• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SENAT: Taxă pentru cei care nu își sterilizează câinii care nu sunt de rasă!

    Roxana Dobre -

    Proiect de lege depus la Senat (primă cameră sesizată) pentru toți proprietarii de câini, inclusiv ciobanii care dețin animale de pază la stână. Mai mulți parlamentari au depus un proiect de lege prin care se dorește ca, în viitor, refuzul proprietarilor de câini care nu sunt de rasă de a-i steriliza să fie „sancționat” cu o taxă specială locală, concepută să îi „descurajeze” pe proprietari de la a refuza sterilizarea câinilor. În schimb, propunerea ar putea să îi scape pe stăpâni de obligația de a plăti microciparea câinilor (lucru pe care trebuie să-l facă, în prezent), autoritățile locale fiind cele care vor suporta financiar această procedură.

    Propunerea legislativă privind instituirea Programului naţional de prevenire şi gestionare a înmulţirii populaţiei de câini fără stăpân a fost înregistrată la Senat în 28 iulie și trebuie să treacă de ambele camere ale Parlamentului, să fie promulgată de președintele țării și să apară în Monitorul Oficial, pentru a se aplica.

    E vorba de o propunere legislativă complexă, al cărei scop general, conform expunerii de motive atașate proiectului de lege, e să remedieze și, ulterior, să prevină riscurile înmulțirii câinilor fără stăpân. În ciuda numelui, proiectul de lege se referă, însă, și la câini cu stăpân. Apar anumite modificări în privința obligațiilor stăpânilor, referitoare la sterilizarea câinilor și microciparea acestora.

    Sterilizarea câinilor

    La fel ca acum, proiectul de lege va menține obligația pentru stăpânii de câini de a-și steriliza câinii, dacă nu sunt de rasă. Ce e nou, însă, e că cei care vor refuza să își sterilizeze câinii vor avea de plătit, conform proiectului de lege, „o taxă anuală specială, descurajantă”. Cuantumul acesteia va fi stabilit la nivel local.

    În cazul sterilizării câinilor, însă, aceasta va avea loc pe cheltuiala proprietarului, nu pe a statului.

    Și acum este obligatorie sterilizarea câinilor, de către stăpânii lor, dacă sunt câini de rasă comună sau metișii acestora. Conform Normei Autorității Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, sterilizarea se face pe cheltuiala proprietarului. Sancțiunea pentru refuz este, conform Ordonanței de urgență nr. 155/2001, amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

    Pe de altă parte, s-ar putea să se ajungă într-o situație problematică, dacă propunerea legislativă menționată mai sus va intra în vigoare astfel cum e formulată acum, iar OUG nr. 155/2001 va rămâne neschimbată. Dacă va fi păstrată sancțiunea contravențională (din cadrul OUG nr. 155/2001) și va fi introdusă taxa pentru refuzul de sterilizare (propusă prin proiect), proprietarul de câine s-ar putea trezi în situația de a plăti, în esență, de două ori pentru aceeași faptă.

    Chiar dacă una, formal, este sancțiune (amenda contravențională stabilită în cadrul OUG nr. 155/2001), iar cealaltă este prezentată ca o taxă specială, efectul este același – obligarea persoanei care refuză sterilizarea câinelui la plata unei sume de bani. De asemenea, ambele obligații de plată au același efect – de descurajare a refuzului de sterilizare a animalului. Prin urmare, nu ar trebui păstrate amândouă, pentru a se evita o dublă sancționare.

    Microciparea câinilor

    La fel ca acum, stăpânii de câini vor fi obligați, în continuare, să își microcipeze câinii. Însă noutatea e că proiectul de lege, dacă va intra în vigoare, îi va scuti pe stăpânii de câini de costurile microcipării, acestea urmând să fie suportate de către autoritățile locale.

    La acest moment, conform OUG nr. 155/2001 și a Normei ANSVSA menționate anterior, stăpânii sunt obligați să își microcipeze câinii pe care îi au, însă pe cheltuiala proprie. Dacă nu își microcipează câinii, proprietarii acestora riscă amenzi foarte ridicate, între 5.000 și 10.000 de lei.

    În cazul câinilor nou-fătați, aceștia trebuie microcipați în cel mult 90 de zile de fătare, dar, în orice caz, înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora.

    Cei care pot să implanteze cipul sunt:

    Atenție! Modificările nu se aplică, deocamdată. Pentru aceasta, e nevoie ca propunerea înregistrată la Senat să treacă de ambele camere ale Parlamentului, să fie promulgată de președintele țării și să apară în Monitorul Oficial.

    Sursa: www.avocatnet.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!