din anul 2020. România nu dispune de logistica necesară pentru ca rezultatele probelor să ajungă în timp util la fermieri, din acest motiv am solicitat să recoltam probele începând din această toamnă pentru a avea rezultatele în 2021, înainte de campania de montă. Ordinul cu pricina să se aplice din 2021”, se arată în semnalul scris tras de o parte dintre oieri.

    CITIȚI ȘI:

    În continuare, se arată că prin ordinul de ministru se doreste autorizarea la montă, reproducători masculi (bovine, ovine, caprine) care nu au performanță cunoscută, autorizarea fiind în baza unei bonitări fenotipice, acțiune care contravine Legii Zootehniei (25.al.1; Art. 30.al.2) și Reg. UE 1012 /2016 cu aplicare din Noiembrie 2018.

    ”Prin acest Ordin de Ministru, Asociațiile care dețin Registrele Genealogice, sunt scoase din ecuație! Noi nu mai contăm! Progresul genetic se face prin supunerea animalelor ameliorării și se realizează de către asociații!   În Ordinul de ministru suștinut de Bela Vaida, directorul ANZ, România rămâne fără animale cu performanță cunoscută, vom sta  în continuare la coada Europei, o să  importam genetică de la vecini!”, mai susțin ciobanii.

    8 luni, o singură întâlnire cu asociațiile profesionale

    În cadrul aceluiași document transmis la Bruxelles, se mai aduce în atenția eurodeputatului Daniel Buda, modul în care oierii au fost tratați de conducerea Ministerului Agriculturii și a ANZ. ”De la instalarea directorului general al ANZ , asociațiile nu au fost invitate niciodată la dialog! La insistențele asociațiilor și prin interventia dvs.  a existat o singură întâlnire la ANZ, unde au participat reprezentanții MADR, inclusiv ministrul Agriculturii! În 8 luni de zile să te întâlnești o singură dată cu asociațiile profesionale , se înțelege foarte clar lipsa dialogului și a dezbaterilor, situație care a condus la tensiuni în rândul fermierilor circa 9.800 de de fermieri crescători de ovine și 3.000  de crescători  bovine”, mai arată oierii.

    ”Asociațiile din sectorul zootehnic sunt excluse de la dezbateri!”

    Aceștia mai subliniază că se simt acuzați pe nedrept de niște acte necomise și nedovedite. ”Poziția directorului general ANZ față de asociații este total greșită, totalitaristă, neprofesională și a indus în mod eronat conducerii MADR, tot felul de insinuări! Nu suntem hoți! Nouă ne pasă de sectorul zootehnic, dorim să devenim competitivi în UE și în afara ei. Niciodată nu am simțit atâta ostilitate fată de zootehnia românească din partea unor demnitari (ministru, secretari de stat, director ANZ)! Suntem tratați ca fiind infractorii României! Politicile în sectorul zootehnic stagnează, nu știm cum să ne pregătim pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC)  prin Programul Național Strategic (PNS). Asociațiile din sectorul zootehnic sunt excluse de la dezbateri! Cu cine creionează noua strategie a viitorului, este știută doar de conducerea Ministerului și ANZ”.

    În final crescătorii de animale atrag atenția că de 15 ani de parteneriat cu MADR, în interesul fermierilor, ”niciodată nu au simțit atâta umilință ca acum”. ”Vă rugăm pentru binele zootehniei din România, interveniți și schimbați directorul ANZ și cereți ministrului Agriculturii să colaboreze cu asociațiile reprezentative din fiecare sector!”, conchid liderii oierilor.

    Asociațiile Crescătorilor de Ovine și Caprine care semnează adresa trimisă la Bruxelles sunt: Asociația crescătorilor de ovine “Păstorul Crișana”- Arad, Asociația județeană a crescătorilor de ovine “Dacia”- Hunedoara,  Asociația Crescătorilor de Ovine din Dobrogea, Asociația Crescătorilor de ovine și caprine «Moldoovis» Botoșani, Asociația Națională a Crescătorilor de Capre din România (Caprirom), Asociația Crescătorilor de ovine și caprine Bacău, Asociația Crescătorilor de ovine și caprine  Teleorman, Asociația Crescătorilor de ovine Reghin.


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor