Vaca cu tătic american care produce 78 l de lapte pe zi în ferma Maxagro din Gătaia!
Daniel Befu -O vacă de elită cu o producție de lapte demnă de topul național al performanțelor în lactație! În ferma Maxagro din Gătaia, județul Timiș, o vacă din rasa Holstein a reușit performanța de a atinge 78 de litri de lapte. Ea este protagonista acestui noi episod din serialul Agrointeligența – AGROINTEL.RO dedicat celor mai productive vaci de lapte din România!
Grupul Maxagro din Gătaia nu este doar unul din cei mai mari cultivatori de teren din Timiș, ci și deținătorul celei mai mari ferme de vaci de lapte din județ, populată în prezent cu 2.250 de vaci de lapte rasa Holstein, dintre care 1.002 sunt vaci mulgătoare. Ferma a fost inaugurate în 2007, cu un nucleu inițial de 72 de animale, cumpărate din Olanda, Ungaria și România.
În jurul acestui nucleu, însămânțat cu material genetic provenit de la WWS Genetics America, Alta Genetics si ABS Genetics, s-a construit în 14 ani o fermă etalon pentru vestul țării. Ca și în celelalte ferme de elită de la nivel național și la Maxagro există exemplare care depășesc semnificativ media la nivel de fermă, care este de 33 l de lapte pe zi.
14.800 l, producția pe 360 de zile – lactația întâi
La ferma Maxagro vaca campioană are numărul complicat, RO508001902845, care seamănă mai degrabă cu o serie de șasiu. ”Am o vacă cu vârful de lactație 78 l/zi. E în lactația a treia. Și ca media la 50 de zile de lactație, are până acum 3200 de litri produși, adică o medie de 64 l. Ca date din lactațiile precedente, în lactația întâi a avut 14.800 l, închisă la 360 de zile și în lactația a doua 16020 de litri, închisă la 370 de zile. Nu avem informații detaliate despre producții decât de dată relativ recentă, deoarece istoricul nostru în fermă vine undeva cam din 2015, de când avem programul nou de monitorizare”, declară Leonard Gonciulea, directorul economic al Maxagro.
Vacile plasate pe următoarele două locuri ca productivitate sunt cele cu numărul RO 507005353187, cu 74,50 l de lapte pe zi si cea cu numărul NL677731784, cu o producție zilnică în vârf de lactație de 73,20 l/zi. Super-vaca Maxagro nu beneficiază de un tratament special, însă stafful din fermă a observat un comportament tipic, regăsit la toate suratele hiper-productive. ”Nu există diferențe de comportament față de restul lotului în care este. Pe lotizarea noastră, ea este laolaltă cu vacile cu producție mare. Condițiile însă sunt aceleași pentru toate animalele din fermă. Ea nu beneficiază de un tratament special. Ce s-a putut observat este timpul mai lung pe care îl petrece pe așternut în cușetă”, a constatat reprezentantul Maxagro.
”Noi suntem o fermă relativ tânără și până acum nu ne-am concentrat pe maximizarea productivității, ci în toți anii ăștia pe care îi avem în spate, noi am încercat să creem animalul nostru. Spre exemplu vaca cu producția de 78 l/zi, de care vă vorbesc, este o vacă făcută de noi. Asta e tendința oricărei ferme. Să-și creeze vaca proprie, care este cea mai bine adaptata la condițiile imunologice ale fermei, care îi conferă superioritate competitivă din punct de vedere al sănătății. Asta nu înseamnă că nu vii cu îmbunătățire genetică, dar o faci din taurii pe care-i folosești. Aduci plus de lapte tot timpul. În momentul de față ne stabilizăm din punct de vedere al turmei. Am oprit achizițiile, grajdurile sunt pline și acum se începe pur și simplu o selecție pe animalele pe care le avem. Vin junicile noastre din spate, produse în ferma noastră, care vor înlocui vacile reformă care trebuie să iasă din producție, vaci la final de ciclu de viață, care la momentul când ne-au sosit în fermă, au venit din toată Europa. Cel puțin jumătate din animalele noastre au fost cumpărate, pentru că altfel nu se putea pleca la drum și ajunge la numărul ăsta. Sunt numai din rasa Holstein. Însă începând de anul viitor, deja procentul nostru de reformă va crește. Până în prezent noi am avut un procent de reformare foarte mic, pentru că vacile erau tinere, dar începând de la sfârșitul anului acesta și începutul anului viitor, începe și la noi procesul acesta de reformă, cu care o să ajungem undeva la 28%-30%, dacă nu cumva chiar o să-l depășim. Asta pentru că în momentul de față, procentul nostru la junici este undeva la 36%, iar rata de înlocuire cam aici este”, explică Gonciulea care e strategia de dezvoltare a efectivului bovin.
Vaca cu numărul RO508001902845 are o ascendență cosmopolită. ”Mama vacii este din România. Bunica este din Italia ca si bunicul ei. Tatăl este Taurul Magnum de la WWS Genetics. Merită precizat și faptul că producția mamei era de 55,75 l de lapte/zi”, precizează Leonard Gonciulea.
Prezentăm și compoziția nutrițională a rației primită de efectivul bovin din ferma Maxagro din Gătaia. ”Rația vacilor e compusă din siloz de porumb, siloz de lucernă, siloz de secară, fân de lucernă sau lolium, depinde ce am, uruială făcută din porumb și grâu, premix – vitamine, minerale-, sare, bicarbonat și ceva aditiv, stimulentul ZEOLIT pentru digestie și șroturile de floare și de soia”, enumeră directorul Maxagro. Pentru fermierii interesați prezentăm mai jos rețeta detaliată a rației.